Alle updates op een rijtje (verkort), teruggaand tot 1 december 2002.
In de tussenliggende jaren zijn de meest belangrijke onderwerpen blijven staan en de rest van de informatie is verwijderd.

All updates in line, going back (in short) until December 1, 2002.

Achtergrond update : eigen gemaakte foto tijdens onze vakantie in februari 2010.

 


Terug naar de startpagina

Back to the startpage
Laatste update :


22 maart 2024

De achterliggende url van de  DIPObac  linken op de website zijn  veranderd naar een geldend emailadres. U kunt hier de DIPObac bestellen, ten behoeve van uw beestjes. De webpagina is namelijk al langer niet meer in de lucht, maar bestellen via dit adres kan altijd. Dit middel werkt niet alleen bij de duiven van degene die hiermee begonnen is het te maken, maar het helpt ook konijnen door de rui te komen en knaagdieren gezond te houden van binnenuit.

Onderaan de indexpagina een paar leuke linken neergezet met kleurplaten voor kinderen, maar mss ook wel voor ouders (Mandalatekeningen) en een grappige 'omschrijving van de rat'.

De rat

https://gbcoloring.com/nl/rat/

https://artus-art.com/nl/kleurplaten/dieren/zoogdieren/ratten/ratten-5/

-------------------------------------

15 maart 2024

Sinds mei 2022 is er op de website weinig update meer bijgehouden.
Mijn passie is desondanks nog steeds niet geluwd en zijn er gewoon nog nestjes geboren in de afgelopen twee jaar. Momenteel heb ik weer een nestje liggen waar mogelijk nog wat uit gereserveerd kan worden en ik hoop dat ik dit voorjaar nog een paar ratten (die ik belangrijk vindt voor mijn foklijnen) door te zetten. De informatie hierover vindt u terug op de indexpagina van mijn website.  Hier plaats ik ook foto's van nestjes die geboren zijn.

Het lijkt me goed om vanaf vandaag weer wat meer aandacht aan de update te besteden, ook al laat ik hier standaard meestal geen kleinere details staan in het algemeen. Voor de tijd dat de informatie die ik hier achterlaat belangrijk is,  kunt u hier de updates lezen.  Zijn ze niet meer noodzakelijk, dan werk ik het vaak weer bij, zodat de update niet meterslang wordt.  Ik hecht veel meer waarde aan persoonlijk contact als aan sociale netwerken.  Die zijn misschien handig, maar dragen niet bij aan persoonlijk contact.

Er zijn wat kleine technische foutjes op de website gecorrigeerd vandaag.

-------------------------------------

10 mei  2022

Om een misverstand te voorkomen :   Rattery Noahs' Ark  (voorheen Rivka) is gestopt met fokken, maar Rattery Reizele gaat gewoon door op een rustig tempo.  U kunt mij bereiken via mijn mailadres of via Whats App.  Informatie hierover is te vinden onder "Contact"  op de website.

-------------------------------------

22 mei 2019

Aanschaf van jonge ratten
Link toegevoegd van een documentaire over dierenwinkeldieren.


---------------------------------------


28 maart 2019

Onder Eerste Hulp hebben we een kleine huisapotheek gezet met betrekkelijk eenvoudige middelen die iedereen in huis kan halen en die op sommige momenten erg goed uitwerken als je ze nodig hebt.

Contact is aangepast aan de huidige situatie. Sinds kort zijn we bereikbaar via een appje. Dit kan heel prettig zijn om snel te kunnen reageren.

Voeding is bijgewerkt.

Lichaamstaal is bijgewerkt met tekeningen over rattengedrag.


---------------------------------------

13 maart

De "Zwarte dood" werd niet overgedragen door ratten, maar door menselijk verkeer onderling, middels virale besmetting.
Opgegraven skeletten uit de 14e eeuw laten zien dat mensen in Londen in slechte conditie waren door landbouwproblemen door verschuivingen in de gedragingen van het weer.

Een link die ook wijst naar de feiten van de zwarte dood, kunt u hier vinden.


De SinaÔ Stekelmuis, Gerbils, Lemmingen en de Hamsters zijn (weer opnieuw) op de website gezet bij "Overige Knaagdieren" in het hoofdmenu. Er is niet zo heel veel te vinden over de Lemmingen en de Stekelmuis, omdat deze dieren nog niet zo heel veel bekendheid genieten.


