Kokosnoot als aanvullend middel bij genezing van onze dieren

Bron: Kokosnoot geneest
Auteur: Dr. Bruce Fife, op grond van bevindingen van Paul Sorse en wetenschappelijk onderzoek
(Paul Sorse is overleden op de leeftijd van 102 jaar oud)

Voorafgaand aan dit artikel, eerst een simpele opmerking: "Mens en rat zijn voor 95% gelijk aan elkaar als het gaat om het immuniteitssysteem." Dit is het uitgangspunt van dit boek en waarom ik er graag een uittreksel van wil maken, gericht op onze ratten.

Kokosolie wordt al duizenden jaren door de Filipijnen gebruikt als een middel voor veel kwalen. De uitspraak onder de bevolking luidt: 'Hij die een kokospalm plant, legt de kiem voor boten en kleren, eten en drinken, een woonplaats voor hemzelf en een nalatenschap voor zijn kinderen.' De kokospalm wordt de 'Levensboom' genoemd.

Als middellange keten van vetten (Triglyceriden) is kokos goed voor
- jonge rittens (bij ratten) en mogelijk ook bij andere jonge dieren
- te vroeg geboren kinderen en zuigelingen
- atleten
- herstellenden van ziekten en
- ouderen

De meest opmerkelijke eigenschap van kokosolie is dat het behalve een voedingsmiddel ook een Antibioticum is (een stof die micro-organismen zoals bacteriŽn, algen, schimmels etc. dood, of in ieder geval flink de groei er van afremt. Het is een versterker en regulator van het immuunssysteem en het reguleert ook lichaamsfuncties en de verdedigingsmechanismes die mens en rat gelijk aan elkaar hebben. Het herstelt de normale balans van weefsels en cellen die niet goed functioneren. In wezen stelt deze arts dat bovengenoemde problemen in feite te maken heeft met ontstekingen (en dan kom je weer uit op een tekort aan vitamine C, wat we als mensen en ook cavia's niet, niet aanmaken. Gemiddeld krijgt een mens te weinig vitamine C binnen.... )

Een ontsteking kenmerkt zich door het aantrekken van witte bloedcellen naar de plaats waar de infectie (of verstoring) zich bevindt. Het is het mechanisme waarmee het lichaam zich afweert en herstel en/of genezing inzet. Wanneer dat succesvol verloopt, stopt de ontsteking uit zichzelf. Verloopt het niet succesvol, blijft een infectie in stand, kan het chronisch worden en wordt uiteindelijk 'de ziekte op zich' die tegelijkertijd het symptoom is en ook nog eens complicaties kan veroorzaken.

Kokosnoot en ook kokosmelk kan zoveel gebruikt worden als dat men zelf wil en dus ook aan de ratten gegeven worden bij het grootbrengen van jongen in gezamenlijk gebruik met ander voedsel (met name van de in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en andere mineralen (calcium, magnesium en ijzer).

Tegelijkertijd is het een krachtig medicijn (dat niet toxisch is) tegen infectieuze micro-organismen (virussen, bacteriŽn, gisten, schimmels en ťťncellige parasieten). Deze worden uitgeschakeld door de kokos. Soms is deze combinatie wenselijk.
Het is, met andere woorden, een Antibioticum met de grootste actieradius van alle antipathogenen (stoffen die ziekteverwekkers tegengaan), zonder schadelijke bijwerkingen. Tevens wordt ook aan Kokos toegeschreven dat het de stofwisseling verbeterd.

