Wat doe ik als mijn ratje verkouden is en hoe kan ik dat voorkomen?
 

Ratjes kunnen gevoelig zijn voor luchtwegproblemen en virussen die dit veroorzaken, als er niet gewerkt is aan de weerstand van de dieren of ze er een zwak gen op hebben. De manier waarop een ratje gefokt is, maakt veel verschil en ook of een rat al op jonge leeftijd in aanraking is geweest met een product als bijenpollen of propolis ( dit is in de praktijk van het 'ratten houden' getest). Als je rat verkouden is, dan moet je in ieder geval een aantal stappen volgen. Ervan uitgaande dat je je ratten meermalen per dag in handen hebt en het dus vrij snel in de gaten hebt als er iets mis is, kun je sneller inspelen op de situatie als die verslechterd.

Voor u gaat lezen, dit is geen korte tekst, maar het is wel heel erg informatief. Ik heb soms wel eens het idee dat mensen halverwege afhaken en dan veel informatie missen. Dat is jammer. Leest u daarom door tot het eind als u echt wilt weten hoe u uw ratje kunt helpen als het nodig is. Middels linken kunt u tussentijds doorlezen en weer terugkoppelen naar de pagina.

Preventieve maatregelen:

1. Staat je rat op de tocht ? Haal je rat daar dan weg, want daar kan een rat echt niet tegen !
2. Gebruik je misschien de verkeerde (stoffige) bodembedekking ?
3. Moet je misschien je kamer een keer extra stoffen ?
4. Je kunt je ratje preventief wat vitamines in het water geven.

Zelf gebruikten wij jarenlang 'Quicko' voor knaagdieren, maar sinds een paar jaar zijn wij er achter gekomen dat je net zo gemakkelijk Propolis kunt geven en dat dat net zo effectief is. Quicko kun je meestal wel krijgen in de dierenspeciaalzaken en anders moet je er gewoon om vragen.  Het zou kunnen dat sommige dierenwinkels het niet voor je willen bestellen, omdat het besteld moet worden in Duitsland. Een alternatief kan zijn vitamines van het merk 'Bogena', als je geen Propolis wilt gebruiken. Het verschil met 'Quicko' is dat 'Bogena' chemisch is en 'Quicko' niet, waardoor de laatste gemakkelijker opneemt en overdoseren niet zo snel (bij normaal gebruik) voorkomt.

Wij zijn er voorstanders van om ratten uberhaupt één tot twee keer per week een bakje Bijenpollen of Propolis (preventief) door het water te geven. Bij ziekte kan Propolis in combinatie met Antibiotica (nooit door het water doen, maar rechtstreeks in het bekje geven of met iets wat zoet smaakt aanbieden) gebruikt worden. Propolis wordt al jaren gebruikt in Frankrijk om schadelijke gevolgen van Antibiotica (bij mensen) te beperken. Waarom zou je dan met je rat een risico lopen en dit niet toepassen? Het is een relatief veilig middel wat zeer effectief uitwerkt, naarmate de ratten er aan gewend zijn in lagere doseringen.

Is een rat er niet aan gewend, dan loop je het risico dat de klachten eerst erger worden en daarna verbeteren. Ratten elke week een kleinere hoeveelheid bijenpollen geven is dus een goed alternatief om je rat gezond te houden en in te kunnen grijpen (als het nodig is) met grotere hoeveelheden Propolis. Bovendien stuurt Propolis de groei van jonge ratten aan, omdat bijna alle nodige stoffen voor een rat in Propolis voorkomen. Dat is alleen nog maar een tweede pluspunt. Ook voor de vissen gebruik ik het als ik een zieke vis in de bak heb (enkele druppels op een vissenbak van 80x50x50). Wel de hars (via een koffiezakje) er uit filteren. Ook daar werkt het preventief. De jonge vissen groeien als kool en dat geldt ook voor rittens.