---------------------------------------
 
11 januari 2019

Vroegtijdig overlijden en Weerstand zijn matig aangepast met een omschrijving over het voorkomen van plakpoep bij ratten. Gebaseerd op eigen ervaring.
---------------------------------------

27 december 2018

Hoe komen we aan de dumbootjes onder de ratten en hoe gezond is het eigenlijk?


---------------------------------------

23 november 2018

De website is weer geupdate voor het komende (nieuwe) jaar. Het onder onderwerp Mijt is bijgewerkt.

---------------------------------------28 maart 2018

Stinkende ratten of te wel "Ik heb liever geen mannetjes, want die stinken zo...." toegevoegd aan de website.


---------------------------------------

9 maart 2018

Misschien is het goed om op te merken dat wij een kleinschalige rattery zijn? Uit contacten met anderen is gebleken dat we (door de omvang van onze website) soms worden aangezien als een grotere rattery. Dat is niet waar. We hebben gemiddeld zo rond de 35 dieren zitten in een huiselijke sfeer en doen er alles aan om ze zo sociaal mogelijk aan u te overhandigen. Op de website kunt u alles lezen over onze gedachten, plannen, handelswijze en manier van aankijken tegen onze hobby. Kijkt u eens op onze website? Het staat vol met 18 jaar kennis die we vergaard hebben en online gezet. U kunt er wellicht iets mee, zeker als beginnend rattenhouder. We willen graag bijdragen aan een gezond rattenbestand in Nederland, hoe dat gebeurt is niet belangrijk. Als het maar gebeurt. Samen met andere ratteries (die gewetensvol bezig zijn en zich toeleggen op perfectie van de ratten in het algemeen) willen we daar heel graag ons aandeel aan leveren, zodat uw ratten een goed leven kunnen leiden.

Nieuwe onderwerpen :

Gevoelige snorharen

---------------------------------------

18 februari 2018

Bij Communicatie ratten is een link toegevoegd over de snorharen van de ratten en Gehoorsgevoeligheid

---------------------------------------


23 januari 2018

Voor de nestjes in 2018 (en daarna) is er een nieuwe pagina aangemaakt. We hebben een nestje liggen en dat geldt ook voor rattery Muratto in Maastricht.
Ook daar is een nestje geboren. Wat later als bij ons. Voor beide nesten kan gereserveerd worden.


---------------------------------------

18 december 2017

Twee nieuwe meldingen binnen gehad van twee ratten die heel dicht tegen de drie jaar liepen bij het overlijden (2 jaar en bijna 11 maanden).

Contact is aangepast.

Naslagwerk


---------------------------------------


31 augustus 2017
 

Ascorbinezuur is toegevoegd aan de website.

---------------------------------------

16 & 26 augustus 2017

Citroenmelisse (een ondergewaardeerd kruid) is opgenomen in de lijst bij Eerste Hulp
, onder 'Infecties en huidallergieŽn'.

Verkoudheid is bijgewerkt met een opmerking onderaan de pagina betreffende Soyaproducten in plaats van Zuivelproducten.


---------------------------------------

23 april 2017

Zomer 2016 hebben wij gebruikt om onze kooien aan te passen aan de nieuwe maatgeving die voor de komende jaren verplicht gesteld gaat worden voor de hobbyhouderij. Wellicht bent u in deze periode bij ons binnen geweest en hebt u ons aangetroffen in de overgangssituatie waarin onze dieren tijdelijk (!!!) gehuisvest zaten in kleinere hokken. Het bouwen van de nieuwe verblijven heeft ons een paar weken gekost, waarin we flink doorgepeest hebben, om al onze ratten zo snel mogelijk uit de kleinere behuizing te halen en ze in hun nieuwe verblijven over te kunnen zetten. Op de website kunt u zien hoe de huidige huisvesting geworden is als u in deze tijd bij ons geweest bent? Met deze kooien kunnen we de komende jaren weer verder.


De ratterynaam is vanaf september 2016 afgekort tot Rattery R&R. Dit omdat we tijdens shows vaak de naam Combinatie R&R gebruiken en het met deze naamsverandering wat ťťnduidiger wordt wie we zijn.

---------------------------------------

1 maart 2017

DNA en erfelijke eigenschappen. Wat is "Epigenetica" ?

Het originele document van de Ratsewer (over SDA en SDAV)
is in het hoofdmenu verwerkt, omde vindbaarheid te vergroten.
Tevens ook een filmpje toegevoegd aan de pagina van een rat met een versnelde ademhaling ten gevolge van een ernstige verkoudheid.

Suiker vernietigd het brein van ratten---------------------------------------


20 februari 2017

Vroegtijdig overlijden bijgewerkt.