Chronische aandoeningen (bij mensen en waar mogelijk bij dieren) waarbij Kokosnoot ingezet kan worden is:
- Bronchitus en Astma (kan soms bij griepaanvallen handig zijn om toe te passen bij excessen)
- Verkoudheid
- Keel- en oorontsteking
- Oorpijn
- Koorts
- Geelzucht
- Nierstenen
- Luizen
- Ondervoeding
- Scheurbuik
- Diabetes
- Artritus
- Reumatische aandoeningen
- Astma
- Waterzucht
( 'Oedeem': een opeenhoping van extracellulair vocht in weefsel, leidend tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen.)
- maag- en darmklachten, o.a. bij Colitis (onsteking van de dikke darm)
- verkalking van de slagaderen (of de preventie er van)
- hoge bloeddruk (of de preventie er van)
- Ziekte van Alzheimer (of de preventie er van)
- Auto-immuunziekten (zoals de ziekte van Crohn)
- Psoriasis (ter verbetering)
- het Syndroom van SjŲgren
(uitdroging van de huid en slijmvliezen van de mond, keel, neus,oren, ogen en rectum)
- kan ingezet worden bij wonden, waardoor er weinig tot geen lidtekenweefsel ontstaat
- behandeling van snijwonden en schrammen
- voorkomt infecties bij (open) wonden
- helpt tegen jeuk, pijn en zwelling bij bijv. insectenbeten
- huidirritaties door contact met giftige planten
- Wondroos (Erysepilas)
- Ringworm http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/ringworm.htm
- geneest brandwonden
- voorkomt doorligplekken
- verwijderd rimpels, luieruitslag, acne en roos
- zweertjes en blaren
- naar verwachting wordt ook het ontstaan van tumoren ingeperkt
- spierpijnklachten en stijve gewrichten en spieren (massage-olie)
- ontsteking van het bindvlies van het oog

Een kokosnoot bestaat uit:
- water
- eiwitten en
- olie
Hierin zitten groei-, ontstekingsremmende en regulerende stoffen verstopt, die zo klaar zijn voor gebruik. Er is momenteel bewijs gevonden dat kokosolie bijvoorbeeld ontstekingsbevorderende cytokinen* afremt en ontstekingsremmende cytokinen stimuleert. Dat is wrs. de reden dat kokosolie bij zoveel aandoeningen werkzaam is.
* Cytokinese is het proces waarbij een cel haar cytoplasma verdeelt om twee dochtercellen te produceren. Cytokinese is de laatste stap na de celdeling, waarbij een zorgvuldig georkestreerd proces het begin is van een nieuwe generatie cellen.
Brontekst: http://www.biologyreference.com/Co-Dn/Cytokinesis.html

Er staat op pagina 2 van het boek een verhaal van iemand die een cyste had op zijn achterhoofd (een met vocht gevulde holte). Artsen wilden het opereren, maar Paul vertelde hem regelmatig (met lichte druk) kokosolie aan te brengen op de cyste. Deze man heeft dat gedaan en enkele uren later werd de cyste zacht en kwam nog een poosje later spontaan de vloeistof naar buiten via de poriŽn. Er was geen gaatje te vinden, maar de bult was weg en bleef weg. Dit is zomaar even een verhaal uit het boek.

De theorie van Paul was dat (in geval van de huid) ons lichaam via de poriŽn afvalstoffen afvoert, wat we produceren bij het verwerken van ons eten. Als die poriŽn verstopt raken, krijg je puistjes, steenpuisten etc. Kokosolie dringt door tot in de poriŽn en lost dit afvalproduct op, waarna alles weer normaal functioneert. Ditzelfde principe is uitgeprobeerd op dieren en ook daar werkte het concept. Bij een hond met een bult naast zijn oog verdween de bult uiteindelijk, nadat het steeds kleiner en kleiner werd tijdens de behandeling en kwam ook niet meer terug.

