Voeding


Sommige mensen zeggen dat ratten alles mogen eten, maar dat is niet waar. Ratten kunnen overlijden door een verkeerd voedselpatroon. Voer wat langer als vijf maanden in de verpakking gelegen heeft, is geen aanrader! Na deze periode vervalt de voedingswaarde met de helft. Dit kan een oorzaak zijn van tekorten bij een rat. Uiteindelijk kan dit leiden tot het vervroegd overlijden van het beestje (doordat een imuunsysteem z'n werk niet goed kan doen).

Een goed gevoedde rat is in staat om ziekten te overwinnen, al of niet met hulp van chemische medicijnen. Hierop zijn uitzonderingen. Ouderdom van de rat kan maken dat het beestje een ziekte niet kan overwinnen en overlijdt of een slechte foklijn in de achtergrond. Een imuunsysteem wordt namelijk als eerste kapot gefokt bij verkeerde uitkruizingen.

Een ander punt van belangstelling is dat je met verschillende soorten kruiden, fruit en groente ook medische doeleinden kunt ondersteunen. Dit laatste aspect heeft altijd al onze belangstelling gehad.

Voeding (voor mens en dier) moet eerlijk en 'natuurlijk' zijn.


Onderstaande informatie kon wel eens belangrijk zijn voor ratteneigenaren en hun baasjes. Leest u onderstaand berichtje alstublieft even door, in het belang van uw ratjes?

Rattenvoer (mogelijk niet up-to-date door "ouderdom" link)

http://www.youtube.com/watch?v=ytUO8WC6-38

Relatie voeding en kanker

Zout

Zout in de voeding? Is dat niet gevaarlijk voor de rat? U hebt helemaal gelijk als u gewoon keukenzout bedoeld, maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over Keltisch zout. Belangrijk voor het functioneren van mens ťn dier. Als u zelf hiermee kookt en uw ratjes hier wat van meegeeft in een klein beetje rijst of iets dergelijks, is het veel beter als gewoon zout (ook voor uzelf) en bouwt het zelfs mee aan de weerstand van uw ratjes. Het lokt geen (! ) nierfalen uit, in tegenstelling tot gewoon keukenzout. Door de aanwezigheid van magnesium wordt bijv. een hoge bloeddruk (bij de mens) juist voorkomen.

Hoe dat kan? Luisterd u het onderstaande mp3-tje af, dan schrikt u van wat de fabrikant met ons keukenzout doet. En dan bedoel ik het normale keukenzout, wat u elke dag gebruikt en het betere alternatief hiervoor (ter vervanging). Overdrijf het zeker niet naar uw ratten toe, maar zo maar eens een beetje rijst met een klein beetje zout waar het in gekookt is, kan op die manier geen kwaad.

http://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/wp-content/uploads/2012/05/07-06-2012-Mike-Donkers-zeezout-2.mp3

Verboden voedingsmiddelen voor ratten:

* Sterk gepeperde produkten

* Koolsoorten

* Rauwe aardappel

* Het vruchtvlees van de meloen (kan diaree veroorzaken)

* Allerlei snoep als chocolade, chips, koekjes ect. (kankerverwekkend, zeker met alle kleur-, geur- en smaakstoffen)

* Rauwe nootjes : Nootjes moet je eerst in de oven op 50 graden drogen (gemiddeld zo'n 3 uur minimaal), dan verdwijnt het blauwzuur uit de nootjes en dŠn kun je ze pas geven ! Bewaren kan ook onder uw bed op een dienblad in lappen, zodat het overgebleven vocht opgenomen wordt door de lap. Wel regelmatig even nalopen, als uit uw voorraad nootjes haalt om aan uw dieren te geven. Wees niet te ruim met amandelen en walnootjes. Met mate.

* Lychies : In deze vrucht zit een stof waar ratten niet zo goed tegen kunnen.