Kleine tekstuele veranderingen aangebracht in "Huisvesting". O.a. een link gezet op voeding die wijst naar de link van 2 februari.

SDAV-document van de Ratsewer uit Groningen in het hoofdmenu gezet, om de vindbaarheid te vergemakkelijken.
U kunt kijken bij Middenoorontsteking voor informatie die vaker gezien wordt als een uitwas bij SDAV. Het loont de moeite om deze informatie mee te nemen naar een dierenarts als uw rat ziek is en de symptomen komen overeen.
---------------------------------------


2 februari 2017

Bij Ratteninformatie is er een extra onderwerp toegevoegd
Eiwitten bijvoeren

---------------------------------------

3 maart 2016

Verkoudheid is nagelopen.

---------------------------------------

4 februari 2016


"Vet en suiker in rattenvoeders" toegevoegd aan "Rattenapotheek".

Het onderwerp "Stikkende rat" is toegevoegd aan de EHBO. Ook is de kruidenlijst onderaan de beginpagina bijgewerkt.


---------------------------------------


28 mei 2015

De Paardebloem is aan de kruideninformatie toegevoegd, evenals een artikel over Kokosnoten
Ontwormen en Vitamine C en de kruidenlijst zijn bijgesteld / nagelopen.

Kokosnoten en Paardebloemen zijn, medisch gezien, krachtig. Dit heeft medisch onderzoek uitgewezen. Deze informatie willen we graag met u / jou delen, om een goede bijdrage te leveren aan een gezond rattenbestand in Nederland en Europa. Kokosmelk wordt door ons wel aan de moedertjes gegeven bij het grootbrengen van de jongen en bevalt ons erg goed. Ook heb ik het (mede) gebruikt (naast medicatie) voor zieke ratten met veel succes. Kokosmelk heeft i.i.g. onze interesse gewekt voor de komende jaren.


---------------------------------------

20 november 2014

Ik ben geen kleurtjes fokker, omdat ik niet geloof in prachtige kleurfoklijnen (qua uiterlijk) die door het inkruizen van kleurratten ( uit soms minder sterke of eindlijnkruizingen) mooie vachtkleurtjes geven. Het is aantoonbaar dat bepaalde variaties in kleurtjes, tekeneningen en in bepaalde vachttypes, inteeltziektes en/of gedragsproblemen met zich mee kunnen trekken, Je moet dus heel precies fokken als je kleurtjes of tekeningen fokt. Doe je dat niet, dan ben je vroeg of laat de Sjaak. Daar pas ik voor ! De eerste signalen zijn vaak gedragsproblemen en een minder goede tot slechte gezondheid. Daarom treft u in onze nesten niet altijd leuke kleurtjes aan, maar wel heel veel zwart en agouti. We blijven zover mogelijk weg uit kleurtjeslijnen. Een enkele blauwe of siamees die geboren wordt, zetten we wel in in onze foklijnen. Evenals gele ratten die in onze foklijnen verstopt zitten.

Ik (rattery Rivka) fok / kweek al vanaf mijn tiende jaar. In eerste instantie heb ik (samen met mijn moeder) kwartels en diamantduifjes gekweekt. Dat is al meer dan tien jaar geleden. Toen heb ik al geleerd dat wit op wit (kwartels of diamantduifjes, maakt niet uit) lethaalfactor geeft, als er geen 50% wildkleur achter zat. Zat er wel 50% wildkleur achter, dan waren de jonge duifjes split voor wildkleur ťn wit. Lethaalfactor wil zeggen, niet levensvatbaar. Datzelfde is er aan de hand met de ratten. Kleur op kleur is altijd een beetje een risico; zeker als je dat doet zonder dat je weet wat de ouders, grootouders en daar de ouders weer van waren. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Mijn persoonlijke mening is dat mooie kleurtjes nooit ten koste mogen gaan van de gezondheid van de ratten zelf. Iets wat in een foklijn zit, komt er vroeg of laat toch wel uit.

---------------------------------------

2 augustus 2014

Op grond van medische ervaring met dieren die iets mankeren of ouder worden, ben ik er een voorstander van om ze preventief in de zomermaanden te behandelen met Vogel 404, zodat deze dieren in ieder geval geen last van mijt krijgen, wat hun gezondheid ondermijnd. Het staat een ieder vrij om dit wel of niet te doen, maar het kan een enorm verschil uitmaken, (vooral) bij oudere dieren. Mijt herken je aan witte puntjes op de vacht en kan vaak direct gelinkt worden aan vers hooi bij de boer vandaan (prijstechnisch dan wel niet duur, maar mijten leven zich vervolgens wel uit op onze knagertjes, waardoor ze verzwakken), of andere huisdieren als (met name) katten en / of konijnen.