Paul Sorse was maar een klein mannetje, met een groot hart voor mensen. Zijn stelling was: 'Kennis vermenigvuldigt zich naarmate men het er met anderen over heeft.' Deze man heeft nooit het geheim van zijn olie (Copure) aan de chemische industrie prijsgegeven, hij was niet uit op geldelijk gewin. Hij zag de mens en daar lagen zijn doelstellingen.
Generaties lang zijn mensen in de gebieden waar de Kokospalm groeit voor hun voeding en gezondheid afhankelijk geweest van de van boom met zijn vruchten. Deze mensen gebruiken letterlijk iedere dag van hun leven de ťťn of andere vorm van de kokosvrucht en hadden er zelfs voor hun geboorte voordeel van. De vrucht van de kokos wordt gegeven aan aanstaande moeders om een gezonde baby en een snelle bevalling te bevorderen. De aanstaande moeder gebruikt deze olie ook om haar buik mee te masseren om striae tegen te gaan. Na de bevalling gebruiken de moeders het om sneller te herstellen van de bevalling en wordt het ook gebruikt om de pijn te verzachten bij het geven van borstvoeding de eerste dagen. In Samoa is het eerste voedsel dat de moeder eet na de bevalling een kokosschotel die 'Vaisalo' genoemd wordt. Vaisalo wordt gemaakt van kokos en kokossap van jonge kokosnoten, met toegevoegd zetmeel om er een pap van te maken. Het doel van deze pap is niet alleen om de moeder te versterken, maar ook om de melkproductie overvloedig op gang te brengen. Niet alleen de jonge moeder krijgt dit te eten, het is algemene kost als dessert en ontbijt in de deze landen.

Ook een leuk onderdeel van de verzorging van de babies is dat de moeders hun kinderen na de bevalling volledig insmeren met kokosolie. De algemene veronderstelling is dat het de spieren versterkt en huidinfecties en onvolkomenheden op de huid voorkomt. Ook bij het doorkomen van de tandjes wordt de kokosolie gebruikt om het tandvlees van de baby mee in in te masseren, om de pijn te verzachten. Kokoswater wordt vaak ook gebruikt naast de moedermelk om de darmpjes van de baby tot rust te brengen of rustig te houden. Babies die niet voldoende melk binnenkrijgen, bij hun moeder, worden grootgebracht hierop. Wanneer babies over gaan op het normale eten wordt het sap en het vruchtvlees van de kokos gebruikt om de overstap te maken. Als de kinderen opgroeien, worden ze dagelijks ingesmeerd met kokosolie als bescherming tegen muggen en zandvliegen.

Ook de ouderen doen dit om zichzelf te beschermen tegen de tropische straling en om de huid jong en gezond te houden. Op de Filipijnen gebruiken de dorpsvrouwen de olie na het baden de olie in hun haar en het is heel gewoon dat deze vrouwen hun mooie donkere haar behouden, terwijl de vrouwen in de stedelijke gebieden veel eerder grijs worden. Het dient ook als een uitstekende vochtinbrengende lotion en zonnebrandolie. Het wordt ook toegepast bij zweren, huiduitslag, snijwonden en kneuzingen.

Dit komt overeen met het verhaal wat voor in het boek beschreven staat dat een man zijn duim heeft weten (na een iets te rigoreuze zaagsnede) te redden met het vet van de kokos en een zwachtel. Op pagina 1 staat beschreven dat het topje er nog net aanhing met een dun strookje huid. Het bot was nog intact. Paul pakte de top van duim, zette het op z'n plaats, deed er gaasverband omheen en drenkte het in de kokosolie. ‚ÄúHoudt het gaas vochtig met kokosolie en kom over een paar dagen terug‚ÄĚ waren de woorden van Paul. Een paar weken later ontmoette de schrijver van dit boek deze man opnieuw en de duim was zonder lidtekenweefsel hersteld. Dergelijke verhalen komen vaker voor volgens het boek. Ik denk alleen dat wij in het westen niet (meer) gewend zijn aan een dergelijke eenvoudige denkwijze over alles wat in de natuur te vinden is. En toch, als je lef hebt en je probeert het, konden er wel eens meer bewijzen te voorschijn komen dan je (met het rationele westerse denken) zou verwachten...

