Citroenmelisse


Bij huidproblemen en infecties is de Citroenmelisse een hele mooie plant om daar wat mee te doen. De Citroenmelisse gaat infecties tegen (net als de Aloe Vera, namelijk de binnenkant van de plant). Ook een onrustige plek op de huid na een wond (of infectie) van de ratten kan er mee behandeld worden en werkt ook als antihistamine bij muggenbulten etc. Maak er een tinctuurtje van en je kunt het een wat langere periode laten staan in de koelkast en gebruiken. Zie voor een recept onderaan de pagina.

De Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuiderlijke streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. De bladeren zijn eivormig, gekarteld,harig, generfd en licht groen. De bladeren geven een citroenachtige geur af en kunnen geel worden als ze in de volle zon of in droge grond groeien. De geslachtsnaam 'Melissa' staat voor 'honingplant' of 'honingbij' en komt van de oude Grieken.

De Griekse naam voor een Honingbij is Melissa. Dit omdat bijen aan de nectar van deze plant de voorkeur gaven en de plant bijen aantrekt. Citroenmelisse werd medicinaal al tweeduizend jaar geleden door de Grieken gebruikt. De soortnaam 'officinalis' slaat op de al van oudsher bekende medicinale werking van het kruid. De plant is een lid van de Lipbloemenfamilie - Lamiaceae (Labiatae).

De Arabieren brachten de plant naar Spanje en de Benedictijner monniken naar onze streken, waar hij al vroeg gekweekt werd in kloostertuinen. Citroenmelisse werd in Zuid-Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd. Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken. Deze mening werd gesteund door de London Dispensary uit 1696: 'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken'.

Citroenmelisse had ook naam als een van de ochtendtheesoorten die in de dertiende eeuw genuttigd werden door Llewelyn, Prince of Glamorgan, die 108 jaar oud werd, en Jhon Hussey uit Sydenham die 116 werd na vijftig jaar lang ontbeten te hebben met citroenmelisse thee met honing. De eigenschap om Melisse olie te verkrijgen wordt al eeuwen door kruidendeskundigen beschreven en ook tegenwoordig nog wordt het binnen de aromatherapie gebruikt om depressies te verminderen.

De stengels zijn harig, vierkant, lichtgroen en vertakt. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog. Het zaad van citroenmelisse is donkerbruin tot zwart, met een witte punt. Ze zijn traanvormig en ongeveer 1 mm lang.

Citroenmelisse kun je zelf heel goed opkweken. De plant groeit op elke vochtige grondsoort, in de volle zon met 's middags schaduw. Citroenmelisse kun je het best zaaien in de lente. Het zaad ontkiemt langzaam. Plant de planten uit na opkomst op 60 cm afstand. Kleine planten kunnen ook binnenshuis gehouden worden. Splits de plant of neem stengelstekken in het voor- of najaar.

Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. Het is ook te koop in reformwinkels.

Toepassingen:
- Plant citroenmelisse rond bijenkorven en boomgaarden om bijen aan te trekken voor het bestuiven.
- Voeg Citroenmelisse sap toe aan meubelwas
- Gebruik een aftreksel als gezichtsstoombad en als spoeling voor grijs haar. Voeg het toe aan badwater.
- Een aftreksel van de bladeren als thee is te gebruiken voor verlichting bij chronische bronchitis, kou met koorts, hoofdpijn.
- De thee werkt ontspannend, pijnstillend en troostend. Kalmeert het zenuwgestel.
- Het kruid is goed inzetbaar bij een moeilijke spijsvertering en het werkt kramstillend op de maag en de darmen.
- Melisse kan in zeer lage concentratie heel goed gebruikt worden om eczeem en andere huidproblemen te behandelen.
- Licht zweetdrijvend en koortswerend als thee.
- Helpt bij allergieŽn en eczemen door de histaminewerking.
- Bij insectenbeten - en steken een gekneusd blaadje op de aangedane plek, ook bij een zwerende wond toe te passen, heeft dan dezelfde werking als honing; ontsmettend en wondhelend.
- Citroenmelisse heeft een desinfecterende werking.
- Helpt bij ontstoken ogen, bij mens en dier. Werkt verzachtend op het oog (en evt. ook op het ontsteken gebied er om heen) en prikt niet.
-Heeft een antihistamine werking, zou dus ondersteunend gebruikt kunnen worden bij de behandeling van allergieŽn. -


Citroenmelisse is een veilig kruid, maar sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke theeŽn.
Vermijd grote doses tijdens de zwangerschap. Slappe thee mag wel. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met Citroenmelisse.

Recept Karmeliterwater :

- 25 gr Citroenmelisseblad (vers)
- 20 gr verse Citroenschil
- takje Marjolein
- Ĺ Kaneelstokje
- 5 hele Kruidnagelen
- 1 tl geraspte Nootmuskaat
- 2 cm verse Engelwortelstengel
- 300 ml Wodka

Gebruik een vijzel om alle droge ingrediŽnten fijn te malen. Doe alle bestanddelen (ook de verse) in een klein flesje en voeg de wodka toe, goed afsluiten. Dit 10 dagen laten staan en iedere dag schudden. Zeef het dan door een katoenen of linnen doek en knijp deze goed uit zodat je alle vocht eruit haalt. Zeef het dan nogmaals, door een koffie - of theefilter in een schoon flesje. Laat het nog drie weken staan op een koele, donkere plaats. Gebruik dit als een parfum of in een aromalampje, verdund met water.

Bronnen:

http://natuurlijkerwijs.com/citroenmelisse.htm

Copyright 2000 - 2023 by RR