Wat is Propolis ?

'Propolis' wordt geprezen als een natuurlijk antibioticum zonder de bekende bijverschijnselen. Recent onderzoek bij het 'Nationale Hart en Long Instituut' in Londen, heeft aangetoond dat de bioflavonoiden in 'Propolis' zelfs sommige bacteriën kunnen vernietigen die tegenwoordig resistent zijn tegen moderne synthetische antibiotica. De werking van Propolis is gericht op de bestrijding van lichaamsvrede bacterïen en andere indringers, doordat het het lichaam zelf activeert zich te verdedigen. Het versterkt daarbij ook de lichaamseigen darmbacterïen. Propolis is te beschouwen als een natuurlijk plantaardig AB. Propolis verhoogt de weerstand van het lichaam, is anti-oxiderend en stimuleert het immuunsyste.

Naast het vervullen van een puur functionele rol van het dichten en het versterken van de korf, vervult 'Propolis' ook de rol van auto- immuunsyste voor het bijenvolk als een 'gecombineerde antibiotische, antivirale en desinfecterende substantie'. Het gebruik ervan beschermt het bijenvolk in de bijenkasten.

Het belangrijkste enkelvoudige ingrediënt van 'Propolis' (iets meer dan de helft) is hars, gewonnen uit planten en bomen (voornamelijk de populier). De andere helft bestaat uit was (30%), etherische oliën (10%) en pollen (5%).

Om heel precies te zijn bestaat Propolis Forte uit de volgende stoffen:

-Etherische olieën of aromatische verbindingen
- Benzöezuur
- Caffeïnezuur
- Eugenol
- Ferulazuur
- Bisalodeen
- Borneol
- Cumarinezure benzylester (bloeddikte regulerende eigenschappen)
- Hars en wasachtige stoffen
- Bijenpollen
- Vitaminen
- Mineralen
- Bioflavonoïdenen sporenelenten

Al deze ingrediënten zijn bewerkt en gengd door de bij. Zo ontstaat wat we noen 'Kithars' ofwel 'Propolis'. 'Propolis' is een kleverige substantie die de bijen gebruiken om de korf of kast te dichten, om het zo te beschermen tegen invloeden van buiten. De bijen bedekken ook de hele oppervlakte aan de binnenkant van de behuizing met een laag 'Propolis' en poetsen het op deze wijze tot één van de meest steriele omgevingen die de natuur kent.

Bioflavonoïdenen sporenelenten regelen de galafvloed en werken krampstillend. Ook stimuleren ze de toename van antistoffen waardoor ontstekingsreacties in het lichaam worden gerd of bestreden. Ook heeft deze stof een goede invloed op de rode bloedcellen en bloedvaten wat het ontstaan van aderverkalking en trombose tegengaat. In 'Propolis' zit een enorme verscheidenheid aanvullende bestanddelen, waaronder organische- en aminozuren, vitaminen, mineralen en zeer belangrijk: bioflavonoiden. Deze stoffen worden tegenwoordig beschouwd als het werkzame bestanddeel bij het genezingsproces.


Propolis is een zuiver bijenproduct

De bijen verzamelen harsen en produceren Propolis als een soort kithars om de kieren en spleten in de bijenkast te dichten en om vrede indringers onschadelijk te maken, nadat ze zijn gedood. Het heeft een anti-septische en anti-bacteriële werking. Door menselijk gebruik van Propolis (dat geldt ook voor onze ratten) kan men het lichaamseigen immuunsyste versterken en activeren. Met als prettig gevolg dat we weerbaarder zijn tegen verschillende infecties en ontstekingen. Vooral bij kleine kinderen (of onze ratjes ) is Propolis vaak een uitkomst bij het bestrijden van steeds terugkerende keel-, neus- en oorproblen. Een groot voordeel van dit natuurlijke AB is dat er geen resistentie optreedt, wat vaak wel het geval is bij chische AB.