* Botten; met uitzondering van het kraakbeen (in gekookte vorm!). Gekookte botten splinteren doordat ze zacht zijn geworden. Een beetje dierenarts kan u dat vertellen, omdat zij hiermee waarschijnlijk al wel eens mee geconfronteerd zijn geweest bij honden. Een operatie is nodig om de botsplinters te verwijderen. Het zeen (kraakbeen) mag gegeten worden door ratten. Ze zijn er gek op. Botjes af laten eten kan ook, maar dan houdt u als eigenaar het botje vast en u mag ze dan niet de kans geven om aan de botetn zelf te beginnen...

Dubieus:

* Mannetjes ratten kunnen kanker ontwikkelen aan de teelballen als je ze vaker een sinaasappel geeft met (!) schil. De truc is om de schil er in z'n geheel af te halen, zodat dit risico niet meer van toepassing is.

* Ratten kunnen allergisch reageren op pinda's, bepaalde soorten nootjes en vis ! Afhankelijk van het gestel van de rat. De rat krijgt dan uitslag op de neus, vanaf de flanken naar de achterrug en de huid ziet er wat rood uit en de beharing valt uit door het krabben. In het geval van een vis-allergie wordt de tong dik en kan de rat stikken.


Wat ratten wel mogen eten:

* Hun eigen voer !
Geef een rat geen knagersvoer, maar echt rattenvoer. Echt rattenvoer is minder vet en bevat de juiste voedingsstoffen die een rat nodig heeft.

* Vers fruit
Appels, bananen, perzikken, vruchtvlees van de kokosnoot, granaatappel, advocado's en sinaassappels
Mango (probeer eerst of je ratten het vers verdragen, anders niet geven! Het is wel erg gezond. Alternatief is de gedroogde versie van de mango.)
Meloen en pijnboompitten worden ook erg gewaardeerd. Meloenpitten liever even drogen in de zon of in een beetje warme oven.

* Verse groenten, vooral bladgroenten. Liever ongekookt geven.

Inzake wortels is het een bakerpraatje dat wortels veel te veel suiker zouden bevatten. Men spreekt dan over knaagdieren. Het suikergehalte van ongeveer 5% maakt ze juist heel geschikt voor knaagdieren. Voor kleine hamstersoorten is het gewenst er wat minder van te geven (naar grootte, konijnen een hele wortel en hamsters een klein stukje) en Lemmingen moeten helemaal op rantsoen wat wortel betreft (al is het wel een onderdeel van hun voeding, maar heel minimaal). Muizen kunnen gewoon zo wortel eten (ook doseren naar grootte). Vooral winterwortel stelt het immuunsysteem bij, juist daarom zou elke knager het in zijn leven in zijn of haar voeding moeten hebben zitten. Bij voorkeur biologisch, dat geldt voor alle dieren (en mensen).

* Een bakje net gekookte rijst. Pas op met zout (altijd, teveel is nooit goed) !!

* Een klein stukje gekookte (!) aardappel. Nooit een rauwe aardappel geven. De aardappel is familie van de Nachtschade.

* Harde broodkorstjes, die je op de kachel hard hebt laten worden.

* Af en toe een eitje: Jonge ratjes mag je rustig eens in de twee weken een eitje geven. Per 6 ratjes gemiddeld één ei. Oudere ratten mogen plm. eens in de maand smikkelen van een eitje.

* Heel af en toe wat vis. Doe dit niet te vaak en bij voorkeur liever niet uit blikjes. Het zoutgehalte in blikjes is gemiddeld veel te hoog en kwalitatief slecht (luisterd u de bovenstaande link over keukenzout alstublieft af, als u dat nog niet gedaan hebt?). Haal liever vers gebakken vis bij de visboer. Geef dan niet het velletje, maar de binnenkant van de vis !! 

