Cats' Claw of Uncaria


Cat's claw is de bast van een boomachtige plant en bevat zo veel elementen, dat men nog niet heeft kunnen achterhalen wat de werkende delen precies zijn. Het is dus ook nog niet synthetisch na te maken. Het bevordert voornamelijk het immuunsysteem, waardoor het vele ziekten kan voorkomen en ondersteunend kan werken bij immuunziekten. Een mogelijke belangrijke toepassing is (zo lijken onderzoeken uit te wijzen) HIV. Door HIV krijgt men vele bijkomende klachten, doordat het immuunsysteem het af laat weten. Cat's Claw lijkt het immuunsysteem op te kunnen krikken en kan een hoop narigheid helpen voorkomen of beperken.Cat's Claw blijkt voor mens en rat (en mogelijk ook voor andere dieren), een goed inzetbaar middel.


Cats Claw (Uncaria tomentosa)


De Cat's Claw (in het Spaans 'Una de Gato'), is een houtachtige lianenplant, die groeit in het Peruaanse Amazonegebied en 20 meter lang kan worden. Hij groeit op hogere plaatsen in het regenwoud en heeft ca. 20 jaar nodig om z'n maximale lengte te krijgen.In een land als Peru wordt de binnenkant van de bast van deze plant al eeuwenlang door de inheemse bevolking (vnl. Indianen) gebruikt om zijn positieve werking op het immuunsysteem. Deze plant wordt door de Indianen dan ook als heilige plant beschouwd.

De bast van de Uncaria Tomentosa wordt op natuurlijke wijze gedroogd. Bij het oogsten wordt rekening gehouden met de voorschriften van de Peruaanse regering ten aanzien van het behoud van het regenwoud en de hergroei van de plant.

De naam Cat's Claw (Kattenklauw) is ontstaan door het feit dat de takken doornen hebben die lijken op kattenklauwen en waarmee ze zich aan bomen vasthechten. Gezien het feit dat de Indiaanse medicijnmannen gewend waren om informatie mondeling door te geven aan de volgende generaties bestaat er geen op schrift gestelde geschiedenis uit de afgelopen eeuwen over het gebruik van Cat's Claw.

De eerste studies over de waarde van Uncaria Tomentosa zijn in 1952 in Frankrijk verricht. De echte herontdekking van deze plant is te danken aan een Oostenrijkse wetenschapper Dr. Klaus Keplinger die in 1974 gedurende een reis door Peru hoorde van de bijzondere werking van Cat's Claw. Sinds die tijd werden er regelmatig onderzoekingen verricht bij o.a. de Universiteit van Innsbruck, de Universiteit van Munchen, Huntington Research Institute in Engeland enz.

De auteur van het boek 'Herbs from the Amazon', Dr. Donna Schwontkowski schreef o.a. dat Cat's Claw de plant was met de krachtigste immuniteitsverhogende werking van de planten uit het 'Peruaanse Amazonegebied'. De onderzoeken gaan nog steeds door, want het 'waarom' van de immuniteitsverhogende werking is nog niet geheel duidelijk.

Het lijkt erop dat de Cat's Claw de werking van Echinacea, Ginseng, Pan d'Arco en andere natuurlijke producten tezamen in zich heeft. De werkzame bestanddelen uit de Cat's Claw lijken een diepgaande, goede invloed te hebben op de kwaliteit van witte bloedlichaampjes. Daarnaast zou de bloedcirculatie met Cat's Claw gebaat zijn; ook een anti-oxidant werking wordt aan Cat's Claw toegeschreven. Oxidatie in het lichaam is enigszins te vergelijken met het roesten van ijzer en is dus een negatief proces in ons lichaam. Cat's Claw bevat een groot aantal werkzame bestanddelen (zgn. phytochemische bestanddelen) die in synergetische werking het lichaam kunnen helpen om in balans te komen, Vooral degenen die geen goed voedingspatroon hebben, roken of veel alcohol consumeren, zouden weleens problemen kunnen krijgen met hun weerstand. Dan kan Cat's Claw een hulp zijn, maar dan moet er ook wat aan de slechte leefgewoontes worden gedaan.

Samenstelling: gemalen bast van Cat's Claw (Uncaria Tomentosa)
Voedingswaarde: per 100gr. ca.: kJ. 760 (kcal 182), Eiwit 30gr.,
Koolhydraten 42.0gr., Vetten 0.3gr./a-1.
Dosering: Indien niet anders voorgeschreven 3x per dag: 1-3 capsules met water of sap innemen.

Bij zwangerschap en borstvoeding alleen in overleg met een arts of therapeut.  

Cat's Claw is verkrijgbaar bij apotheken en sommige drogisterijen en reformwinkels. Een andere naam voor Cat's Claw is Uncaria. Onder een van deze namen zou het verkrijgbaar moeten zijn. Het is ook verkrijgbaar (en inzetbaar !) in combinatie met andere natuurmiddelen. Officiëel valt een dergelijke tinctuur dan onder 'complexe homeopatie', omdat er meerdere producten verwerkt zijn in één tinctuur.

 

Dosering voor ratten: een halve kinderdosering. Niet aan zwangere vrouwtjes of moedertjes met rittens geven !

 Copyright 2000 - 2024 by RR