Vertrouw je een situatie niet, doordat je nog nooit ratten hebt gehad en de ervaring mist om zeker te weten of je rat wel gezond is, raadpleeg dan voor de zekerheid altijd een dierenarts. Die kan je vertellen waar je op moet letten en kan eventueel direct Antibioticum voorschrijven. Zorg dan wel dat je een dierenarts vindt die weet wat normaal is bij een gezonde rat en kennis van zaken heeft van zieke ratten (uberhaupt ratten) ! Sommige dierenartsen hebben zich totaal niet verdiept in de ratten en weten niet goed hoe ze medische klachten bij ratten goed moeten inschatten. Er zijn dierenartsten die totaal geen idee hebben dat bijvoorbeeld een middenoorontsteking totaal iets anders is als een tumor.... Omdat het in beide situaties om een bult gaat.... Op die manier zijn al meerdere ratten ingeslapen die nog goed behandeld hadden kunnen worden.... Feit blijft dat als er echt sprake is van een pusbult, deze het best geopend kan worden door een dierenart. Bereid je dan voor op een AB-behandeling als dat het geval is.

Twijfel je, vraag dan even na bij iemand met ervaring met ratten wat hij of zij zou doen? Een rattery kan je vaak ook wel een dierenarts aanwijzen die wel verstand van ratten heeft. Dat helpt een eind in de richting.

Hoe werkt het ?

In veel gevallen is een normale verkoudheid nog niet zo erg dat Antibioticum direct nodig is. Wij gebruiken dan zelf liever Cat's Claw ('Uncaria') of Guajacum D4 door het water van de ratjes. Neem hiervoor de helft van een kinderdosering op een fles van 300 ml. Omdat de smaak niet lekker is, maskeren we dat zelf met roosvicee, een heel klein beetje citroensap van een verse citroen en evt wat druivensuiker. Cat's Claw verhoogt de weerstand. Guajacum D4 heeft een reinigende werking op de luchtwegen, waardoor je meteen aan het herstel van de luchtwegen van je ratje werkt. (Zie verderop op deze pagina hoe te handelen in een crisissituatie.) Zeker aan te raden in combinatie met vitamines en/of Propolis en Bijenpollen. Propolis heeft bij ons eigenlijk altijd de voorkeur, als je rat er aan gewend is. Heb je het nog nooit toegepast, dan kan de rat juist in een dip raken. Eén zekerheid heb je wel met Propolis: eenmaal uit een dip, komen ze nooit meer op het laagste punt terecht waar ze vandaan gekomen zijn. Vraag is echter of je daar wat mee opschiet als je nog nooit eerder Propolis en/of Bijenpollen hebt gebruikt? Het kan dus ook in je nadeel werken als je rat het niet gewend is te krijgen. Het is dus aan te raden jonge ratten op te laten groeien met gebruik van Bijenpollen en/of Propolis. Alternatief voor Bijenpollen is DIPOBAC.

Voedende -of dragende moedertjes zou ik persoonlijk liever op een combinatie zetten van Fenegriekthee, Guajacum (VSM of Vogel) en sowieso Propolis of Dipobac (onder de link staat de leverancier hiervan).

Wel willen we je dringend aanraden als Guajacum D4 niet helpt binnen 24 uur, om naar een dierenarts te gaan en om Antibiotica te vragen !!

Kruidenpreparaten in combinatie met antibiotica is wenselijk in dat geval (of helemaal overschakelen op Antibiotica en naderhand, veiligheids halve, in lichte of meerdere mate Guajacum D4 bijgeven en later afbouwen). Guajacum werkt vaak al binnen een paar minuten tot een uur (is mijn ondervinding) en vaker vrijwel direct als je het in crisissituaties * rechtstreeks in de bek ingeeft. Nooit meer dan twee -vier druppels gebruiken per keer (voor oudere ratten). Je kunt hier overigens wel de ernst van de situatie mee aantonen. Reageert een rat meteen, dan is de kans groot dat de rat er overheen komt, reageert een rat absoluut niet, dan is het arme beestje hard op weg om het leven te laten..... Deze ervaring hebben we door de jaren helaas opgedaan. Zolang het nodig is, kan je de Guajacum blijven gebruiken door het water, tot de rat is opgeknapt. Ook preventief kan Guajacum ingezet worden als één rat uit de groep flink verkouden is.

Je kunt altijd nog iets als Propolis gebruiken naast Antibiotica als je dit voorgeschreven krijgt. Dit draagt bij aan de weerstand en helpt ook om de darmflora nog enigszins op peil te houden bij AB-gebruik. De darmflora wordt namelijk behoorlijk aangetast bij AB-gebruik, waardoor terugval vaker voorkomt zonder Propolis / Bijenpollen, als met deze middelen. Dit is best wel een punt van overweging waard.

