Reumatische verschijnselen bij oudere ratten


Artrose is een vorm van reuma en verergert met de tijd dat de rat er last van heeft. Het kraakbeen wordt aangetast en ook de dikte van het kraakbeen slinkt. Artrose is meer bekend als 'slijtage van de gewrichten'.

Vast staat dat bij artrose het kraakbeen kapot gaat. Eerst op een enkele plaats, daarna zet de beschadiging zich in de diepere lagen van het kraakbeen voort. Hierdoor wordt het kraakbeen dunner. Het onderliggende bot gaat hierdoor bot-uitgroeisels maken om zo te zorgen dat het gewricht voldoende grootte en draagkracht behoudt. Ook kunnen stukjes bot of kraakbeen losraken. Het gewrichtskapsel moet steeds meer als kraakbeen gaan werken, het wordt slapper of stugger en de smering van het gewricht gaat achteruit. Het kraakbeen wordt gevoed door de voedingsstoffen uit het gewrichtssmeer. Omdat het kraakbeen niet doorbloed wordt, is het kraakbeen afhankelijk van de voedingsstoffen die in het gewrichtssmeer zitten. De rat zal dus wat strammer worden en minder vaak gaan bewegen doordat de rat pijn krijgt. Je zult merken dat de rat pijnreacties zal gaan geven als je haar bij haar voorpootjes pakt en haar met haar achterpootjes op je hand probeert te zetten. De kracht in haar of zijn achterpootjes zal verminderd zijn !

Heeft je rat hier last van, dan kun je dit laten constateren bij de dierenarts ! In overleg met je dierenarts kun je kijken of er een pijnstillend middel voor te vinden is, maar je kunt de pijn ook bestrijden met Fenegriekthee. Door thee te zetten van de Fenegriekzaadjes kan je de pijn verlichten !! Naast Fenegriek kan je wilgenbast, glucosamine ( 1/5-1/6 capsule per dag) aan je ratjes geven. Fenegriek kan als thee in het waterflesje gedaan worden en met een klein beetje (koudgeslingerde onverhitte) honing, wordt het goed gedronken. Passiflora werkt ook pijnstillend. Passiflora kan door het water heen gemengd worden in druppelvorm. Neem hiervoor de helft van een kinderdosering.

Een groot voordeel van kruidengebruik is dat het niet meteen zo fel ingrijpt in het lichaam van de rat, maar wel de pijn bestrijdt en de rat wat mobieler houdt. Juist dit is zo belangrijk voor de kwaliteit van leven voor de rat. In natuurlijke omstandigheden, zal een ratje namelijk niet zo snel laten blijken dat het iets mankeert, omdat hij dan een gemakkelijker prooi is voor roofdieren. Hij zal dus altijd proberen aktief te blijven!

Rattenrolstoel als hulpmiddel om een rat met artrose actief te houden.

 

2016 (herschreven by Rattery R&R) - 2019