Vogelmuur

 

De wetenschappelijke naam voor vogelmuur is: Stellaria media.

Van alle kruiden is vogelmuur zeker het best bekend bij de vogelliefhebbers en niet zozeer bij de rattenhouders. Het is ongetwijfeld het meest gegeven onkruid aan vogels in kooien en volieres. Op stikstofrijke grond, die goed bewerkt wordt,vormt de vogelmuur soms een groen tapijt. Wie in zijn tuin teveel kippen-, duiven-, of vogelmest gebruikt, zal veel moeten wieden om de vogelmuur de baas te blijven. Tenzij je liever vogelmuur voor je vogels of je ratten kweekt dan groenten.

Hoe ziet vogelmuur er uit ?

Vogelmuur groeit tegen de grond liggend in rozetvorm en fel vertakt. De bloempjes zijn klein en wit in de vorm van sterretjes, de blaadjes zijn eivormig. In extreme gevallen kan vogelmuur tot 30 cm hoog groeien, dit wijst in ieder geval in de richting van overbemesting. De bloeitijd: Vogelmuur kan men het hele jaar vinden, met een piekperiode van maart - mei. In het heetst van de zomer verdrogen de planten, terwijl ze in de winter weinig zaad dragen.

Oogsten van de vogelmuur.

Oogsten om onmiddellijk aan de ratten te geven, kan het hele jaar door. Vogelmuur kan heel goed, heel veel gegeven worden; dit verhoogt de weerstand van de ratten. Geef vogelmuur in kleine porties, dan worden ook de blaadjes en de stengels opgegeten door de ratten. Dit groenvoer bevat veel vocht en veel minder vitaminen dan de bloemetjes. Je kan ook vogelmuur oogsten om er een zaadvoorraad mee aan te lengen. Het beste kan hiervoor zaad uit een wat drogere tijd van het jaar gebruikt worden, uit de maanden juni of juli. Vind je een plaats waar je een grote hoeveelheid vogelmuur kan plukken die rijp is, dus met veel zaden in de bloemen, dan is het zaak deze zo voorzichtig mogelijk te plukken en thuisgekomen open op een zeil, laken, droge schone theedoek o.i.d. uit te leggen. Na een dag in de volle zon gelegen te hebben, vallen de zaadjes uit de zaaddoosjes. 's Avonds doe je de vogelmuur in een jute-zak en het reeds vrijgekomen zaad wordt gezeefd.

Dit zaad is in geen geval droog, het beste kan dit zaad op een onbedrukt papier, op een droge plaats (bijv. boven de ketel van de centrale verwarming) drogen of gewoon in de hete zomerzon buiten onder een afdakje. Ook de resterende vogelmuur wordt de volgende dag opnieuw open gestrooid en verder te drogen gelegd. Tegen de avond doet men het hele zaakje opnieuw in een dichtgeweven jute-, of katoenen zak. Vervolgens sla je met een stok of mattenklopper geruime tijd op de zak, zodat het resterende zaad uit de zaaddoosjes valt. Het is van belang dat de vogelmuur rijp is en dat er een gunstige periode uitgekozen wordt met veel zon en weinig regen. Dit is noodzakelijk om het zaad droog te krijgen zonder schimmel.

Vogelmuur geeft de ratten een betere weerstand en helpt om de jonge ratten groot te krijgen!!

Bijzonderheden: Er is een kruid dat veel gelijkenis vertoont met vogelmuur, namelijk guichelheil (Anagallis arvensis en Anagallis coerulea). Bladeren en stengels hebben op het eerste gezicht dezelfde groeiwijze. Het verschil zit in de bloem; deze zijn rood. Beide; bloem en stengel, zijn zeer giftig. Gelukkig komt Guichelhuil niet zoveel voor als vogelmuur.

 

  Guichelheil: Giftig!!!!

 



Copyright 2000 - 2024 by RR