Fenegriekthee

In geval je een zwanger vrouwtje hebt zitten of een zogend moedertje, raden wij geen van de verkoudsheidproducten aan (zoals genoemd bij 'Verkoudheid'), op Propolis en Bijenpollen na. Behalve Propolis en/of Bijenpollen, zouden wij liever zien dat je deze ratjes 'Fenegriekthee' geeft of 'Thijmthee'. Thijmthee is redelijk bekend, maar Fenegriekthee willen we graag nog nader toelichten.

De officiele naam voor Fenegriek is 'Trigonella foenum-graecum'. Van de plant worden de zaden gebruikt als geneesmiddel. De zaadjes bevatten veel slijmstoffen en steroide saponinen (organische verbindingstoffen waartoe o.a. vitamine D, galzuur en geslachtshormonen behoren), sterolen (verbindingen afgeleid van kool-waterstof), flavonoiden (stoffen die vitamine C bevatten) en een geringe hoeveelheid etherische olie.

De heilzame werking van de slijmstoffen is vooral goed bruikbaar bij de peristaltische beweging van de darm, terwijl het tevens cholesterol bindt. Ook heeft het een positieve inbreng bij de productie van moedermelk en bij luchtwegproblemen. Deze laatste reacties op dit middel, maken het bij uitstek geschikt voor zwangere ratjes en zogende moedertjes, zonder de rittens te schaden.

Fenegriek kan ook ingezet worden bij reumatische klachten bij ratten. Als je de ratjes hier thee van geeft, vermindert de pijn.

Bron van informatie: Dumonts' kleine geneeskruiden lexicon.

Kan onbeperkt gegeven worden aan ratten.

 


Copyright 2000 - 2023 by RR