Waar let je op als je ratjes aanschaft?


Een rat is een geschikt huisdier voor jong en oud en vooral een sociaal dier. Er gaat een fabeltje te ronde dat een 'rat alleen' tammer zou worden als twee ratjes. Dat is niet waar ! De 'graad van tam zijn' heeft meer te maken met kwaliteitstijd en aandacht die er in de rittens is gestoken door menselijke bemoeienis, naast de zorg van de moeder zelf. Dit vertrouwen is iets wat aangeleerd moet worden vanaf het moment dat de oogjes open gaan (met twee weken). Wij doen dat door ze rond die tijd wat meer in handen te gaan nemen.

Het beste kun je een ratje halen bij een rattery en liever niet bij een dierenwinkel of uit een particulier (pret)nest. Een particulier (pret)nest is misschien dan nog een betere optie maar is wel een nest zonder duidelijke fokrichting én de achtergrond van de ouders is onbekend, waardoor je niet weet wat voor zwakte er evt. in de ratten zit omdat de achtergrond niet bekend is. Het verhaal dat één van de twee uit een rattery komt is niet geldend als preventie voor ongewenste zwakheden. In het slechtste geval resulteerd de aanschaf van dergelijke ratjes in hogere dierenartskosten of het overlijden van het beestje op te jonge leeftijd. Gebeurt niet altijd, maar het is kansberekening waar u aan doet en dat mag uiteraard, maar voor kinderen is het een drama.

Meer gespecificeerd :

* Met jonge ratjes uit dierenwinkels is het risico dat mannetjes en vrouwtjes vaak te lang bij elkaar gezeten hebben, waardoor de mannetjes de kans hebben gehad de vrouwtjes zwanger te maken, erg groot. Een mannetjesrat kan met vijf weken (!) al een vrouwtje dekken. Dit is inteelt, met alle gevolgen van dien. Is dit al vaker gebeurt, dan wordt het al dubbele inteelt (en zo verder naarmate het meer voorgekomen is). De ratjes zullen hierdoor altijd kleiner zijn dan gewenst (!) en gevoeliger voor ziekten. Tevens is het vaker zo dat inteelt vaker een negatieve invloed heeft op het karakter. Bovendien kan het zo zijn dat het vrouwtje het niet meer navertelt, omdat ze bezwijkt onder de zwangerschap en/of bevalling.


* Particuliere nesten: Op z'n minst gaat het vaker op voor één van de twee ratjes, dat deze niet bij een rattery vandaan komt en dat er totaal geen achtergrond bekend is van de rat. Nog veel vaker komt het voor dat dit opgaat voor beide ouders. Het is aan degene die de rat wil aankopen of hij of zij het risico wil nemen van ratten met een (mogelijk) minder goede gezondheid of karakter. Zelfs het 'statement dat een moedertje bij een rattery vandaan komt', wil niet altijd zeggen dat het goed gaat. Een rattery kent namelijk ook nog eens het onderscheid tussen gekwalificeerde fokrittens en huisdieren. Huisdieren zijn ratjes die niet voldoen aan de standaard zoals die vast ligt voor een bepaalde tekening of kleur of om andere redenen niet ingezet mogen worden als fokrat. Deze redenen kunnen heel erg uit uitéén lopen. Dit soort regels gelden ook in de honden- en kattenwereld. Rattenfokkers vormen hier geen uitzondering op.

Stel, moeder is verkocht als huisdier aan een particulier en vader heeft een (onbekende) winkelachtergrond. Iemand besluit met deze twee ratten een nestje te laten komen. De kans is groot dat de man genetisch niet goed in elkaar steekt (broodfokkers kijken hier niet naar namelijk) en heb je een veel grotere kans op problemen met de rittens (afhankelijk van de genetische vererving). Ook al zie je dat niet op het eerste ogenblik aan de rittens en ziet vader er nog zo goed uit. Vaak komen dergelijke gebreken pas later aan het licht als de rat wat ouder wordt. Zeker als particulieren fokken met te jonge mannetjes loop je nog veel meer risico's. Een rat toont namelijk na het eerste jaar pas werkelijk of hij goed door de pubertijd heen is gekomen en het karakter stabiel is of niet. Iemand die dus een man te vlot inzet met ook nog eens een onbekende achtergrond, neemt bewust een risico hiermee of weet absoluut niet waar hij of zij mee bezig is.... Koopt u zo'n ritten, dan zal 'kleine Jantje of Marietje' op een gegeven moment (of direct al) tot zijn of haar grote verdriet kunnen merken dat het ratje niet lief is of dat het beestje al snel iets gaat mankeren. Dat hoeft niet, maar de kans is groter als bij een goed gefokte rat! Dat komt omdat er niet is opgelet met de leeftijden in de familielijn (met name de erfelijke aandoeningen die mee kunnen spelen). Zeker als er met opvang gefokt is, is die kans nog veel groter ! Om deze reden laat een opvang ook altijd tekenen dat iemand niet gaat fokken met opvangratjes. Doet iemand dat dan toch is zo'n persoon zeer onverantwoordelijk bezig !!