Daar waar sommige dierenartsen adviseren om oudere dieren in te laten slapen die iets onder de leden lijken te hebben (waar ze normaal nog fit en actief zijn) staan er meerdere opties open, op het gebied van kruidenkennis, om deze dieren te helpen goed te (blijven) functioneren, ondanks gebreken die te overzien zijn (zoals een ouderdoms-achterhandsverlamming). Deze zomermaanden gebruiken we om hier opnieuw weer in te duiken, omdat de mogelijkheden met een hele rijke kruidenvoeding veelbelovend lijken te zijn. Een dierenarts kan een heleboel, maar soms is het handiger om met natuurlijke middelen iets op te lossen (zeker met een probleem als achterhandsverlamming, waar een dierenarts weinig mee kan).

Voor vragen hieromtrent kunt u ons altijd mailen.

Houdt u de temperatuur in de gaten bij uw dieren deze zomerse dagen? Het kan vrij warm worden en daar moet soms op ingegrepen worden, wil het goed blijven gaan met uw dieren. Potjes met ijskoud water gewikkeld in een lapje (en deze in uw rattenhok leggen) maakt de temperatuur vaak al dragelijker.

We wensen alle ratjes en baasjes een goede vakantie toe.

---------------------------------------

28 juni 2014

Vorig weekend hebben we een tentoonstelling in Aalten gehad, met vijf verschillende nationaliteiten (deelnemende landen: Duitsland, Nederland, Zweden, TjechiŽ en nog een vlag die ik niet thuis kon brengen). Voor de tweede keer sinds zes jaar hebben we ratten op een show ingestuurd om te kijken of we onze standaard nog steeds hoog hebben kunnen houden de laatste paar jaren. We hebben in het algemeen gescoord tussen de 90-96 punten, met een gemiddelde van 93 punten. We wisten niet hoe onze ratjes uit deze keuring te voorschijn zouden komen, maar we zijn ontzettend blij met de resultaten. Ook met het scherpe oog van de keurmeesters. Daar kunnen we iets mee. Alle verbeterpuntjes zullen we meenemen in de volgende dekkingen.

OfficiŽle uitslagen kunt u onder deze link bekijken.

Onderstaande brief is een handgeschreven (door de heer J. Qalm) afgedrukt en ingebonden in de catalogus en sprak ons erg aan, omdat dit juist zo typeert wat we geprobeerd hebben te doen deze jaren. Ratjes fokken vraagt doorzettingsvermogen op sommige momenten. De heer Qalm spreekt uit ervaring. Dan is het ontzettend waardevol als je goede resultaten boekt op een keuring.

"Als een medaille Het doeleinde is, vind ik de reis er naar toe een stuk mooier."
- Erben Wennemars - (voormalig schaatser)

Eigenlijk is het in onze kleindiersport ook zo.

Het fokken, het verzorgen van de dieren. Gezondheid en het zoveel mogelijk naar de standaard te fokken naar de standaardeisen van het betreffende ras, te voldoen. En dan als kroon op dit gebeuren 'de show'. Waar men de concurentie aan gaat met de mede liefhebbers. Zo ook op de 'farm en country fair' een evenement dat uniek is in nederland, en waar ook dit jaar de vriendenclub 'rodent club rattonia' is onder gebracht. Juist op deze grote evenement , waar enkele duizenden bezoekers komen, kan men onze mooie knaagdierensport promoten. in ons geval de kleine knaagdieren. De dieren worden in het openbaar gekeurd zodat een ieder kan zien hoe dit gebeurd.

Van groot belang is dat er personen aangewezen zijn om voorlichting te geven over het verzorging en het houden van de dieren. Hebt u als fokker zaken die u graag behandelt wil zien, om de hobby nog meer naar buiten te brengen, meld het dan gerust, wij staan er voor open.

Een genoeglijke en leerzame dag toegewenst, met uw sponsorvriend
J. Qualm

---------------------------------------

6 juni 2014

De Duitse kleurstandaard is op de website gezet bij ratteninformatie (dit is de internationale norm, volgens welke je kunt fokken als je dat wilt). Dit is de standaard die wij al sinds 2002 volgen. Deze verschilt op punten met die van Nederland. Op een internationale keuring worden vaak strengere eisen gehanteerd. Dat kan je wat minder punten opleveren bij een evt. keuring, maar voor de kleur en de tekening van de ratten, weet je dan wel meteen waar je aan toe bent! Een keuring vertelt iets van de bouw en de kleur van een rat. Niet van de sterkte. Sterke en zwakke punten (of je nu een rattery bent of een particulier) moeten in beide gevallen bijgehouden worden in de notities. Een stamboom is hiervoor goed te gebruiken.