Geef je Antibiotica aan je rat (wat ik zeker zou doen als het nodig is), doe dit dan nooit met zuivelprodukten en ijzerhoudende roosvicee of andere produkten. De werking van de Antibioticum gaat hiermee verloren !

 

Crisisomstandigheden:

Leng 50 ml water met een klein beetje roosvicee met eenzelfde dosis Cat's Claw of Guajacum D4 als je geeft op een fles van 300 ml of geef je ratje iets als Guajacum D4 rechtstreeks (éénmalig) in het bekje. Dit kan het leven van je rat te redden bij hele heftige benauwdheid en laat meteen zien of een rat een stevige aanval van verkoudheid zeer waarschijnlijk zal overwinnen of niet! Reageert een rat meteen, dan is de kans op herstel heel erg groot.

Ik heb zo regelmatig gezien dat het meteen resultaat geeft, vanwege de hogere dosering, op dit cruciale moment, dat het geen toeval meer kan zijn dat het heel effectief is. Puur in het bekje geven, mag dan niet de standaard zijn, het geeft vrijwel meteen duidelijkheid waar je staat met de gezondheid van je rat. De standaard is dat het in het water gebruikt wordt (halve - tot hele kinderdosering, afhankelijk van de ernst van de situatie.) .

Zorg wel dat een dergelijke mix als hierboven genoemd, lekker genoeg smaakt, anders hoeft je rat het echt niet meer na de eerste keer ! Bewaar dit wel in de koelkast in een afsluitbaar bekertje en niet langer als 36 uur. Een tip hierbij is dat je je rittens leert uit een spuitje te drinken, zodat je ze eventueel medicijnen toe kunt dienen als dat nodig is. Bij voorkeur kun je trouwens je AB of druppels door roosvicee van een reformmerk (klein beetje) geven. Hier zitten geen suikers in of andere toegevoegde stoffen.

Guajacum D4 is een erg goed middel. Ik raad dit middel zeker aan. Ook met Cinnabaris D3 heb ik goede ervaringen opgedaan in het laatste jaar (2013). Guajacum D4 is vrij specifiek voor luchtwegproblemen en juist daarom zo goed inzetbaar bij verregaande of beginnende verkoudheden. Cinnabaris trekt het vocht weg uit de neusholtes en werkt daarom ook goed mee aan het herstel van uw rat. Speciaal in combinatie met Propolis en Bijenpollen zijn deze middelen heel breed inzetbaar, omdat het zonder de nadelen van chemische Antibioticia werkt.Voer

Verder breng ik hierbij ook de voeding onder uw aandacht. Die is van wezenlijk belang, omdat het bepaald in hoeverre een rat de kracht heeft om te vechten tegen ontstekingen. Gebruik altijd vers (!) voer en geen voer wat al enkele maanden oud is. Kijkt u hier echt goed naar ! Ik raad u ook aan om altijd een paar soorten voer te mengen (liefst met kruiden en iets als muesli, rauwe macaroni en gedroogde of verse kruiden), zodat u zeker weten alles in het voer hebt zitten wat er in hoort (!) te zitten en het er niet alleen maar mooi uitziet.... De samenstelling is echt van wezenlijk belang. Kijkt u daarom echt overal naar ! Denk niet te snel 'dat het wel goed is zo.... ' Goede voeding vormt de basis van de 'slagkracht van het immuunsysteem van uw rat tijdens ziekte !' Deze wordt opgebouwd tijdens het hele leven van de rat en kan op elk moment ingezet worden. Een rat die minimale of onvoldoende voedingsstoffen binnen heeft gehad tijdens zijn of haar leven, verliest het eerder in een proces van ziek zijn, als een rat die altijd volwaardig gevoed is geweest.

Kenmerk van goed voer is dat nagels en vacht in goede conditie zijn en goed groeien. Nagels en haren worden als laatste voorzien van voedingsstoffen in het algemeen! Dan gaat het met vooral over de opname van calcium en mineralen. Zitten die onvoldoende in de voeding, dan zitten je ratten die niet goed in de vacht en groeien de nagels slecht tot zeer langzaam.