Ik geef het bij voorkeur liever niet, omdat ik de ervaring heb gehad dat een rat allergisch was voor vis, met de gevolgen van dien....  In zo'n geval kan vis zelfs dodelijk zijn als je niet op tijd door hebt dat de tong te dik is geworden om goed ademhalen mogelijk te maken. Is de tong te dik, koel deze dan met ijs en in hele urgente gevallen: zoek een dierenarts op! Deze kan Anti-Histamine geven aan uw dieren. Slaat de allergische reactie op de luchtwegen, dan is je rat binnen een kwartier tot een half uur overleden. Als je dit ooit eens meegemaakt hebt, dan vergeet je dat je leven lang niet meer! 

Overkomt het je, zoek dan zo snel mogelijk een dierenarts op! Meldt het probleem met de mededeling dat je een urgente situatie hebt wegens overlijdensgevaar (zeker als de tong dik is door de allergie-reactie...) !!

Wissel vis en vlees af (als je ratten vis verdragen...).

Citroenmelisse en vitamine C werken ook als anti-Histamine.

Binnen de natuurlijke middelen kun je in theorie mogelijk met 'Citroenmelisse' nog wel wat doen en ook vitamine C staat bekend om zijn anti-histamine-werking, maar ga er niet vanuit dat dit een definitieve goedwerkende snelle oplossing is. Citroenmelisse zou hoogstens een eerste hulpmiddel kunnen zijn om op tijd bij een dierenarts te komen. Ik heb dit echter nog niet uitgeprobeerd in de praktijk...


* Hondenbrokjes van een goed merk (liefst biologisch).

Een volwassen rat eet gemiddeld tussen de 15-30 gram rattenvoer per dag.


* Geef ratten niet te vaak extra dierlijk eiwit. Houd het als een extraatje.

* Kent u dat ook? Je vult de voerbakjes met voer en meteen spetteren alle voeronderdelen door het hok heen. Daar is een eind aan te maken door de ratten 'actief te leren eten'. Het helpt om de voerbak niet meer in het hok te zetten, maar het voer op de bodembedekking (op een speciale plaats) uit te delen. Ook dan spetteren soms de etenswaren nog om je oren (eigenlijk met gelijk effect), maar de ratten worden vervolgens wel gedwongen om zelf hun hele bodembedekking om te spitten op voer wat er nog over is, tot het moment dat er nieuw voer komt. Het houdt ze actief en ze worden geprikkeld om lekker bezig te zijn met iets wat ze in de natuur ook al doen; namelijk foerageren naar eetbare hapjes.

Lees het onderstaande even door, voor je besluit je ratjes te verwennen met lekkere yoghurtdropjes etc. .....

Op voorhand wil ik hierbij zeggen dat ik weet dat een rat een ander metabolisme heeft als een konijn, maar je hoeft er niet mee in te stemmen dat er geknoeid wordt met eten wat je je dieren in het algemeen voorzet (bij wat voor dier dan ook) ! Een goed product als 'Hope Farm-snoepjes' en andere producten zoals die te koop zijn, is op deze lijst niet te vinden. Dit merk snoepjes zou een goed alternatief zijn voor een aantal producten zoals ze hieronder genoemd staan !

Wil je meer weten dan kun je altijd even op de website kijken naar de bronvermelding genoemd onderaan de pagina.

Yoghurtdrops en vruchtenmix snoepjes

Yoghurtsnoepjes klinken gezond, maar zijn het beslist niet! In Yoghurtdrops zit maar liefst 41,7% aan toegevoegde suikers! Vruchtenmixdrops hebben ook een hoog percentage toegevoegde suikers: 38,6%. Toegevoegd suiker is voor een knaagdier geen energieverstrekker, maar kan blindedarmvergiftiging veroorzaken. Dit soort snoep dus beter zeer, zeer matig geven.


Grignote Rolls

IngrediŽnten: granen, plantaardige bijproducten, groente en mineralen.
- 12,0% ruw eiwit
- 3,0% ruw vet
- 58,5% koolhydraten
- 13,0% ruwe vezel
- 5,0% ruwe as
- 9,0% vocht
- 0,60% calcium- vitaminen, mineralen.