Even verderweg kijkend als de Filipijnen wordt de kokosnoot ook in India gebruikt om een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen te behandelen en het lichaam te verzorgen. De Ayurvedische geneeskunst is al 4000 jaar oud en hierin neemt de kokosnoot een heel belangrijke plaats in. De olie wordt gewaardeerd vanwege haar antibacteriŽle eigenschappen en het gebruik van de olie in combinatie met kruiden is wijdverbreid.

Dit boek nodigt uit om minimaal te experimenteren (tot waar het verantwoord is en zo nodig samen met chemische geneesmiddelen) met wat er (verantwoord) mogelijk is op het gebied van gebruik van kokosolie en het eten van kokosnoten... Dat wil niet zeggen dat je nu meteen alle antwoorden hebt. Over sommige projecten / vragen (t.a.v. onze ratten) doe je jaren en dan pas ben je zover dat je misschien een 'pasklare invulling' hebt voor wat mogelijk is aan toepassingen. En dan nog moet je bij de les blijven wat er gebeurd op een bepaald moment. In een situatie weeg je een paar dingen tegen elkaar af:
1. Wat is de situatie nu?
2. Kan ik er iets aan doen of niet?
3. Zo ja, wat kan ik er aan doen en beoogd dat het resultaat wat je wilt zien?
De uren en dagen er na zijn van cruciaal belang. Soms verwijs je (of besluit je als eigenaar van ratten) daarom alsnog naar een dierenarts te gaan. Je wilt geen onverantwoordelijke stappen zetten.

Wellicht is omgaan met dit soort middelen niet voor iedereen weggelegd (als je echt niet durft, omdat je twijfelt), maar allicht kan je wel eens kijken wat het met jezelf doet bij maagpijn of andere klachten? Kokosmelk is heerlijk om te drinken! Je hoeft niet iets groots uit te proberen in ťťn keer! Kleine stapjes tegelijk is ook vooruitgang.

Belangrijke opmerking bij dit stuk: Ondanks de positieve effecten van kokosolie kwam het in de tachtiger jaren in een negatief daglicht te staan (inmiddels wetenschappelijk achterhaald) dat kokosolie bijdraagt aan verstoppingen van de slagader. De reden hiervan is mengeling van misvattingen, vooroordelen en (misschien is dat wel de ergste) de marketingfactoren. In het algemeen dragen verzadigde vetzuren bij aan het verhogen van het cholesterolgehalte in het bloed, kokosolie heeft door deze kritiek de hardste klappen te verduren gekregen. Midden tachtiger jaren sponsorde de soja-industrie haar eigen product als 'gezond voor de mensen' en hierbij werden de gevaren van verzadigde vetten extra geaccentureerd. Goed bedoeld, maar misleid, schaarden belangenorganisaties zoals "the Center for Science in the Public Interest" zich achter deze mening en met elkaar slaagden ze er in alle (!) verzadigde vetten in een kwaad daglicht te stellen. Het was met name de CSPI die de term 'slagaderverstoppend vet', met betrekking tot kokosolie heeft bedacht.
Wat het publiek niet wist en ook het SCPI niet, was dat er verschillende soorten verzadigd vet bestaan, net zoals er vele verschillende soorten meervoudig onverzadigd vetten bestaan. Ieder vet heeft een andere uitwerking op het lichaam. Sommige verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte van het bloed, terwijl anderen dat niet doen. Kokosolie heeft geen schadelijk effect op cholesterol.

Ondanks alle tegenwerking van 'the Center for Science in the Public Interest' werd het onderzoek voortgezet door wetenschappers die de mogelijkheden van de kokosolie op het gebied van voeding en geneeskunde erkenden, met bovenstaande omschreven feiten. Kokosolie is een belangrijk ingrediŽnt van commerciŽle babyvoeding en babyvoeding in het ziekenhuis. Nog zo'n voorbeeld is sondevoeding en in infuusvloeistof bij behandeling van ernstig zieke mensen in ziekenhuizen. Ook daar wordt het gebruikt. Daar zegt niemand wat van in de medische wereld.... Het wordt gebruikt in vrij verkrijgbare medicijnen en aan voedingsmiddelen voor sporters toegevoegd om bederf tegen te gaan. Het wordt ook gebruikt in sportdrankjes in poedervorm en energierepen onder de term MCT (medium-chain- triglyceride vertaald middellange keten vetzuren). Weinig mensen zijn zich hiervan bewust...

