Ratten hebben gevoelige oren

Classificatie van de rat

Ratten behoren tot de orde Rodentia en de familie Muroidea. De geslachtsnaam is Rattus, waaronder tientallen en tientallen rat soorten worden ingedeeld. Ratten zijn zoogdieren en beschikken over veel van dezelfde lichamelijke kenmerken: bilaterale symmetrie, twee armen en twee benen, ogen, neus en mond. Ze bezitten ook twee oren, net als mensen doen, al is hun gehoor bereik aanzienlijk hoger is dan de onze.

Ontwikkeling van het gehoor

Ratten (Rattus spp.) zijn aangepast om zeer goed te horen en ze hebben het vermogen om ultrasone klank, die voor de mensen niet te horen is, op te pikken. Ze gebruiken hun zintuigen om te kunnen communiceren op niveaus die wij met ons menselijke oor niet kunnen bereiken en zelfs niet kunnen detecteren. Omdat hun gehoor zo gevoelig is, zijn ze veel meer afgestemd op omgevingsgeluiden die het menselijk oor niet oppikt, zoals bijv. het het geluid van een duim en wijsvinger die tegen elkaar aanwrijvenen en de echolocatie van vleermuizen buiten het huis. Het gehoor van ratten is zelfs beter ontwikkeld dan die van honden en katten, die beiden al op een hoger gehoorsbereik zitten dan mensen. Dit betekent dat gewone geluiden, zoals het kraken van een zakje chips, veel luider ervaren wordt als door ons menselijke oor. Sommige geluiden kunnen door ratten dan ook als zeer verontrustend ervaren worden. Het is belangrijk dat eigenaren van ratten begrijpen dat hun gehoor zo gevoelig is, zodat ze de omgevingsgeluiden van hun dieren aan kunnen passen aan het gehoorsniveau van hun (huis)dieren.

Gehoorsbereik van een rat

Een geluid binnen het bereik van de echografie ligt boven de frequentie van 20 kilohertz of 20.000 hertz en wordt echografie genoemd, omdat het boven het bereik ligt van wat wij mensen horen. Ratten horen alle geluiden tussen 200 hertz en 80 of 90 kilohertz. Ratten gebruiken hun gevoelige gehoor om te communiceren met hun jongen, maatjes en anderen in hun leefgemeenschap. Ook gebruiken ze hun gehoor om voedselbronnen te vinden en om buiten bereik van roofdieren te blijven (in het wild). Hun stemgebruik ligt in het algemeen tussen de 20 en 50 kilohertz.


Geluidsgevoeligheid

Omdat ratten een dergelijke beter gehoor hebben dan wij mensen, en gevoeliger is voor geluiden die binnen zijn of haar bereik liggen, is de gedachte dat we al snel teveel lawaai in onze directe omgeving maken voor onze dieren een logische gedachte. Voor een rat, kan de hoeveelheid geluid die wij kunnen maken soms als heel overweldigend overkomen in zijn wereldje. Wanneer we ratten als huisdieren houden, probeer ze dan ook een plaatsje te geven in een rustig gedeelte van uw huis, waar ze beschermd zijn tegen de meest luide geluiden . Gaat u rustig met uw dieren om en probeer om zo weinig mogelijk electra in hun nabijheid aan te laten staan, omdat dat een voortdurend gehum in hun gevoelige oren veroorzaakt.


How Strong is Rats' Hearing?
Bron: animals.mom.me/Copyright 2000 - 2023 by RR