Ratten die volgens duidelijke (strikte) foknormen zijn gefokt zijn heel vaak sterker, mits er geen hele rare bochten genomen zijn (middels stevige inteelt) om een bepaalde kleur te verkrijgen. Wat niet in een foklijn zit, fok je er ook niet uit. Met het verdunnen van de vachtkleuren moet je juist extra gaan letten op de sterkte van het immuunsysteem. Als er door een zwarte- of agouti foklijn kleurlijnen gefokt zijn, dan komen die vanzelf aan het licht in de nesten daarna, zonder dat de rat inboet aan kracht op het gebied van gezondheid. Ook al oogt een rat licht van kleur, het is niet altijd wat ze genetisch 'zijn'. Daar zijn berekeningen voor. Een foklijn kan genetisch terugkoppelen naar acht generaties daarvoor.


Persoonlijk zijn wij van mening dat een rattery zich met veel meer bezig moet houden als alleen maar de ratten en een fokprogramma zelf. Er zweeft nog zoveel meer om heen aan belangrijke zaken, die direct van invloed zijn op de ratten!

Ook de Amerikaanse rattenclub geeft duidelijke informatie over ratten (en muizen).

---------------------------------------

28 mei 2014

Bij de kruiden is het onderwerp Munt toegevoegd. Onze ervaring is dat hoe gevarieerder een voeding bestaat uit een kruiden-, bloemen- en groentemix in combinatie met het basismengsel, hoe minder vaak een rat iets mankeert. Vet worden ze er nauwelijks van (ratten worden veel eerder vet van het hoge gehalte suiker en meelstof in voer wat niet goed in elkaar steekt qua grondstoffen). Gedroogde en verse (en ook gedroogde) kruiden bevatten nauwelijks vetten en werken alleen maar positief uit op het immuunsysteem. Hoe beter dit functioneert, hoe beter de rat het doet in zijn leven.

Wij hebben sterk de indruk dat verse munt uit de tuin bijdraagt aan het herstel van ratten die een verkoudheid hebben opgelopen (zeker in combinatie met gedroogde bloemetjes en kruiden in de voeding). Wij zullen dus vanaf nu de Munt in onze eigen tuinen hiervoor gebruiken (behoudens de lekkere thee die je er zelf ook van kunt trekken) om er in dergelijke situaties van aan de ratjes te geven.

Bij deze geven we de tip door aan wie hier iets mee wil doen.


--------------------------------------------------------------

16 december 2013

Ratteninformatie: twee rŲntgenfoto's toegevoegd over een hernia bij ratten.

Het Antibiotica-beleid in Nederland is aangescherpt, ook voor dieren. Informatie hierover is opgenomen bij Eerste Hulp (zie menubalk) is aangevuld en bijgewerkt.

De leeftijden van onze ratten liggen gemiddeld tussen de 2,5 tot 3,5 jaar oud (met meerdere uitschieters naar boven) .

Er zijn meerdere ratten binnen onze groep ratten die langer geleefd hebben. Soms met behulp van een dierenarts en soms zonder ooit medische klachten te hebben gehad. Zo'n rat is bijvoorbeeld Currie. Een prachtige Husky-dame van 4,5 jaar oud, die bij fantastische mensen woont in BelgiŽ, die alles voor haar over hebben (en voor de andere ratten die ze hebben). D.d. 3-6-2014 overleden ten gevolge van een bacteriŽle ontsteking. Tussen 2007 en 2010 hebben we meerdere eigenaren (plm. 32) gesproken van onze dieren die dieren hadden die in deze leeftijdsklasse gezeten hebben. Dit zijn de voorouders van de ratten waar we nu nog mee fokken.

Zolang de rat voor verschillende dierenartsen nog steeds een ondergewaardeerd huisdier is, blijven we de situatie houden dat een deel van de dierenartsen onvoldoende kennis heeft van kleine knagers, waardoor een deel van de ratjes verkeerd gediagnostiseerd wordt, waardoor in een aantal gevallen (en niet alleen bij onze dieren) de leeftijd van de ratten niet helemaal terecht naar beneden gaat. Wat zou het fijn zijn als dat ook anders kan. Wat zou het fijn zijn als meerdere dierenartsen zich zouden specialiseren tijdens hun opleiding in de ratten (en andere knagers).


