Hoe communiceren ratten?

Voor ik één letter op papier zet, eerst even wat linken over wilde ratten vanYoutube. Dit omdat het toch de voorouders zijn van onze tamme ratten. Zonder wilde ratten hadden we nu geen tamme variant als huisdier. Het is bovendien vermakelijk om te zien hoe ze zich elke dag bezighouden van alles en nog wat. Ze vervelen zich nooit en zijn vaak minder lui als onze tamme dieren, omdat ze genoeg prikkels krijgen van buitenaf. Van nature zijn het volgers op onze welvaart en dus komen ze ook steeds meer voor in steden en in allerlei ruimtes waar je ze liever niet ziet.

Ratten aan de waterkant

Cute rats in the wild

Pizzarat

Snorharen van de ratten; werktuig om hun omgeving te verkennen en als communicatiemiddel

Wilde ratten die in kolonies leven en tamme ratten die we als huisdieren houden, die het gezelschap van anderen dieren om zich heen hebben, zijn van nature sociale dieren. Ze zijn gelukkiger en spelen meer wanneer ze gehouden worden in (geslachtsgebonden) groepjes van twee of meer of in gemeenschappen van gesteriliseerd en gecastreerd ratten van beide geslachten. Ratten houden er van om samen met mensen te zijn en mensen waarderen het aanhankelijke, avontuurlijke, nieuwsgierige en intelligente karakter van deze kleine wezens. Elke rat heeft een unieke persoonlijkheid, als ook individuele voorkeuren en antipathieën, die ze duidelijk weten te maken op veel verschillende manieren.



Fysieke communicatie

Ratten hebben vele manieren van communiceren met elkaar, de meest voorkomende zijn lichaamstaal. Wanneer ratten sociaal gezien volwassen worden (op ongeveer vijf maanden oud) kunnen de mannetjes agressief gedrag laten zien naar elkaar. Ratten zijn hiërarchisch en de meer dominante rat bereikt uiteindelijk de alpha-status. Zelfs aan elkaar gewendde ratten kunnen van een relatief onschadelijk spel in een gevecht om de rangorde raken, waarbij ze elkaar kunnen verwonden. (edit: Ruimere huisvesting kan dit in een aantal gevallen voorkomen.) Deze fysieke gedragingen zijn onderdeel van het natuurlijk gedrag van een rat en wordt gebruikt om te communiceren met elkaar en om hun eigen plaats te vinden in de gemeenschap.

Vreemde ratten die de kooi binnenkomen

Wanneer een vreemde rat binnen een nieuwe groep ratten binnenkomt, ziet u mogelijk dat ratten de vacht op gaan zetten om indruk te maken: "Ik ben groot, pas op!") dit noem je "egelen". Ook uitingen als een gevecht aangaan, pinnig reageren, op elkaars rug duwen, omgooien en gaan wassen (of groomeren) en het daarbij behorende piepen va het 'slachtoffer' kunnen zichtbaar worden. Ondanks al deze expressieve uitingen zegt het nog niets over de relatie die ze (zeer waarschijnlijk) zullen gaan ontwikkelen om tot een positieve groep samen te groeien. Ratten drijven op sociale activiteit en stimulatie van elkaars acties in een gezamenlijke rattengroep. Ze besteden veel tijd aan eten, nesten bouwen en samen slapen, evenals spelen, af en toe een conflict uitvechten en het verzorgen van elkaars vacht. (edit: Zolang er geen bloed vloeit, er geen ratten verstoten worden en de hele groep bij elkaar in hetzelfde nest kruipt om te slapen, is het vergelijkbaar met wat wij mensen er van maken in onze sociale samenleving. Wel is het handig om altijd even allert te blijven als ratten dit doen. Het hoeft ook helemaal niet te gebeuren. Ratten kunnen net zo goed 'gezworen vriendjes zijn'. Er is sprake van relaties onder ratten.)

Het gehoor van de rat en geluiden

Ratten hebben een uitstekend gehoor (edit: Het kan wel voorkomen - voornamelijk bij Albino's; wit roodogen - dat het gehoor achterblijft of zelfs helemaal afwezig is) en ze communiceren met elkaar door de productie en het herkennen van zinvolle ultrasone frequenties die mens niet kunnen horen. Voor ons menselijk begrip lijken ratten zeer rustig, op enkele piepjes of schreewen na die je hoort bij onderwerpings gedrag of 'iets niet willen'. Wanneer ratten geluid maken dat mensen kunnen horen, benadrukt dat angst of is er sprake van een luid protest gebruikt om te protesteren vanwege een ongemak of uitdrukkelijke pijn. Sommige ratten piepen als onderdeel van hun sociale contact met 'hun mensen'. Bij een vreemde zullen ze dat zeer waarschijnlijk niet doen, tenzij ze pijn hebben.