NB. Eerder werd aangenomen dat dit gezonde snoepjes zijn met de samenstelling van verantwoord voer. Echter, toen was het percentage koolhydraten niet bekend, die staat namelijk, heel misleidend, niet op de Nederlandse analyse vermeld. Het percentage koolhydraten is erg hoog, deze snoepjes mogen slechts zeer matig gegeven worden om problemen met de blindedarmflora, en daaruit voortvloeiend andere kwalen, te voorkomen.


Carotties

IngrediŽnten: granen, groenten (4% worteltjes), mineralen.
- eiwitten, 15,0%
- ruw vet, 3,0%
- ruwe vezel 4,0%,
- ruwe as 4,0%,
- koolhydraten 64,0%
Ook dit snoep kan de gezondheid van uw knaagdier bedreigen door het hoge gehalte aan koolhydraten. Geef liever per keer een klein stukje en geen heel staafje.


Knaag- of knabbelstangen

Dit snoep bevat heel veel koolhydraten (soms tot 60%!) en vetten. Het is echt niet gezond, ook al staat op de verpakking van wel. Krijgt een knaagdier dat dit snoep eet, als gevolg van de hoeveelheid koolhydraten, darm- of vooral blindedarmproblemen, misschien op de lange termijn, dan is dat niet meer dan logisch. Hier komt nog bij dat sommige van deze staven uit gebakken graan bestaan, en gebakken graan bevat acrylamide, dit is een kankerverwekkende stof. Acrylamide wordt voor mensen de grootste voedselramp van de laatste jaren genoemd en er is op het ogenblik veel om te doen. Proefdieren zijn erg gevoelig gebleken voor acrylamide. Dit snoep is sterk af te raden.


Wortelbroodjes

De vreemde felle kleuren geven al aan dat hier kwistig met kunstmatige kleurstoffen is gewerkt. Verder is het een zeer groot stuk snoep. Wanneer een knaagdier dit eet, gaat het ten koste van het gezonde voer, waar het dier dan geen trek meer in heeft. Zo heeft een wortelbroodje een dubbel slechte werking. Sterk af te raden dus!


Soepstengels en crackers

Soepstengels en soorten crackers in ruime mate aan je ratten geven, is af te raden, vanwege het zetmeel en de suikers die daarin verwerkt zijn. Zo eens een stukje kan niet zoveel kwaad. Zeker als er een beetje kaas op zit, dan komt het wel op.


Knaag- of likstenen

Deze stenen bevatten een hoog percentage toegevoegde calcium. knaagdieren hebben een afwijkend calciummetabolisme, waardoor een te veel aan ingenomen calcium direct voor blaasproblemen kan gaan zorgen. Een teveel aan calcium wordt niet door het lichaam opgenomen maar direct via de urine uitgescheiden, en slaat vaak op de blaaswand neer als een soort zand. Dit blaasdrab kan al voor grote problemen zorgen (niet kunnen plassen etc.) Ook kunnen zich stenen vormen die pijn bij het plassen veroorzaken, en voor blaasinfectie kunnen zorgen. Regelmatig moet bij knaagdieren een blaasoperatie uitgevoerd worden om blaasdrab of stenen, door voeding gevormd, te verwijderen. Knaag- of likstenen zijn daarom TABOE voor knaagdieren.  Daarintegen is iets als heel af en toe een korreltje Keltisch (iig natuurlijk!) zout in het drinkwater een mooie aanvulling om de mineralen aan te vullen. Die hoeveelheden halen het niet bij een knaagsteen, maar dragen wel bij aan een goede gezondheid. 