Helaas zijn er regelmatig nestjes op de marktplaats te vinden met een achtergrond die je liever niet ziet.. Het is ook erg verleidelijk om een goedkoper ratje te kopen, omdat de mening nog steeds een beetje rondgaat dat het allemaal niet uitmaakt waar je ratjes haalt.  Helaas is dat zo langzamerhand wel achterhaalt door de feiten.  Helaas komen deze mensen later vaak voor hogere dierenartskosten te staan, al moet je die natuurlijk altijd wel enigszins incalculeren met wat voor huisdier dan ook. Het hoeft alleen niet zo te zijn dat een rat constant bij de dierenarts zit met luchtwegproblemen, zoals met inteeltdieren vaker het geval is. Hetzelfde geldt voor tumoren. Ook dit is vaker een probleem op jonge leeftijd met niet goed gefokte ratten (al spelen hier ook voedings- en millieu-factoren mee).

* Ratten uit een rattery: Er wordt door ratteries kritisch gekeken naar de achtergrond van ratten wat karakter en gezondheid betreft. Zieke of agressieve dieren worden zeker niet in het fokprogramma opgenomen ! Een rattery steekt (als deze goed gemotiveerd is) veel tijd (en energie) in zijn of haar jonge rittens en zal ook alles aan de voeding doen, om die zo optimaal mogelijk aan te bieden. Je kunt ook altijd terug komen met een ratje als je vragen hebt of als er iets met je ratje aan de hand is. Een goede fokker zal het zeker op prijs stellen dat hij of zij weet hoe het gaat met het rittentje, als het diertje ouder wordt. Een rattery met een geweten zal altijd denken in het voordeel van de ratten en nooit in het voordeel van zichzelf !

Blijkt er ergens in een bepaalde familielijn toch nog een genetische fout te zitten die ergens naar boven komt (vaak betreft het dan meer rittens in een nest), dan zal een goede rattery hier onmiddellijk de consequentie aan verbinden dat zo'n familielijn gestopt wordt. Tevens zult u ook goede voedings- en huisvestingsadviezen mogen verwachten van een rattery. Op z'n minst mag je toch stellen dat een rattery bereid zou moeten zijn om de ratjes terug te nemen (mocht u er niet meer voor kunnen zorgen door omstandigheden) zodat uw ratten niet in de opvang belanden. Een goede rattery zal u ook nooit een rat alleen verkopen en handelt veel meer uit idealisme en is bereid een stap harder te lopen als het gaat om de ratjes en haar nieuwe eigenaren. Een rat alleen houden is niet goed voor de dieren zelf ! Een rat is een zeer sociaal dier wat soortgenoten nodig heeft !



Kijkt u bij het aanschaffen van uw huisratten naar de volgende punten:

* De achterpootjes moeten flink groot zijn ten opzichte van het lijf van de rat.
* De oren moeten in verhouding tot het lijf niet te groot zijn.
* De ogen moeten juist weer wel 'groot op het rattenkopje' staan en duidelijk als kraaltjes op de kop liggen.
* De ogen moeten helder zijn. Porfyrine (rode vloeistof rond de ogen) is niet gewenst rondom de neus en de oogjes ; dit kan nog stress zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook wijzen op een minder goed tot slecht immuunssysteem, waardoor de rat gaat kwakkelen of een verkoudheid, waar de rat op dat moment onder lijdt.
* De rat moet levendig zijn, al kan het ook voorkomen dat een ratje van zichzelf wat rustiger is en pas echt goed loskomt als hij of zij zich thuis gaat voelen bij zijn of haar baasje of vrouwtje. Dan blijken rustige ratjes soms ineens ontzettend ondeugend te kunnen zijn. In het nest zijn ze in zo'n geval dan een beetje ondergesneeuwd geweest door broertjes of zusjes die wat dominanter waren en komt ineens het karakter echt goed naar voren als ze met z'n tweetjes (of meer) zijn.

