Dumbo-ratten, waarom wel en waarom niet?


27 december 2018

Dumboratjes, ze zien er zo schattig uit, maar wat is de achtergrond hiervan?

Een hele tijd geleden hebben we ons die vraag gesteld en een document toegespeeld gekregen met de achtergronden hiervan. De dumbo blijft een gefokte variant rat die niet voorkomt in het wild en daarmee moet je altijd even uitkijken wat het doet met een dier. Sommige varianten zijn niet erg, maar sommige variaties wil je niet als ze in het nadeel zijn van een dier. Dat lijkt zo te zijn met de dumbo-rat. Ik wil er alleen maar van zeggen dat wij met de kennismaking met dit document er al snel over uit waren dat we geen dumbootjes meer willen fokken. Dat is rustig aan steeds meer aan het lukken. Wij gaan hier verder geen oordeel over vellen.

Alle aanwezige bronnen zijn vermeld. Het document is letterlijk vertaald. De grote lijn is in dit document wel duidelijk, voor beroepslaboranten is alle achtergrondinformatie (in het tweede document van 2010) mee vertaald. Helemaal onderaan wordt een behoorlijke uitleg gegeven over allerlei onderzoeken. Mogelijk interessant als u weet wat er exact wordt bedoeld. De termen zoals die gebezigt worden in het laboratorum zijn vertaald door een voormalig laborant die kennis van zaken had over deze tak van onderzoek. Daar hadden we heel veel geluk mee. Veiligheidshalve is ook de engelse link meegenomen. Wie geïnteresseerd is, kan het lezen in het Nederlands en in het Engels.

Een ieder trekke zelf zijn of haar conclusies. Het is niet onze bedoeling hier "een voor of een tegen" mee te geven voor dit moment.

 

 

Onze mening hierover d.d. 14 mei 2019 :

Onze conclusie was in eerste instantie dat we helemaal geen dumbootjes meer in wilden kruizen in onze lijnen, maar ze blijven wel heel soms terugkomen en gaandeweg is onze indruk geworden dat je de dumbootjes (heel spaarzaam en nooit dumbo op dumbo!) goed in zou kunnen zetten als ze maar uit gewoonoren geboren worden. Zolang de schedels maar breed blijven en er ook geen gewoonte van maakt, zit je blijkbaar niet direct in de gevarenzone? Met name de selectie op de dumbootjes die je er in kruist, lijkt er toe te doen. Onze favoriete rat zal het nooit worden, maar een enkele keer zal het wrs. wel een keertje kunnen... De rechte stand van de oortjes van je ratjes hebben er alleen wel onder te lijden als er dumbo in je lijnen zit... Zo zijn er meer varianten, in ondersoorten van de ratten, waar we niet mee bezig willen gaan in onze foklijnen, omdat de nadelen groter zijn als de voordelen. Staartloos, fuzz en naakt bijvoorbeeld.Nederlands document

Engels document


Bronnen :

http://www.ratbehavior.org/DumboRatMutation.htm

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572009000200030

 

 

 

Vrij over te nemen. 2018-2019