Albinisme bij
ratten
Ratten met rode oogjes zien niet zo goed als ratten die een normale oogkleur hebben. Waarom komt dat?
Er zijn verscheidene Griekse en Romeinnse auteurs geweest (Plinius Secundus ouder en Aulus Gellius bijvoorbeeld) die albinisme bij de mens hebben beschreven. Deficiëntie van de tyrosynase in dieren werd eerst aangetoond in 1904. Het eerste nauwkeurige wetenschappelijke document dat over albinisme wordt geschreven was door de Heer Archibald Garrod in 1908. "
Wat ziet een rat eigenlijk?
Een beschrijving van albinisme bij mensen. Ik denk dat dit ook door te
trekken valt naar onze tamme ratjes. De informatie is in ieder geval
duidelijk.
Officiële bron en copyrigt: © 2000 Mattew Bailey NOAH Board Of Directors
Een van de meest gestelde vragen die van mensen zonder albinisme is : "Wat zie je eigenlijk?" Dit is tegelijkertijd ook een van de meest gestelde vragen die een ouder met een kind wat albinisme heeft. Mensen met een normale zicht zijn vaak verbaasd als we zeggen dat wat ze zien "niet vaag is". Maar hoe komt het dat we een 'beneden normaal zicht' hebben maar toch niet vaag?
Ik ben geen oog arts, alleen maar een jong volwassene met albinisme, welke nieuwsgierig is naar hoe mensen met een normaal zicht zien. Net zoals jij nieuwsgierig bent naar wat mensen met albinisme zien. Ik zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.
Neem een grote scherpe foto op de voorkant van een krant. En bedenk dat iemand op die foto een shirt aan heeft met hier op een tekst of een logo op een borstzakje. Nu kijk je goed naar die foto en probeert te lezen wat er op staat. Tot je grote ontevredenheid wil dit niet echt lukken. In het algemeen komt het er op neer dat je een foto scherp ziet wanneer je naar een detail gaat kijken dan kan je het niet zien. Echter nu keek je naar de echte foto en dan lukt het wel.
Wat is nu dan het verschil tussen het origineel en de foto in de krant. Het verschil is de resolutie. Het aantal puntjes (pixels) waaruit de foto bestaat.
In andere woorden de puntjes in de krant en in het origineel zijn niets meer dan een hoop puntjes die allemaal een andere kleur hebben, de foto in de krant is op gemaakt uit veel minder puntjes dan het origineel. Daardoor bestrijkt een punt uit de foto van de krant meer puntjes dan in het origineel waardoor veel informatie verloren gaat. Hierdoor zie je niet alles zoals in het origineel.
Om goed te zien hoe een foto is opgebouwd, moet je eigenlijk heel dicht bij een televisiescherm gaan zitten. Je ziet dan allemaal individuele puntjes. De achterkant binnen in het oog is ook opgebouwd uit miljoenen en miljoenen puntjes alleen al.
Dat zijn de kegels en de staven op het netvlies achter in het oog. Mensen met albinisme hebben veel minder kegels dan mensen met een normaal zicht omdat ze een te kort aan pigment hebben. Doordat we minder puntjes tot onze beschikking hebben, kunnen we minder gemakkelijk een beeld vormen van iets wat we zien.
Het verschil in zicht tussen mensen (of ratten) met een normaal zicht en mensen (of ratten) met albinisme kun je vergelijken met het verschil tussen de hoge en de lage resolutie van een foto. Het is niet vaag maar het oog ziet niet het zuivere detail.
Tot zover een duidelijk verhaal over 'Albinisme'. Om het recht van de schrijver niet te schenden heb ik zijn naam bovenaan dit document gezet.
Copyright
2000 - 2024 by RR