-----------------------------------

30 oktober 2013

Ratteninformatie is aangevuld met een MRI-scan van een rat met een middenoorontsteking en een hernia.

Op deze beelden is duidelijk zichtbaar, waarom een middenoorontsteking niet vergeleken kan worden met een tumor (waar het vaak voor versleten wordt, door een dierenarts zonder kennis) en wat een achterhandsverlamming eigenlijk inhoudt. De rug is dan niet gebroken, maar er zit een vernauwing in het gebeente, waardoor de zenuw afgekneld wordt. Hierdoor kunnen ratten verlamd raken, maar ook kan de aansturing minder aanwezig zijn. In het algemeen spreekt men dan over een achterhandsverlamming.


---------------------------------------------

2 september 2012

Wilt u geen van mijn ratten in de opvang terecht laten komen, alstublieft?! Als u er niet meer voor kunt zorgen, dan neem ik ze heel graag weer van u terug. Regelmatig zijn hier al oudere dieren teruggekomen en op de plaats van geboorte ook overleden, in onze ouderengroep. Dit is het standaardbeleid voor alle ratten die door mij of rattery Reizele uitgeplaatst zijn!

Ik neem geen standpunt in ten aanzien van andere ratteries. Wat ik u wel aanraad is om altijd na te vragen naar de leeftijden van fokratten in de generaties daarvoor en wat de redenen van overlijden waren. Het nakroost van deze ratten zal meestal volgen in het spoor van de ouders. Door dit goed te controlen kan u dat enorm in dierenartskosten schelen, omdat de sterkte van een foklijn genetisch vastligt (zij het dat het ook nog wel bij te sturen valt met behulp van honingproducten als Propolis).

---------------------------------------------

29 november 2011

Mijn kriteria bij het fokken etc.

Mijn (kwaliteits)standaarden voor wat betreft mijn foklijnen zijn nog steeds niet veranderd. De leeftijden van de foklijnen waaruit ik fokmannetjes gebruik, liggen tussen de 1,5 - 4,5 jaar oud (zo af en toe lukt dat nog). Ik probeer hiermee een verantwoorde keus te maken voor tamme huisdierratten met vooruitzichten op hogere leeftijden. De ratjes waar ik mee blijf fokken komen uit onze oudste (basis)importlijnen die we kunnen garanderen qua achtergrond. Bij deze ratten behoren stambomen sinds 2002. Juist omdat je let op kleine veranderingen (die kunnen leiden tot grotere fouten in een foklijn) kan je genetische problemen vaak al (vooruit) voorkomen door kritisch te fokken.

Onze ervaring is dat een rattenlijn bewijst zichzelf of niet. Op basis van hogere leeftijden (in gezondheid) zet je een foklijn door of niet. Die keus moet rigoreus gemaakt worden. De geschiedenis van de voorouders van de ratten, lokatie waar iemand woont (veel of weinig vervuiling in de lucht en in de grond) werkt ook mee of tegen in de leeftijd van de ratten. Uw rat pikt dit sneller op als uzelf doet. Water koken (of een waterfilter aanschaffen) voordat u het aan uw ratten geeft, kan heel veel verschil maken.

Een goed contact met de ratteryhouder zelf (o.a. de nazorg die verleend wordt bij evt. verkoudheden, virussen of andere vragen in de toekomst) zouden de doorslag moeten geven bij de keus waar u uw ratjes zou willen halen. Neemt u het me alstublieft niet kwalijk als ik dit zo zeg, maar dit moet in de praktijk wel zo werken! De zorg voor uw dieren moet niet ophouden op het mom ent van ophalen uit de rattery. Dit is onze mening.

Wij zijn vijf jaar geleden al gestopt met nederlands voer. Onze dieren worden gevoerd met Duits voer wat elke 1-2 maanden vers binnenkomt. Evenals kruiden uit een biologische Duitse kwekerij.

Het onthouden van vers en goed voer aan uw dieren (soms zonder dat u zich hiervan bewust ben, omdat de nederlandse fabrikanten het soms niet zo nauw nemen met het voer voor knaagdieren helaas), kan leiden tot een vroegtijdig overlijden, door tekorten aan vitaminen en mineralen, waardoor de rat kan verzwakken en bevattelijk wordt voor ziekten. Die bevattelijkheid is te sturen met goed voer, maar ook dan is ziekte niet altijd te voorkomen. Hooguit kunt u uw ratten ondersteunen met preventief Propolisgebruik vooraf zodat het immuunsysteem van uw jonge ratten goed onderbouwd wordt. Met name virussen zijn berucht om hun 'killergedrag'. Aan dit soort factoren kan ook een fokker of een rattery helemaal niets doen , als alleen de parate medische kennis delen die voorhanden is, om dit zoveel mogelijk te voorkomen of te bestrijden, al of niet met behulp van een dierenarts (indien nodig). U mag hulp verwachten van een rattery bij dit soort dingen.

