Dominant gedrag in een rattengroep

 

Is een ratje dominant in een groepje ratten, dan zal altijd de 'alpha-rat' deze rat op z'n plaats zetten. Dit hoeft niet heel erg lief te gebeuren, maar meestal gaat dit vanzelf goed. Een goede 'alpha' weet de orde in het hok te bewaren. Blijft een rat aan het pesten in het hok om aan de macht te komen, dan kun je hem of haar temidden van haar vriendinnen of maatjes  (op een neutrale plaats; bijvoorbeeld de bank waar je ze elke dag een uurtje laat spelen) op haar of zijn rug leggen en alle andere ratten erbij halen. Je laat de rat op die manier weten dat ze moet stoppen met haar dominante gedrag. Werkt ook dat niet, dan kun je de ratten allemaal insmeren met de binnenkant van de schil van een sinaasappel. De ratjes ruiken dan allemaal hetzelfde en dominant gedrag wil dan wel eens stoppen. Er is dan geen aantoonbare leider meer in de groep en is de kans dat de dominantie stopt.

Werkt ook dat niet, kijk dan even bij 'Bijtgedrag' voor meer tips.  Wat met een dominante rat in een rattengroep wel eens wil werken, is om de ratten waarom het gaat in de conflictsituatie, even een nacht in een kleinere kooi te zetten. Ze komen elkaar dan een nacht lang verplicht tegen, door de kleinere ruimte. Vaak helpt dit wel om de ruzie op te lossen.

  Respecteer de rat als een dier met een 'eigen karakter', altijd en kijk uit dat je niet te ver gaat met dit soort tegen-reakties !!

Een dominant vrouwtje kan zich net zo gedragen als een mannetjesrat naar een ander vrouwtje toe. Tevens kan het ook zo zijn dat als je twee vrouwtjes hebt en er eentje flapperig is, het andere vrouwtje er op dezelfde manier als een man bovenop springt en dekkende bewegingen maakt. In een grote groep zie je dit gedrag regelmatig voorkomen. Gelukkig is het verschil tussen man en vrouw eenvoudig aan te geven in lichaamsbouw en hoef je je geen zorgen te maken als je ratjes er hetzelfde uitzien aan de onderkant van hun lijfje.





Copyright 2000 - 2024 by RR