Een goed gefokt ratje weegt op de leeftijd van vier tot vijf weken minimaal tussen de 70-100 gram. Wordt een ritten lichter als dat verkocht in dierenwinkel als ' zijnde zes tot acht weken', dan is het vrijwel zeker geboren uit een inteeltlijn (met alle gevolgen van dien) of is het ritten veel ( ! ) jonger als de dierenwinkel je wil doen geloven. Moreel gezien is het daarom voor de ratten niet gewenst dat een dergelijke handel in stand wordt gehouden.

Een rat wordt - mits goed gefokt en zonder factoren die zijn of haar leeftijd kunnen beperken, met medische zorg waar nodig (hoeft in principe niet om hele grote gezondheidproblemen te gaan) en een goede verzorging (waar goed voer en regelmatig een schoon hok een voorwaarde voor is!) gemiddeld zo'n 2,5 - 3 jaar oud. Hele sterke dieren kunnen soms ouder worden, maar in de meeste gevallen geldt dat 2,5 - 3 jaar gangbaar is. Wij hebben in de loop der jaren meerdere ratten gehad die bijna de vier jaar gehaald hebben. Deze dieren zijn ook ingezet in onze foklijnen. Soms ook op oudere leeftijd. Niet in alle gevallen kregen we er dan nog jongen van, maar in een aantal gevallen wel.





Wat zou er in uw huisapotheek kunnen staan voor de ratten?

* Regelmatig gebruik van véél verschillende kruiden. Dit bouwt het immuunsysteem op, doordat het de functie van de darmflora verbeterd. Het is ook mogelijk om er thee van te zetten bij verkoudheden of alléén maar kruiden geven als een rat heel slecht in z'n vel zit.

* Oogzalf op vitaminebasis, met de naam Opthosan, 5 gram. Vraag bij een kras op het oogje van een rat altijd even naar dit product bij een dierenarts. Soms beschadigen de oogjes na een ruw spelletje bij jonge rittens en dan is het belangrijk wel het oogje even te behandelen. Er bestaat ook een variant met AB in geval van een oogontsteking. Men is wel voorzichtiger geworden met AB in het algemeen.

* Ook Kamille, Malve of Ogentroost (zie kruiden) kunnen gebruikt worden om een antibacteriele laag achter te laten in een wond of bij een oogontsteking. Werkwijze : Thee van zetten en druppelen in de wond of in het oogje. Ogentroost verzacht alleen maar, Kamille en Malve desinfecteren ook echt. Wel bij een dierenarts oogzalf halen als het niet minder wordt binnen 24 uur. Tevens een eerste redmiddel als een dierenarts te ver weg is in het weekend. Denk nooit dat het wel los loopt met oogjes bij ratten. Handel altijd!

* Alcohol (70% ) of Colloïdaal Zilver ( te koop als vloeistof) om een wondje goed te kunnen ontsmetten. Colodiaal zilver is als Antibiotica te gebruiken door op de wond te druppelen en te gebruiken als spoelmiddel, dan valt het de ontsteking rechtstreeks vanuit de celkern aan. Collodiaal zilver wordt niet herkend als gevaarlijk voor een ontsteking, maar is het wel. Daardoor werkt het redelijk effectief, zonder gezond weefsel aan te vallen. Ook Aloë Vera is een prima ontsmetter van wondjes. Hiervoor moet je dan wel weer een plant in huis hebben staan waar je regelmatig blaadjes af kunt halen voor gebruik.

* Pleisterspray (om een wond te kunnen dichten). Dat kan ook een spray zijn waarin Collodiaal zilver verwerkt zit. Wel eerst ontsmetten, want Pleisterspray moet op een schone wond gebruikt geworden, anders gaat de ontsteking onder de spray gewoon door....