Alternatieven: Fenegriekthee Goudsbloemen en Wilgenbastthee.

In ontwikkeling: Goudsbloemen- en Wilgenbastthee. Lijkt ook erg goed te werken bij verkoudheden. Vandaag (3 mei 2010) met veel succes toegepast bij een licht verkouden rat en een operatiepatientje. Het is een goede toepassing om infecties te voorkomen op veel gebieden. Tevens gaat het gemakkelijk naar binnen bij ratten met een klein beetje (koudgeslingerde) honing door de thee. Het is nog lekker ook. Goudsbloemen zitten overigens ook in onze kruidenmix.

Werken deze methodes wel afdoende ?

Ja het werkt in een groot aantal ziektegevallen, al is het maar omdat je er preventief (!) mee door kunt gaan. Dit is met Antibiotica niet mogelijk ! Ervaringen met rittens die Bijenpollen gehad hebben vanaf de conceptie (middels de moeders) leren ons inmiddels (3 mei 2010) dat de ratjes veel meer kunnen hebben en niet zo bevattelijk meer zijn voor luchtwegproblemen (tot helemaal niet !). Een kleine opmerking hierbij: U moet dan ook wel letten op de voeding en de bodembedekking. De mooiste antieke auto weigert nog dienst als er niet goed mee omgegaan wordt, dat geldt ook voor onze huisratten... In principe is elke rat in onze ogen voor verbetering vatbaar, als het om zijn of haar immuunsysteem gaat ! Tien jaar gebruik van Propolis laat dit nu overduidelijk zien (17 oktober 2013).

Zie onderstaand verslag uit een grijs verleden:

Ons allerlaatste dierenwinkelratje, had een longontsteking te pakken en dat ging zo snel dat de dierenarts het niet meer zag zitten met haar. Ze heeft drie dagen geleefd op spuitjes met roosvicee met bovenstaande phytotherapeutische middelen en druivensuiker. De Antibiotica hebben we haar apart hiervan bij gegeven. Na drie dagen was ze zover hersteld dat we haar konden bijvoeden met 'Nutricia vloeibaar voedsel' (met alle vitamines en voedingstoffen hierin verwerkt). De betreffende rat is langzamerhand weer bijgekomen en heeft toch nog ruim een jaar geleefd. In die periode is ze altijd preventief een paar keer per week aan de Bijenproducten gebleven. Het is naderhand nog twee keer voorgekomen dat ze een licht (!) beginnende longontsteking had, maar dat hadden we er vrij snel onder met natuurlijke middelen. De dierenarts was verbaast dat we het gered hadden met haar.

Ook al wordt een rat soms niet meer helemaal wat hij of zij ooit geweest is, je kan toch nog een heel eind komen met natuurlijke middelen en honingproducten en de 'kwaliteit van leven' verbeteren. Antibiotica zijn niet per definitie beter dan phytotherapeutische middelen met deze (vaak chronische geworden) klachten, door longbeschadiging.' Soms is het beter om de rat te helpen met hele milde natuurlijke producten. Niet in het minst middels de voeding en regelmatig gebruik van kruiden. Ook hiermee kan je heel veel doen ter ondersteuning !

Virus-slachtoffertjes

Bij twijfel altijd om AB vragen bij een dierenarts ! Zeker als er iets als een middenoorontsteking of een kaakabces in het spel is.

Geef NOOIT Sivotine (te koop in de dierenwinkel) aan ratjes die verkouden zijn ! Zeker als het jonge rittens zijn, dan veroorzaakt het ontkalking van de botten. Dit middel wordt vooral gebruikt door groothandelaren die willen voorkomen dat ratjes met luchtwegproblemen in de handel terecht komen, terwijl dit vaak heel goed voorkomen kan worden door gewoon te fokken met gezonde ratten.... In mijn optiek is een middel als Sivotine een kwestie van 'het paard achter de wagen spannen'.


Recente noodsituatie waar de eigenaresse hard aan gewerkt heeft om de ratten erdoor te slepen, in een situatie die er niet goed uitzag ....