Onder normale omstandigheden, is het mogelijk dat ratten de leeftijd van ongeveer de 2,5 - 3 jaar in goede gezondheid moeten kunnen halen.

Fokken met opvang is 'not done' ( ! ) in het belang van een foklijn. Uiteindelijk kan dat fataal worden voor een heel rattenbestand, waar een dergelijke rat in gekruist wordt op grotere schaal.

Heel graag wil ik contact houden met nieuwe eigenaren van onze ratjes, om te voorkomen dat ik een mogelijke karakterfout (in beginsel) te laat door heb. Ook kan het zo zijn dat de rat uw gezag niet accepteerd omdat u de rat teveel ruimte hebt gelaten in zijn jeugd-pubertijd, waardoor de rat het gevoel heeft dat hij de leiding moet nemen over u en mogelijk ook over zijn (of haar) kooigenootjes? Dat kan ik alleen maar beoordelen als ik u samen zie functioneren of de groep ratten voor me heb. Een voorbeeld hiervan is het gedrag "King of the Hill". Dat zal u niets zeggen, maar het wil zoveel zeggen als een rat die door hoger te gaan zitten, de dominantie in het hok laat gelden. Daar moet meteen op ingegrepen worden. Dit is zomaar een voorbeeldje.

In het contact met u, kan ik u misschien helpen met kleine dingetjes in de verzorging die voor u (misschien) niet vanzelfsprekend zijn, maar voor mij zo routine zijn, dat ik u met eenvoudige ideeŽn op weg kan helpen met de verzorging van uw dieren.

Ik neem mijn ratjes kosteloos terug als u er niet meer voor kunt zorgen. Als ik het kan voorkomen dat ratjes die door mij of rattery Reizele gefokt zijn, in de opvang terecht komen, doe ik dat ! Ik vind het verschrikkelijk als door mij gefokte ratjes in de opvang belanden. Dan plaats ik ze nog veel liever zelf uit. Op deze manier heb ik (in de loop van de jaren) een aantal ratjes met succes zelf door kunnen schuiven naar nieuwe eigenaren en zijn een aantal van hen hier ook de rest van hun leven gebleven. Helaas zijn er ook een aantal die ik niet meer kan traceren omdat ze aan anderen doorverkocht zijn.

U mag ook de nieuwe eigenaar vragen contact met imij op te nemen, als u dat liever doet.

Vaart u liever niet op 'hear-say' over een rattery, maar oordeelt u zelf over iemand en over de ratjes door vragen te stellen en te gaan kijken in de rattery van uw keuze! Ik zeg dit omdat er 'zoveel meningen zijn over ratteries, als dat er ratteries zijn'. Harde feiten over leeftijden en redenen van overlijden bij ratten liegen niet !

---------------------------------------------

11 april 2011

Deze laatste weken zijn veel van onze oudere fokmannen weggevallen. Veel van hen zijn ruim over de drie jaar gegaan. Meerdere van hen hebben bijna de vier jaar bereikt. Met je verstand weet je wel dat ze een prachtige leeftijd bereikt hebben, maar als het moment daar is dat ze dan echt overlijden, is het toch weer schrikken. Geen van hen is overleden aan tumoren. Allemaal waren ze versleten en konden ze gewoon niet meer. In alle gevallen ging het om fokmannen (en nafok daarvan) uit de VS.

Alle nazaten van deze ratten worden (of zijn) ingezet in vervolglijnen. Er is geen foklijn verloren gegaan.

---------------------------------------------

28 oktober 2010

Vandaag nog meer data bijgewerkt van de nesten uit 2007. Ook hier blijken ratten zo sterk te zijn geweest dat ze de drie jaar gehaald hebben. Ik heb er nu 32 geteld. Het is echt fantastisch om te zien dat een rat op een gezonde manier oud kan worden, als je maar alle randvoorwaarden goed in de gaten houdt en let op allerlei dingen als voeding en zo min mogelijk inteelt.

---------------------------------------------

26 november 2010

Alle afgemelde ratten geboren tussen 2006-2008 zijn nu zoveel mogelijk opgenomen in de nestlijsten waarin ze geboren zijn.