In de campagne (gesponsord door de plantaardige olie-industrie) zijn deze bovenstaande (bewezen) feiten nooit naar voren gebracht! Men nam aan dat alle soorten verzadigd vet schadelijk waren en keek niet verder... Het duurde niet lang of iedereen geloofde dat kokosolie hart- en vaatziekten veroorzaakten. Zelfs zorgverleners raakten de draad kwijt. Verscheidene onderzoekers wierpen zich op om de slechte naam van de kokosolie te zuiveren, maar toen was het al te laat om de kokosolie in een juist daglicht te zetten. Deze onderzoekers werden belachelijk gemaakt en werden bekritiseerd. Begin negentig jaren verdween de kokosolie uit het voedingspatroon. De waarheid over de kokosolie bleef verborgen in medische artikelen die reŽel waren, door weinig mensen gelezen en nog minder begrepen.

Middellangeketenvetzuren zijn korter en kleiner dan de langevetzuren. De grootte van het vetzuurmolecuul is belangrijk ! Afhankelijk van de lengte van de keten zet het lichaam het om in bruikbare brandstof voor de lichaamscellen en hebben ze een totaal tegenovergesteld effect op het licham van de rat en de mens dan langevetzuurketens. Omdat korte ketens kleiner zijn dan langere, lossen ze veel gemakkelijker op in water. De gal en de alvleesklier zijn voor de vertering er van niet nodig. Spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier en gal uit de galblaas zijn noodzakelijk voor deze langere vetketens. Bij langere ketens is een goede darmfunctie een ‚Äúmust‚ÄĚ. De maag loodst alle tot dan toe verwerkte voedingsstoffen de darmen in, waarna de verbindingen (die de vetzuren bij elkaar houden) worden verbroken. De afzonderlijke vetzuren worden afzonderlijk door de darmwand opgenomen. Daar worden ze in kleine pakketjes van vet en eiwitten gebundeld (lipoproteÔnen genoemd). Deze 'lipoproteÔnen' worden vervolgens de bloedsomloop ingesluisd, waar ze door het hele lichaam verspreidt worden. Tijdens de circulatie (door het lichaam) komen er kleine vetdeeltjes vrij vanuit de 'lipoproteÔnen' in de bloedsomloop. Dit is de bron van het vet dat zich in de vetcellen opstapelt en dat op de aderwanden neerslaat.

Middellange verplaatsen zich ook vanuit de maag naar de darmen, maar omdat ze zo gemakkelijk verteren, zijn ze tegen de tijd dat ze de maag verlaten al tot afzonderlijke vetzuren afgebroken. Daarom hebben ze voor de spijsverteringscyclus geen spijsverteringsenzymen van de alvleesklier en de gal nodig. Als ze de darmen inkomen, worden ze direct in de leverpoortader opgenomen en direct naar de lever vervoerd. In de lever worden ze omgezet als brandstof voor de productie van energie. Daarom slaan korte vetketens het 'lipoproteÔnestadium' in de darmwand en de lever over. Ze komen vrijwel meteen in de bloedsomloop terecht en in minder grote hoeveelheden als andere vetten. Ze worden niet opgeslagen in de vetcellen en verstoppen de aderen (en zeker de (hart)slagader niet! Ze worden gebruikt om energie te produceren en zeker niet om lichaamsvet en arteriŽle plaque (afzetting of aangroeisel van vetten of eiwitten op de wand van een (slag)ader.) af te zetten aan de wanden van de aderen. Omdat korte vetketens zo gemakkelijk verteren hebben ze de neiging om eveneens opname van andere voedingsstoffen te verbeteren. Wanneer kokosvet of olie gebruikt wordt, versterkt het de opname van magnesium en calcium, van enkele soorte vitamine B, van de in vet oplossende vitamines zoals A, D, E, K, en Betacaroteen en van enkele aminozuren (eiwitten). Vitamine B-tekorten lossen eerder op met gebruik van kokosproducten. Tekenen van vitamine-B-tekorten bij ratten werden zonder enige andere vorm van extra vitamine (alleen maar door het geven van kokosolie) tegengegaan.