* Glecoma (bij beginnende verkoudheden). Kan gecombineerd worden met Cinnabaris D3. Een sterker werkend middel is Guajacum D4. Is helaas uit de handel genomen met ingang van eind 2019. Voor meer informatie: kijk even op de website bij verkoudheden. Goudsbloemen zijn ook een aanrader en zitten standaard in onze kruidenmix. Floradix Kindervital vult tekorten die een rat evt. opgelopen heeft over de tijd en tijdens zijn of haar ziekte. Kindervital kan versneld een dergelijk tekort wegwerken, waardoor een sneller herstel mogelijk is.

* Propolis
Inzetbaar voor algehele gezondheid en bij ziekte. Propolis hoef je niet zo heel veel te gebruiken (als je ratten verder goed gezond zijn). Minimaal 3-4 x per maand is voldoende. Maximaal 2-3 weken aansluitend gebruiken bij ziekte. Let wel op, dat bij ziekte (als je ratten het niet gewend zijn) ze heel even terugzakken naar een lager niveau en dan pas gaan opbouwen. Herstel begint doorgaans met een verbeterde darmfunctie.

Een aansterkend middel naast Propolis, DIPO, Guajacum en kruiden is Kindervital. Een reformproduct voor kinderen die wat extra's nodig hebben. Ook bij ratten goed inzetbaar.

Bij urgente situaties is het wijs de aanpak van bijv. een luchtweginfectie in combinatie van producten te zoeken. Ze versterken elkaars werking. Ook goed te combineren in tijden van nood met AB!

* Een kleiner bakje waar je een rat met een kneuzing of een gebroken poot in weg kan zetten.

* IJsblokjes in de vriezer, die je kunt gebruiken bij een kneuzing of een breuk, als eerste hulpmiddel.

* Arnica Complex van VSM of Vogel bij kneuzingen of als ratten een hersenschudding hebben opgelopen bij een val. Overigens altijd goed ook voor ons mensen om dezelfde redenen.

* Citroenmelisse. Werkt als Anti-histamine bij een allergie of bij een Bijen- of wespensteek. Hier kun je thee van zetten of het rechtstreeks op de allergieplek druppelen. Ook in het bekje proberen te krijgen met een gebruikt en schoongemaakt spuitje.

* Passiflora van VSM of Vogel. Brengt rust in het gestel van de dieren als het bijv. zoals nu behoorlijk tekeer kan gaan met voortijdig afgestoken vuurwerk, maar is in principe het hele jaar bruikbaar in geval van nood.

* Een Aloë Vera-plant die u uit laat groeien. Staat mooi op de vensterbank en bij (brand)wondjes bij uzelf of uw dieren kunt u deze plant gebruiken als verkoeling of het desinfecteren van open wonden. Evt. kunt u het ook op wondjes doen met een pleistertje.

* Bamboeplant. Houdt de plant wel in een pot, anders gaat deze boom dwars door uw hele tuin heen.... Bamboe versterkt kraakbeen en helpt met het herstellen van een pootbreuk. . Goed inzetbaar dus bij pootbreuken. Vooral als u deze gebruikt met Brandnetelkalk van VSM, dan is dat een prima combinatie.
Ook preventief mee te werken uiteraard.

Het is natuurlijk niet zo dat een rat altijd wat heeft waardoor dit ten alle tijde nodig is, maar in geval van nood, kijkt u dit lijstje even na? Misschien helpt het om de juiste keuze te maken in 'hoe te reageren'? Zeker als u de ratjes goed voedt, dan hebben wij de ervaring dat de ratjes niet zo heel veel mankeren in hun leven en op een prettige manier voor u en de beestjes zelf oud worden.

ALLES WAT HIERBOVEN VERMELDT STAAT HEBBEN WE UIT EIGEN ERVARING IN COMBINATIE MET WAT WE MEEGEMAAKT HEBBEN BIJ EN MET ANDEREN, OP BASIS VAN JARENLANGE  ERVARING.

U mag van een rattery verwachten dat ze u helpen met vragen en dingen waar u tegenaan loopt. Het is in ieder geval wel ons streven. Wij hebben liever dat we vroeg genoeg ontwikkelingen kunnen signaleren die leiden naar situaties waar u op den duur mogelijk niet blij mee bent. Meestal gaat het over het opvoeden van rittens, maar ook kunnen we u op andere gebieden adviezen geven.

 



Copyright 2000 - 2024 by RR