Ik wil liever geen mannetjes, want die stinken zo.....

 

Een regelmatig terugkerende opmerking, waarvan ik denk dat die best eens toegelicht zou mogen worden.

Waarom gaan ratten stinken? Of waarom gaat de bodembedekking stinken, terwijl je toch elke week verschoond?
Het zou bijna desastreus kunnen zijn voor de aanschaf van ratjes, als er niets aan te doen was. Gelukkig is dat er wel, maar je moet even door hebben waar de kneepjes van het houden van deze dieren zitten. Ik neem u dus als (toekomstig) ratteneigenaar uiterst serieus met dit probleem en wil proberen de oplossing aan te reiken als ik daartoe in de gelegenheid ben. Aan u om af te vinken wat van u niet van toepassing is en de oplossing bij u thuis uit te proberen of het probleem proberen op te lossen.


Een rat gaat stinken (globaal) :

1. Als hij als man te dicht bij de vrouwtjes in de buurt zit. Dan gaat de rat reageren met Feromoontjes, waardoor hij een signaal afgeeft dat het zijn terrein is.


Oplossing is: geen vrouwtjes meenemen als u mannetjes hebt zitten.


2. Schade na een ziekte.

Na ziekte kunnen de nieren zoveel te lijden hebben gehad dat ze het moeilijk hebben. Eiwitten terugschroeven naar heel weinig is dan de enige optie. Met name als er veel Antibioticagebruik van toepassing is geweest om de rat het leven te redden, kan dit de keerzijde zijn van het genezingsproces.


3. Schade aan de nieren na een overdosis van een chemisch schadelijk middel (zoals bijv. een middeltje van de dierenarts tegen mijt en ander ongedierte).

Helaas meegemaakt in de praktijk. Een oersterke rat kreeg een hele pipet ontmijtingsmiddel, waarna de rat binnen 2,5 week overleed. Er was geen druppel gebruikt, maar een hele pipet voor een hond... Iets als een pipetje voor knaagdieren had vele malen beter geweest of anders Ivermectine. Onkunde van een dierenarts die maar nauwelijks een aantal uurtjes knaagdieren in zijn pakket als student had gehad. Alle lof voor dierenartsen die proberen bij te spijkeren als het gaat om ratten en andere kleine knagers. Symptomen zijn o.a. het kaal worden op de rug, lusteloosheid en uiteindelijk overlijden. Typische reactie van vergiftiging.

4. Schade vanuit genetische achtergrond op een te jonge leeftijd of gewoon domme pech....

Is niet van toepassing op rex-ratten, waar ik geen voorstander van ben.

Kan een fokfout zijn geweest, maar ook gewone domme pech. Moet altijd gemeldt worden aan de fokker van het dier. Een fokker moet ook altijd even de foklijn doorlopen op mogelijke redenen waarom zoiets heeft kunnen toeslaan en of er rex in de achtergrond zit? Eventueel (wanneer de reden duidelijk is en de kans op herhaling mogelijk) moet of kan een dergelijke foklijn mogelijk gestopt worden of de rex moet variant wordt  doorgezet in de foklijn.



5 . Eén van uw dieren is te dominant en is niet op de juiste manier uitgezocht in de zin van 'of het maatjes zijn of niet'. Een dominante man met een minder dominante man gaat vaak veel beter. Dit moet een fokker kunnen constateren door zijn of haar beestjes geobserveerd te hebben op voorhand tijdens het opgroeien en op grond hiervan kan hij of zij u hierbij adviseren. Dit is eigenlijk een vereiste voor elke fokker.

Oplossing had moeten zijn twee vriendjes aan dezelfde eigenaar meegeven en niet op foto een rat uitzoeken. Mogelijk kunt u één van de twee ruilen als het jonge dieren zijn of anders misschien toch maar wat meer verschonen? Sowieso zijn twee ratten die elkaar niet liggen niet fijn om in één kooi te houden. Mogelijk kunt u een tweede kooi opzetten en proberen vriendjes te vinden voor de twee verschillende dieren, waardoor het probleem opgelost is? Maar dan wel echt ratten die wel klikken met uw dieren en met u! Ook kunt u een castratie overwegen. Soms helpt het om het probleem op te lossen.



6. Dieren die gaan stinken naar eiwitten. Je ruikt dan een extreem sterke eiwitlucht in huis hangen, die je soms al tegemoet slaat als je binnenkomt.

Een rat hoef je echt niet te ruiken op voergronde, als je maar regelmatig verschoont en goed voert (dus geen overmaat aan dierlijke eiwitten!). Zelfs meerdere dieren hoef je niet extreem te ruiken en het is vrij eenvoudig op te lossen ; verander het voer naar minder eiwitrijk voer of geef zelfs eiwitvrij voer (wel heel veel kruiden en goed basisvoer) en geef zelf dierlijke eiwitten bij!

Teveel eiwitten in het voer betekend dat de nierfunctie wordt overvraagd! Ik geef u de volledige garantie dat de rat overlijdt aan nierfalen of aan tumoren door deze hoge hoeveelheid dierlijke eiwitten (op soms al veel te jonge leeftijd) ! Beter kunt u zelf een eitje of een stukje kipfilét bijvoeren wat u zelf ook eet. Ratten hebben dierlijke eiwitten nodig, maar ze hiermee overvoeren is niet goed en zeker niet als het varkensbrokken betreft! Varkensbrokken (ook wel "Labbrokken" genoemd) zijn funest voor de nieren en werken tumoren in de hand.

Zoekt u goed voer vooral meer in een mix van meerdere soorten (verse !!) voersoorten. Judith Lissenberg heeft een hele aardige link staan over voer die zeer de moeite waard is. Voer moet binnen vijf maanden opgevoerd zijn, daarna gaat de voedingswaarde achteruit.

Ook het fenomeen kale ratten op hoge leeftijd is toe te schrijven aan een verslechterde nierfunctie. Dit kan niet altijd voorkomen worden, maar je kunt het altijd proberen. Wie niet waagt niet niet wint. Op z'n minst kun je proberen de leeftijd van je rat omhoog te krijgen door goed te voeren, daar alleen al om is het raadzaam vooral oudere ratten niet heel eiwitrijk meer te voeren. Jonge dieren kunnen gerust wat meer hebben, maar alstublieft liever vlees wat u zelf ook eet, dat is veel betrouwbaarder dan een varkensbrok.


7. Chemische industrie als reden van nierfalen.

Hier valt helaas weinig aan te doen anders dan je water vooraf te filteren (ook voor de mens veel beter als het zo uit de kraan laten lopen en er op vertrouwen dat de kwaliteit gegarandeerd is). In geval van Chemours (en daarvoor Dupont in de regio Zuid Holland) weten we helaas waar we over praten.... Het bijgeven van veel (verse) kruiden kan veel doen om excessen te voorkomen, maar helemaal voorkomen doe je dat hier wrs. ook niet mee. Niet dat wij geconstateerd hebben.

8.  Hoe constateer je nierfalen (in een wat verder gevorderd stadium)?

Vrij eenvoudig. Je ruikt een enorme sterke ammoniaclucht en de rat wordt kaal.... Niet speciaal voorbehouden aan oudere dieren als je de nieren overbelast hebt van je dieren.

 

 




Copyright 2000 - 2024  by RR