Universitair onderzoek heeft aangetoond dat te vroeg geboren babies sneller aankomen met babyvoeding waar middellangevetketens in verwerkt zitten en dat de kans op overleven veel groter wordt. De gewichtstoename is het gevolg van lichamelijke groei en niet van vetopslag. Dit moet ťťn van de redenen zijn waarom middellangevetketens voorkomen in moedermelk. Ze bieden een gemakkelijke voedselbron en bescherming tegen infecties. Helaas is het zo dat als de moeders (en dat geldt voor mens en dier) zelf een lage kwaliteit voedsel gebruiken, dit doorwerkt in de voeding.

Moeders die kokosolie gebruikten, kunnen het voedingsgehalte van de voeding optrekken naar 18%. Drie eetlepels kokosolie in een maaltijd kan na 14 uur het gehalte Laurinezuur in de melk van een voedende moeder tijdelijk van 3,9 naar 9,6 laten stijgen. De hoeveelheid caprylzuur ( is octaanzuur en is een verzadigd vetzuur) en caprinezuur (is decaanzuur en komt gebonden in ‚Äútriglyceriden‚ÄĚ voor in diverse plantaardige oliŽn, zoals palm- en kokosolie en in het vet van geitenmelk) is dan ook verhoogd. Triglyceriden zijn esters van glycerol en drie vetzuren. Volgens mij moet dit ook toepasbaar zijn bij onze ratjes.

Volgens het boek wordt het ook aangeraden aan mensen die een galblaasoperatie hebben ondergaan, omdat met Kokosolie de galblaas ontzien wordt.

De kokosnoot als geneesmiddel voor onze dieren
Ziekte, stress, ondervoeding en de effecten van ondervoeding

Door stress, ziekte en ondervoeding door een gerbrek aan vitamines en mineralen in de voeding; door oud voer, niet veelzijdig genoeg, kwalitatief slecht of in ieder geval niet wat het wezen moet om volledige gezondheid te stimuleren, kan een rat in de situatie komen dat de stofwisseling niet meer flexibel (genoeg) kan reageren op het aanbod van voer en de verwerking er van. Wat er dan gebeurt is dat de stofwisseling op een te laag niveau gaat presteren (overlevingsstand). Vaak trekt dat weer recht (in geval van stressfactoren of ziekte) of met het bijgeven van kwalitatief beter voer (of vers voer) en vers fruit en groenten en is er niets meer aan de hand.

Blijf je een rat zijn of haar leven lang ondermaats voer geven (en soms heb je dat zelf misschien niet eens door), dan blijft de stofwisseling ondermaats presteren met de gevolgen van dien. Je ziet dan bijvoorbeeld dat een rat gewoon niet genoeg energie heeft om streken uit te halen en soms wordt dat uitgelegd als 'het is zo'n lief beestje'... Dat kan, maar verzeker jezelf er van dat het niet aan het voer ligt asjeblieft, voor je rat ziek wordt door factoren van buiten (die onder die omstandigheden veel meer kans krijgen om toe te slaan) of van binnenuit. Je moet dan denken aan tumoren en/of een rat die gewoon niet lekker in z'n vel zit. De vacht glanst niet, hij heeft constant porfirine aan z'n neus, hij is om de haverklap verkouden en komt er maar niet overheen. Dat soort dingen. Als een rat al op zo'n laag punt zit met de stofwisseling, dan kunnen dit soort factoren de stofwisseling nog verder vertragen, waardoor de stofwisseling nog langzamer wordt en de rat nog verder achterop raakt. Naarmate zo'n proces doorzet, kan de rat zichzelf vaak ook minder goed warm houden op den duur. Dat is wat je vaak ziet met oudere ratjes die een heel leven achter de rug hebben (op oudere leeftijd verwacht je zoiets pas, maar zeker niet bij jongere ratten). In hoeverre je een oudere rat met voeding kan bijsturen is iets wat moeilijk te zeggen is. Een optimale verzorging (met optimaal voer) zou mogelijk een verschil kunnen maken? Je kunt helaas niet alles bijsturen met goede voeding.