Uitingen van geluk

Ratten kunnen hun 'tanden 'knarsen' bij stress of pijn, maar in veelal de meestal gevallen is het een manier om uit te drukken dat ze gelukkig zijn en van tevredenheid en ontspanning. Andere ratten laten razendsnel hun ogen in en uit de oogkas trillen. Wanneer u merkt dat uw rat gelijktijdig plopt met de oogjes en knarst met de tanden, dan vertelt uw rat u dat hij of zij heel erg blij is.

Markeren middels urine

Wilde en ook tame ratten markeren hun leefomgeving middels een druppeltje urine. Hiermee communiceren ze naar naar andere ratten dat dit hun leefomgeving is. Een rat geeft middels zijn of haar urine informatie aan andere ratten over wie hij of zij is, leeftijd, geslacht, de plaats in de sociale hiërarchie en de reproductieve status. Markering helpt ratten te bepalen waar ze zijn. Door het volgen van geurpaden kunnen ratten ontdekken waar zij zijn geweest en welke weg ze moeten nemen om terug te keren naar hun veilige huis.


Groomeren

Moeder groomeren hun babies (edit: met de tandjes over de huid gaan) als een manier om de band met hun kinderen te verstevigen en als onderdeel van de moederlijke zorg. Ratten likken elkaar als een vorm van sociale interactie en vriendschap. Door uw rat te aaien op over haar of zijn kopje en vacht imiteert u deze sociale 'grooming activiteit' en uw rat beantwoordt dat door u te verzorgen. Ratten likken hun mensen of knabbelen voorzichtig aan hen. Dit kan worden geïnterpreteerd als bindend gedrag waarbij de rat u als familielid herkent en als uiting van genegenheid. Echter wanneer ratten (edit: Om wat voor reden dan ook, probeert u dat altijd te achterhalen als uw rat ineens van gedrag verandert.) bang zijn, niet meer geaaid willen worden of als u ze te strak vasthoudt, vertellen ze u dat door zachtjes te gaan bijten. Reageert u dan nog niet, dan is de kans daar dat een rat gaat bijten. Echter een bijterige rat heeft meestal een baas gehad die:
1. of de rat niet begreep.
2. de rat niet gesocialiseerd heeft (edit: of de rat komt uit een winkel, die z'n ratten uit broodfok haalt).
3. of de rat heeft in een gezin gewoond waar té jonge kinderen zonder begeleiding (of kinderen die niet van dieren houden- let op vriendjes, nichtjes, neefjes!) de ratten hebben kunnen oppakken, waardoor de rat een verkeerde inprent heeft gehad omtrent 'wat wij mensen met hen doen'.

 

Hieraan wil ik als editor toevoegen dat een rat het innerlijk van de eigenaar spiegelt. Net als een hond, net als uw kinderen (en net als wij allemaal) ons spiegelen aan elkaar. Een rat heeft een dergelijke intelligentie! Stressfactoren doen rare dingen met ons mensen en met onze dieren. De praktijk van vandaag toont het meermalen aan. De rat is er (net als alle andere dieren, maar soms nog veel meer als hond en kat) uiterst gevoelig voor.

Een rat is uw vriend en u staat boven hem. Beide is nodig om het houden van ratten mogelijk te maken. Als er geen klik is tussen u en uw rat, vergeet het dan maar. Een rat die verplaatst wordt van eigenaar en huis, kan ook wegkwijnen. Hiermee toont een rat aan dat hij of zij voorkeur heeft voor een eigenaar, die niet mis te verstaan is. Dat maakt ratten nou juist zo verschrikkelijk leuk, maar kan het soms ook wat ingewikkeld maken als u denkt dat u er goed aan doet om ratten aan te schaffen en het werkt anders uit als u dacht. Daarom willen wij graag betrokken blijven bij u als eigenaar als het gaat om dit soort lastige vraagstukken. Het geeft u het plezier van uw ratten en ons de gelegenheid om wat extra's te kunnen investeren in dat plezier als het even niet helemaal lekker loopt. Dat kan gebeuren rond een maand of vijf als de rat gaat 'puberen'. Zo noemen wij dat.

Rond de vijf maanden wordt een rat volwassen en ontdekt zichzelf en zijn omgeving. Vergelijkbaar met uw tienerkinderen. Als u dan niet geleerd hebt om boven uw rat te staan, dan kunnen ze u uit gaan spelen als u ze niet voldoende consequent behandeld hebt in de maanden daarvoor (vergelijkbaar met het opvoeden van honden!). Jonge ratten hebben liefde nodig, maar ook consequent aanleren van regels. Gedrag dat niet helemaal toelaatbaar is, is s zondermeer recht te trekken in korte tijd door de rat met zichzelf te confronteren en met wat u van hem wil. Daarvoor heb ik u als eigenaar en de rat nodig voor hooguit een uurtje, dan weet u wat u moet doen en de rat volgt u daarin. Dan is het probleem in één keer opgelost, maar dan moet u wel weten hoe dat werkt en dit doorzetten thuis. Mensen die honden hebben gehad, weten waar ik over praat. Ik krijg zelden mensen terug met dit soort vragen die honden hebben of honden hebben gehad. ;)

 

Bron: animals.mom.me/



Copyright 2000 - 2024 by RR