Spinach jummies

Een redelijk gezond soort snoep, wat de knaagdieren ook nog erg lekker vinden, zijn de Bogena spinach yummies.
Ingredienten: groenten, granen.
Gemiddelde analyse:
- ruw eiwit 11,4 %
- ruwe celstof 11,0 %
- vocht 7,4%
- ruwe as: 4,1%
- ruw vet: 1,0%

NB. Zeer matig geven. Het percentage koolhydraten wordt niet gemeten door de fabrikant, maar zal waarschijnlijk 65% bedragen!

Rattery Rivka: In de natuur eten ratten geen snoep! Het is altijd het beste je rat zo weinig mogelijk snoep te geven, of in plaats daarvan een gezonde lekkerij. Meer dan de lekkernij zelf telt namelijk de aandacht, die je rat op dat moment krijgt!


D.d. 26 oktober 2014

In 1 muffin uit een zakje Gerty's Muffins met Bos- en Vossebessenvan Supreme Original zit:
- tarwebloem
- havervlokken
- soya-olie
- suiker
- gedroogde Vossebessen (1% van de totale voedingswaarde)
- gedroogde Bosbessen (1% van de totale voedingswaarde)
Als toevoegingsmiddelen wordt genoemd (niet gespecificeerd !!) :
- kleurstoffen......
De hoeveelheid kleurstof in relatie tot de echte voeding (namelijk de bessen) moet hoger zijn, als de Vossebes of de Bosbes maar voor 1% toegevoegd is en het hier toch juist om gaat. Hoe komt het dat veel mensen hier niet bij nadenken en (als alternatief voor voorgekookte producten) Vosse- of Bosbessen plukken in het bos of in een park, waar deze bessen van nature groeien en ze zo geplukt kunnen worden? Er zit dan sowieso veel meer in omdat het vers is en er is niet aan geknoeid door fabrikanten met kleurstoffen, die anno 2014 niet meer gespecificeerd hoeven te worden. Bovendien kost het u niets. Hetzelfde geldt voor hazelnoten in het najaar. Ze liggen voor het grijpen. Het is een kadootje van de natuur aan ons mens en dier.

Nog een voorbeeldje.

Lolo pets, complementary petfood for rodents. Product: Bacon "Smakers" for rodents.
Dit is een stick met tarwekorrels etc. geplakt aan een houtje met een hangertje om het in de kooi op te hangen. Volgens verpakking mag de rat, hamster of gerbil hier elke dag van eten.
Hier zit in:
- tarwemeel
- geroosterde tarwe
- maismeel
- afgebroken (!) varkensvet (zodat het vloeibaar wordt, neem ik aan)
- droge gist
Verder geen specificaties over andere producten. In prinicpe dus een duidelijk verhaal. Maar, afgebroken varkensvet; hoe moet ik mij dit voorstellen? Wat voor stoffen zijn er tijdens dit proces verder nog vrijgekomen? Varkens eten alles en dat krijgt de rat ook binnen middels het vet. Alle reserves worden opgeslagen in het vet.

Hoe komt het toch dat mens en dier steeds vaker het slachtoffer worden van tumoren? Mijn mening is dat we zelf bezig zijn ons eigen millieu en dat van onze dieren kapot te maken en daar betalen we een hoge prijs voor.... Het ergste is nog dat de jongere generatie de logica niet (uit zichzelf) inziet van natuurlijke producten als niemand ze het leert. Dat zouden wij moeten doen. De generatie die nu volwassen is.

Wat u uw dieren te eten wilt geven, is geheel uw eigen keus, maar als u van uw dieren houdt, dan zou het zo moeten zijn dat u iets overheeft voor zijn of haar gezondheid. Oplettendheid in het algemeen kan geen kwaad.

Eerste brontekst komt van het Konijnenforum (nu alweer vijf jaar geleden). Helaas is deze link niet meer te achterhalen.  Konijnenforum of niet, deze info laat wel zien wat er zoal in knaagdieren- en konijnenvoer gaat.  U als eigenaar mag daar gerust uw eigen mening over hebben en daar uw conclusies uit trekken. 

 Copyright 2000 - 2024 by RR