Hoe werkt het?

Stress en ondervoeding jagen het lichaam aan om de stofwisseling te verhogen. Naarmate dat meer gebeurt, versnellen de processen in de lichaamscellen. Dat vraagt om brandstof die omgezet kan worden in energie. De behoefte aan kwalitatieve stoffen als vitamines etc. stijgt. Die druk neemt nog veel meer toe als de enzymen (die de chemische reacties triggeren) nog meer aandringen op voedingsstoffen om te voldoen aan de behoefte aan energie. Bij een te hoge omzetsnelheid van brandstof naar energie, raken de vitamines en de mineralen op. Bij de aanwezigheid van voldoende vitamines en mineralen is het lichaam weer in staat om met verschuivingen in het stofwisselingssysteem om te kunnen gaan (van de overlevingsstand naar normaal functioneren). Bij ondervoeding of chronische stress loopt het lichaam die achterstand maar heel moeilijk in. Bij ratten kan dat in een aantal gevallen helemaal fout aflopen...

Waarom werkt het zo?

De benodigde voedingsstoffen zijn niet voorradig. Het lichaam schiet in de overlevingsstand en soms naar nog veel minder als dat, als gevolg van gebrek aan energie uit goede voedingsmiddelen. Het lichaam schakelt terug naar een nog lagere versnelling in het proces van de stofwisseling, tot er geen kans op overleven meer is. Een rat blijft dan in de super-lage versnelling hangen (cruciaal om te overleven). Er moet dus altijd verandering gebracht worden in zo'n situatie! Zo snel als dat mogelijk is. Hoe langer zo'n situatie duurt, hoe slechter de vooruitzichten worden.

Waarneembare voedingstekorten en niet waarneembare voedingstekorten

Waarneembare tekorten vallen meteen op en daar doe je meteen iets aan. Dat voel je zelf wel aan als je een voer ziet wat niet klopt voor je gevoel.

Niet waarneembare tekorten bouw je op over een langere tijd en worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ouderdom van het voer; te lang in de winkel gelegen, voer dat kwalitatief gezien niet goed van samenstelling is; te ťťnzijdig of niet volledig genoeg samengesteld of samengesteld uit voedingsmiddelen die niet thuishoren in rattenvoer (bijvoorbeeld te veel suiker en kleurstoffen om het voer aantrekkelijk te maken met gekleurde balletjes wat dan wortel voor moet stellen). Het niet geven van verse producten naast het normale basisvoer en daardoor (en daar blijf ik bij) het gemis aan goede stoffen in de voeding in vergelijking met 50 jaar geleden. (Rattenapotheek, Huidige landbouwmethoden vss voedingswaarden) Zoetigheid, geraffineerde producten (ontdaan van de werkende stoffen, zoals de kiem die uit het winkelbrood wordt gehaald om bederf te voorkomen). Dit is nou juist de bron van vitamine B en goedkoop voer (ik weet het, voer kost iets....) of zakjes voer uit de aanbieding, lijken betaalbaar. Maar wat is de uiterste verkoopdatum die er op staat? Voer mag niet langer als vijf maanden gegeven worden, dan halveert de voedingswaarde.. Het draagt allemaal bij aan niet waarneembare voedingstekorten.

