De geschiedenis van 'Propolis'
'Propolis' komt uit het Grieks en betekent 'Pro=voor' 'Polis=stad', hetgeen zich laat vertalen als 'bescherming voor de stad' of 'beschermer van de stad'. Met de stad wordt hier de bijenkast bedoeld .
'Propolis' beschermt het bijenvolk tegen elk gevaar van buitenaf alsook tegen de verspreiding van infecties van binnenuit. 'Propolis' verschaft het bijenvolk haar 'immuunsysteem', hieruit kunnen we opmaken hoe belangrijk 'Propolis' kan zijn voor de mens en voor de rat, waar ons eigen immuunsysteem steeds slechter is opgewassen tegen vele moderne en erfelijke ziektes. De mens en de rat lijken voor 95% op elkaar (wat hun immuunsysteem betreft). Deze overeenkomst met mens en rat is ook de reden waarom phytotherapeutische middelen vaak goed aanslaan bij beiden.
De Grieken ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen van 'Propolis' bij het behandelen van zowel wonden als 'ongeneeslijke ziekten'. Hippocrates zelf, de vader van de moderne geneeskunde, schreef 'Propolis' voor ter genezing van wonden en zweren, zowel inwendig als uitwendig.
Voor de Egyptenaren had de bij een religieuze betekenis, en was zij een symbool van moed en waardigheid. 'Propolis' werd door de Egyptenaren als medicijn gebruikt voor allerlei ziekten.
'Plinius' de Romeinse historicus heeft over 'Propolis' gezegd: 'De huidige artsen gebruiken 'Propolis' als medicijn omdat het steken en splinters etc., die zich in bet bindweefsel hebben vastgezet, verwijdert. 'Propolis' reduceert zwellingen, verzacht eeltplekken en spierpijn en het geneest wonden die schijnbaar niet meer te helen zijn.'
De Europese interesse voor 'Propolis' bleek uit 'John Gerard's' beroemde 'History of Plants' uit 1579. Hierin wordt verwezen naar 'Propolis' als een stof die een snelle en effectieve genezing biedt voor vele aandoeningen.
'Nicolas Culpeper' vertelt ons in zijn Compleat Herbal dat 'Propolis' buitengewoon goed is tegen koorts en ontstekingen in vele lichaamsdelen en verkoeling biedt bij brandende wonden.
De ontwikkeling van de moderne geneeskunde is echter vaak voorbijgegaan aan de waarde van 'Propolis' en andere natuurlijke geneesmiddelen. Eigenlijk is het pas in de laatste 20-30 jaren dat de moderne geneeskunde, vooral in Oost-Europa, 'Propolis' weer als geneeskundig middel is gaan gebruiken, bestuderen en de geneeskrachtige eigenschappen ervan is gaan waarderen.
Toepassingen van Propolis in vroeger tijden:
Vroeger werd 'Propolis' opgelost in alcohol, als verf voor houtwerk en bij de vioolbouw gebruikt. Het werd verwerkt in rookstaafjes en de Egyptenaren gebruikten het voor het balsemen van hun doden. Ofschoon de werkzaamheid bij de behandeling van wonden en zweren al van oudsher bekend was, is men in de medische wereld pas sinds de laatste jaren opnieuw aandacht aan 'Propolis' gaan besteden. 'Kithars' heeft een 'duidelijke aangetoonde antibiotische werking', waardoor zijn nut bij de wondbehandeling verklaard is.
Klik op het muisje om terug te komen bij 'Wat is Propolis ?'
Copyright 2000 - 2024 by RR