Wetenschappelijk en Medisch onderzoek

In de laatste twintig jaar is veel wetenschappelijk en medisch onderzoek verricht naar 'Propolis' zowel in Engeland als in Amerika en Oost-Europa, waar het medisch gebruik van 'Propolis' heel gebruikelijk is. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat 'Propolis' heel effectief is bij de behandeling van onder andere:

- Verkoudheid, hoesten, griep en andere virussen: 'Propolis' kan gebruikt worden als een veilig, non-toxisch voedingssupplent en blijkt nuttig voor de bescherming van het immuunsyste. 'Propolis' kan hierbij uitstekend als een voedingssupplent gerbuikt worden.

- Keelpijn: ne een paar druppels 'Propolis' op volkoren brood of gebruik het als gorgeldrank.

- Adhalingsproblen: hoestbuien, verkoudheid, astma, bronchitis, verstopte holten.

- Stoornissen in het bloed: Chinese onderzoekers ontdekten het effect ervan bij de behandeling van hypertensie,arteriosclerosis en problen met hart- en bloedvaten. De Europese wetenschapper 'V. Balalykin' ontdekte dat 'Propolis' de witte bloedcellen helpt bij het wegspoelen en verteren van bacteriën en andere afvalstoffen in het bloed.

- Verstoringen in het maag/darm kanaal: Wetenschappers en artsen ut de Sovjet Unie hebben aangetoond dat 'Propolis' de vorming van zweren en abcessen kan voorkomen, alsook het genezingsproces kan bespoedigen.

- Ontstoken lippen/tandvlees/tanden/kiezen en andere mondverzorgings- problen: gebruik de druppels als een gorgeldrank, of drink het met kruidenthee (desgewenst met toevoeging van honing). Doe een paar druppels 'Propolis' in warm bronwater of in kruidenthee - voeg indien nodig een beetje honing toe. Breng de créme direct aan op de plek met een wattenstokje.

- Huidbehandeling: smeer het gebied direct in met 'Propolisdruppels' of gebruik de créme. Goed tegen acne. Kan nuttig zijn voor de behandeling van ecze, herpes, psoriasis.

- Kneuzingen en Brandwonden: de ontsmettende en genezende kwaliteiten van 'Propolis' hebben een genezend effect op wonden en brandplekken. Breng een beetje créme aan op de pijnlijke plek of gebruik een paar druppels 'Propolis'.

- Artritis en Reumatische aandoeningen: In de laatste jaren wordt 'Propolis' zeer succesvol gebruikt voor de behandelng van artritis e.a. reumatische aandoeningen.

- Huidproblen: Onderzoeken in Amerika, Polen en Rusland hebben aangetoond dat acne, allergieën, herpes en andere dermatologische aandoeningen allaal reageerden op behandeling met 'Propolis'.

Voor een helend 'Propolis zalfje', kun je dit receptje gebruiken:

1 lepel bijenwas
4 lepels biologische zonneblo olie
1 lepel propolis ( brokjes)
1 lepel honing

Smelt alles au bain marie, voldoende roeren, de propolis blijft relatief lang als een klont aanwezig maar zal uiteindelijk kompleet oplossen, al roerend af laten koelen. Als je het geheel direkt in een zalfpotje verwerkt hebt, heb je geen verlies van de zalf.

Het is ons streven om regelmatig Propolis op voorraad te hebben staan (al lukt dit niet altijd). Onze eigen ervaring is dat Propolis vaak nog effectiever werkt als chische Anti-Biotica als het gaat om abcessen, als ratten gewend zijn aan het gebruik van Propolis. Puur gebruik (ééns per dag) kan een abces binnen enkele dagen volledig laten verdwijnen. De sterkte van het immuunsyste van de rat zal hierbij een rol spelen en ook of een rat gewend is aan Propolis.

Raadpleeg in twijfelgevallen (zeker als je niet de routine van Propolisgebruik te pakken hebt) altijd een dierenarts.

Link van wederverkopers van 'de Imme'

Klik op het muisje om 'De geschiedenis van Propolis' te lezen.

 

2003-2018 by rattery Rivka en Reizele