Wat de ratten betreft zou ik er voor willen pleiten om zwangere dametjes zo goed mogelijk te voeden met zo vers mogelijke producten en zo volwaardig mogelijk! Elke rattery die vaker een nestje grootgebracht heeft en serieus fokt, weet waar ik over praat. Het is de enige optie om op een goede manier een nest groot te krijgen met sterke rittens, die mooi op gewicht zijn. Hetzelfde geldt voor de vader. Wil je gezonde jongen, dan zul je je ratten goed moeten voeren met volwaardig voer. Je kunt er gewoon niets aan afdoen.


Korte samenvatting pagina 178-180
Welke rol speelt Kokosolie bij ontstekingen veroorzaakt door virussen?

Middellangeketenvetzuren (zoals die in kokosolie en kokosmelk voorkomen) bevatten krachtige antimicrobiŽle eigenschappen die in staat zijn om ziekteverwekkende bacteriŽn en virussen te doden. Nu wil het geval dat bij de mensen 80% daarvan antistoffen heeft in het eigen bloed, wat aangeeft dat er een infectie is geweest met de meest voorkomende veroorzakers van ontstekingen. Het kan zelfs zo zijn dat een dergelijke infectie nooit opgemerkt is geweest. Europees en Amerikaans onderzoek tonen aan dat met name mensen met parodontale klachten een veel hogere kans lopen op ontstekingen en hart- en vaatziekten. Deze bacteriŽn en virussen die deze infecties veroorzaken, kunnen hun weg naar de bloedsomloop vinden. Als het immuunsysteem niet in staat is om deze organismen goed onder controle te krijgen, kunnen ze zich nestelen in de slagaderen, wat een chronische laag-gradige infectie kan veroorzaken.

De meest voorkomende drie zouden (dit doet onderzoek vermoeden) in verband gebracht kunnen worden met hart- en vaatziekten. De Heliobacter pylori; veroorzaakt o.a. maagzweren bij de mens. Chlamydia pneumonicae; urineweginfecties, voorhoofdsholte- en bijholte-ontsteking, bronchites, paradontale aandoeningen, conjunctivitis (aandoening van het bindweefsel in het oog) en longontsteking. Het Cytomegalovirus (CMV), is ook wel bekend als het Herpesvirus. Dr. Efthymios Deliargyris et al. Vvan de Unirversity of North Carolina hebben 38 mensen onderzocht die een hartaanval hadden gehad en ontdekten dat 85% van hen chronische parodontitus hadden en een hoog niveau van C-reactieve proteÔne (een graadmeter voor ontstekingen van de slagaderen). Een onderzoeker en cardioloog verbonden aan het LDS Hospital in Salt Lake City en de University of Utah heeft ontdekt dat 79% van de plaquepreparaten uit de kransslagaderen van 90 hartpatiŽnten sporen van Chlamydia bevatten. Alle drie worden ze door middellangeketenvetzuren gedood!!

Middenlangeketenvetzuren kunnen, zonder schade toe te brengen aan de darmbacteriŽn en zonder resistentie op te bouwen tegen Antibiotica, het lichaam van deze problematische organismen bevrijden. Antibiotica kunnen dat niet. Op dit moment bestaan er geen andere medicijnen of medische procedures die alle micro-organismen die bij ontstekingen betrokken zijn, veilig en efficiŽnt kunnen doden. Het enige wat dit vraagt is de toepassing van Kokosolie of Kokosmelk. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook de kans op hart- en vaatziekten vermindert volgens dit universitaire onderzoek in meerdere Amerikaanse staten.

Antibiotica werken alleen maar tegen bacteriŽn, ze doen helemaal niets tegen virussen. Integendeel, het overmatig gebruik van Antibiotica heeft geleid tot een nieuw probleem, namelijk dat bacteriŽn resistent zijn geworden.... Niet alleen bij mensen, maar ook bij onze dieren.

 

 Copyright 2000 - 2023 by RR