In principe is een rat die de twee (tot tweeŽnhalf) jaar in gezondheid haalt, gewoon een rat die het goed gedaan heeft.

Natuurlijk wil je de leeftijden hoger zien komen, maar het kost tijd en inspanning om dit te bewerkstelligen. Dat gaat niet zomaar. Daarvoor moet je een enorm kritische selectie toepassen op je ratjes en ook alleen maar doorgaan met de beste ratjes van een nest of een familie. Ook de voeding doet er toe! Dat moet zo vers mogelijk zijn en zoveel mogelijk gemixt, zodat er niets aan ontbreekt. Er zijn zoveel kleinere (belangrijke) details die de leeftijd van een rat maken of breken. Het is net als met kinderen, 'hoe meer je er in stopt, hoe meer je er uit haalt.'

---------------------------------------------------------

17 mei 2010

Toegevoegd aan het menu van rattery Rivka: Aspartaam en MSG.
BELANGRIJK OM TE LEZEN.

Lex is bijgeschreven bij het IJ-nest van rattery Reizele, met een leeftijd van drie jaar en negen maanden. Hij is de vijftiende rat (over de laatste vier jaar) die we op hoge leeftijd bij hebben mogen schrijven. Verreweg de meesten van deze ratten hebben een uitstekende gezondheid gehad, zonder heel veel medische problemen. Ouderdomsgebreken kunnen we helaas niet uitsluiten.

---------------------------------------------------------

12 december 2008

Vanwege het wat hoge overlijdenspercentage aan kanker van ratten (wat te lezen valt op allerlei rattenfora) heeft het mij altijd geÔnteresseerd of hier iets aan te doen is, behoudens het goed fokken van ratten en het controleren en uitschakelen van kankergevoelige foklijnen. Ik heb me hier behoorlijk in verdiept en kom steeds meer alternatieven tegen die (medisch onderbouwd) aantonen dat onze ratten (en ook wij zelf als mensen) hiertegen voor een groot gedeelte beschermd kunnen worden, met relatief eenvoudige voedingsmiddelen. Vandaag heb ik daarom ook een geschrift over 'Groene thee' opgenomen in de Rattenapotheek. Lees het eens door en misschien kun je het toepassen op je eigen dieren?

Tevens staat er ook erg veel over honingproducten en vitamine C te lezen bij de Rattenapotheek die hetzelfde bewerken. De ervaring van jaren werken met deze producten (sinds 2004) hebben ons veel geleerd over het verbeteren van het imuunsysteem van de rat.

Mijn doelstelling is om deze kennis zoveel mogelijk te verspreiden, zodat zoveel mogelijk ratteries en rattenliefhebbers, hun dieren gezond kunnen houden met zo min mogelijk kosten die dit met zich meebrengt bij een dierenarts (al is die van tijd tot tijd wel eens nodig).

Deze kennis verspreiden levert mij absoluut niets anders op als alleen de voldoening dat ons rattenbestand in Nederland en Belgie mooie(re) leeftijden(gaan) halen in goede gezondheid.

Wie gebruik wil maken van deze kennis, is vrij om dat te doen. Wil je dat niet, dan is dat ook een keus.

Rattery Reizele

---------------------------------------------------------

7 januari 2008

WILT U ALSTUBLIEFT UW RATJES BESCHERMEN TEGEN DE KOU MIDDELS EEN DEKENTJE OF DIKKE HANDDOEK ALS U UW RATJES KOMT HALEN IN DE HERFST, VOORJAAR OF WINTER ???

Uw baby-ratjes zijn nog niet opgewassen tegen het constant wisselen van warm naar koud (van huis naar de auto), koud naar warm (in de auto) en de paar meter naar uw huis. Ze kunnen dan net een verkoudheidje opgelopen hebben !!!

---------------------------------------------------------

1 december 2002 - 17 december 2005

Sinds 1 december 2002 is de website een paar keer veranderd geweest qua inhoud en providers en uitgebreid. De opzet is vanaf het begin steeds hetzelfde gebleven, op de aankoppeling van rattery Reizele na op 4 oktober 2005.

Rattery Rivka is al aktief vanaf september 2002. Rattery Reizele bestaat feitelijk net zo lang als rattery Rivka, alleen de naam is later toegevoegd.

Met dank aan de eerste webmaster en persoonlijke vriend Patrick, die deze website voor ons in de steigers heeft gezet, toen we zelf nog niet wisten hoe het precies werkte.

 Copyright 2000 - 2023  by Rattery R&R