Recent kreeg ik een app van iemand die zelf al ratjes had en er wat opvangertjes bij had genomen. Echter, deze bleken een luchtwegprobleem bij zich te hebben en daarmee ging de hele groep onderuit. Gedurende drie volle weken hebben we van een afstandje wat adviezen gegeven en die bleken goed te werken.

In eerste instantie hebben we goed vers voer en verse kruiden ingezet in combinatie met kruiden en is deze persoon aan de gang gegaan met Roosvicee en Guajacum. Dat zette al zoden aan de dijk. Het ging zo goed dat na een week de Guajacum wat teruggeschroefd kon worden (dachten wij....). Er kwam verslechtering bij de opvangratjes. De eigen ratjes gingen weer als het spoor!

Om een lang verhaal kort te maken op het moment dat de Guajacum afgebouwd werd, kwamen de klachten terug bij de opvangratjes en zijn deze beestjes teruggezet op de Guajacum in het drinkwater. De vervolgstap was dat er Propolis is ingezet samen met Floradix Kindervital (kan ook gebruikt worden als een waardevolle aanvulling bij zieke dieren, gebruik een halve kinderdosering) in plaats van Roosvicee. Dat is net even sterker! Ook imkerhoning op een boterhammetje werd gegeven en ook dat onderbouwt de weerstand. Na tien dagen hebben we voor de zekerheid een preventieve mijtbehandeling aangeraden met Beapher Parasita om uitputting van de ratjes te voorkomen, in geval ze last zouden hebben hiervan. Behandelen van zieke dieren middels kruiden en natuurlijke middelen is goed, maar ze kunnen gevoeliger worden door een verzwakte weerstand voor mijtjes en dat moet je voor blijven.

Uiteindelijk bleken aan het eind van de maand alle ratjes te herstellen of zijn hersteld. Met heel veel zorg hebben ze alle vier weer een goede toekomst. De DIPO wordt nu nog ingezet om ze nog even een poosje verder op de rit te helpen en dat is geen enkel probleem met honingproducten. Dat kan.

Alle goeds voor deze dieren en de eigenaren.

Liever bouwen aan een goede weerstand als herhaaldelijk aan de AB moeten....

Tot slot wil ik hier aaan toevoegen dat ik veel liever bouw aan de weerstand van de ratten, dan dat ik tot twee, drie keer toe moet terugvallen op AB, omdat de darmflora het af laat weten en de rat steeds maar weer terugvalt in een verkoudheid. Immers als de darmflora niet goed meer functioneert, kan het eten niet op de juiste manier verwerkt worden en dat heeft consequenties voor de gezondheid van de ratten. Dat Propolis en/of Bijenpollen werken, bewijst het aantal ratjes wat we bij hebben kunnen bijschrijven op hogere leeftijden (tussen de 2,5 - 4,5 jaar) de afgelopen jaren. Bijna allemaal hebben ze het prima gedaan. Waarom niet 'opbouwend een honingproduct gebruiken', als dit bijdraagt aan een goede gezondheid van de ratten in plaats van iets als Antibioticum geven (omdat ontstekingen steeds weer de kop opsteken door een immuunsysteem dat minder goed functioneert) als de praktijk uitwijst dat het alternatieve circuit preventief veel effect kan sorteren? Een combinatie van beiden zou gewoon bespreekbaar moeten zijn...

U kunt ook nog even kijken bij Eten tegen kanker

Hier staat een tabel wat te geven aan uw ratten, bij welke aandoening.

 

Edit 16 augustus 2017 : Wanneer u uw rat(ten) Antibiotica (AB) of natuurlijke middelen geeft tegen de verkoudheid, gebruikt u dan bij voorkeur Soyavla als dragende stof voor het betreffende middel en geen melkproducten! In de eerste plaats vermindert de werking van AB door de zuivel, maar ook is melk nogal slijmopwekkend.... Dat is juist wat je niet wilt in zo'n situatie. Je wilt juist dat de verkoudheid minder wordt, niet erger! Melkproducten helpen hier niet bij.

 

 

 

2010-2019 by Rattery R&R
Aangepast op 7 maart en 27 december 2018.


Ook wij leren bij, bij vragen altijd even mailen als u daar de behoefte toe voelt. Deze website wordt niet standaard onderhouden op de laatste informatie.