Ascorbinezuur - Vitamine C



Ester C en gewone vitamine C (Ascorbinezuur), wat is het verschil?
7 september 2011
Bron : https://gezondheidswinkel.wordpress.com/

 

Vitamine C is een van de bekendste antioxidanten. Planten en de meeste dieren zijn in staat om zelf vitamine C naar behoefte aan te maken. Mensen, mensapen en caviaas kunnen dit als enige niet, wij moeten dus elke dag vitamine C met onze voeding binnen krijgen. Dit is ook inzetbaar als steuntje in de rug bij ratten.

Ester C is een gepatenteerde vorm van vitamine C die zich sterk onderscheidt van een gewone vitamine C, de zogenaamde ascorbinezuur.

Zo is:
- Ester C een niet-zure vorm van vitamine C en is hierdoor milder voor de maag en darmen dan ascorbinezuur. Hierdoor zult u, ook in hoge doseringen, minder snel last hebben van maagdarmklachten zoals diarree.
- Het is de vorm zoals vitamine C in de natuur voorkomt.
- Ester C wordt 2-3 keer beter opgenomen in het lichaam en veel minder snel uitgescheiden via de urine dan ascorbinezuur; u heeft dus veel langer effect van Ester C.
- Ester C is voor een groot deel ook in vet oplosbaar, terwijl vitamine C eigenlijk een water oplosbare vitamine is. Door dit gegeven kan Ester C ook in de vettige delen van ons lichaam als antioxidant fungeren.

Een Ester C 500 mg mag niet vergeleken worden met een gewone C 500 mg. Omdat het veel langer in het lichaam aanwezig blijft, heeft het dezelfde anti-oxidatieve kracht als een gewone C 1500 mg. En omdat het minder snel uitgescheiden wordt door het lichaam, heeft het van nature ook een Time Release (TR), waardoor het eigenlijk vergeleken moet worden met een vitamine C 1500 TR.

 

Voor zieke dieren kan iets als vitamine C bijgegeven worden in kleine hoeveelheden. In principe is Ascorbinezuur wrs. het meest eenvoudig, omdat het verkrijgbaar is in los poeder. Het is een beetje een nieuw traject voor ons om hiermee naar buiten te komen, omdat we het bijgeven van kruiden op regelmatige basis veel preventiever vinden werken, maar soms grijp je naar dit soort middelen om je beestje te helpen te herstellen of je staat zo met je rug tegen de muur dat je iets moet doen om een sneller herstel te triggeren. Vitamine C kan ook samengaan met Antibiotica van de dierenarts en kan hierbij net de doorslag geven naar gezondheid.

Bij voorkeur zou ik u willen adviseren uw rat(ten) meer kruiden te geven om preventief al een sterker immuunsysteem op te bouwen bij uw (jonge) dieren. Bij oudere dieren kan je daar soms al wat laat mee zijn, maar vooral jongere dieren pakken het vaak heel goed op.

Als u nog nooit eerder ratten hebt gehad, u hebt geen idee hoe u dit moet aanpakken; in principe valt het mee om het binnen te krijgen bij ratten. Voor een lekker toetje Soyavla doen ze alles.  : )   In principe is dat per rat maar een mespuntje op een klein beetje vla. Met andere fytotherapeutische middelen gaat het vaak om een halve kinderdosering. Meer is het vaak niet.






Copyright 2000 - 2024 by RR