Wat zou er in uw huisapotheek kunnen staan voor de ratten?

* Regelmatig gebruik van véél verschillende kruiden. Dit bouwt het immuunsysteem op, doordat het de functie van de darmflora verbeterd. Het is ook mogelijk om er thee van te zetten bij verkoudheden of alléén maar kruiden geven als een rat heel slecht in z'n vel zit.

* Oogzalf op vitaminebasis, met de naam Opthosan, 5 gram. Vraag bij een kras op het oogje van een rat altijd even naar dit product bij een dierenarts. Soms beschadigen de oogjes na een ruw spelletje bij jonge rittens en dan is het belangrijk wel het oogje even te behandelen. Er bestaat ook een variant met AB in geval van een oogontsteking. Men is wel voorzichtiger geworden met AB in het algemeen.

* Ook Kamille, Malve of Ogentroost (zie kruiden) kunnen gebruikt worden om een antibacteriele laag achter te laten in een wond of bij een oogontsteking. Werkwijze : Thee van zetten en druppelen in de wond of in het oogje. Ogentroost verzacht alleen maar, Kamille en Malve desinfecteren ook echt. Wel bij een dierenarts oogzalf halen als het niet minder wordt binnen 24 uur. Tevens een eerste redmiddel als een dierenarts te ver weg is in het weekend. Denk nooit dat het wel los loopt met oogjes bij ratten. Handel altijd!

* Alcohol (70% ) of Colloïdaal Zilver ( te koop als vloeistof) om een wondje goed te kunnen ontsmetten. Colodiaal zilver is als Antibiotica te gebruiken door op de wond te druppelen en te gebruiken als spoelmiddel, dan valt het de ontsteking rechtstreeks vanuit de celkern aan. Collodiaal zilver wordt niet herkend als gevaarlijk voor een ontsteking, maar is het wel. Daardoor werkt het redelijk effectief, zonder gezond weefsel aan te vallen. Ook Aloë Vera is een prima ontsmetter van wondjes. Hiervoor moet je dan wel weer een plant in huis hebben staan waar je regelmatig blaadjes af kunt halen voor gebruik.

* Pleisterspray (om een wond te kunnen dichten). Dat kan ook een spray zijn waarin Collodiaal zilver verwerkt zit. Wel eerst ontsmetten, want Pleisterspray moet op een schone wond gebruikt geworden, anders gaat de ontsteking onder de spray gewoon door....

* Glecoma (bij beginnende verkoudheden). Kan gecombineerd worden met Cinnabaris D3. Een sterker werkend middel is Guajacum D4. Is helaas uit de handel genomen met ingang van eind 2019. Voor meer informatie: kijk even op de website bij verkoudheden. Goudsbloemen zijn ook een aanrader en zitten standaard in onze kruidenmix. Floradix Kindervital vult tekorten die een rat evt. opgelopen heeft over de tijd en tijdens zijn of haar ziekte. Kindervital kan versneld een dergelijk tekort wegwerken, waardoor een sneller herstel mogelijk is.


Voor meer informatie: Zie de website bij de Rattenapotheek

* Propolis
Inzetbaar voor algehele gezondheid en bij ziekte. Propolis hoef je niet zo heel veel te gebruiken (als je ratten verder goed gezond zijn). Minimaal 3-4 x per maand is voldoende. Maximaal 2-3 weken aansluitend gebruiken bij ziekte. Let wel op, dat bij ziekte (als je ratten het niet gewend zijn) ze heel even terugzakken naar een lager niveau en dan pas gaan opbouwen. Herstel begint doorgaans met een verbeterde darmfunctie.

Een aansterkend middel naast Propolis, DIPO, Guajacum en kruiden is Kindervital. Een reformproduct voor kinderen die wat extra's nodig hebben. Ook bij ratten goed inzetbaar.

Bij urgente situaties is het wijs de aanpak van bijv. een luchtweginfectie in combinatie van producten te zoeken. Ze versterken elkaars werking. Ook goed te combineren in tijden van nood met AB!

* Een kleiner bakje waar je een rat met een kneuzing of een gebroken poot in weg kan zetten.

* IJsblokjes in de vriezer, die je kunt gebruiken bij een kneuzing of een breuk, als eerste hulpmiddel.

* Arnica Complex van VSM of Vogel bij kneuzingen of als ratten een hersenschudding hebben opgelopen bij een val. Overigens altijd goed ook voor ons mensen om dezelfde redenen.

* Citroenmelisse. Werkt als Anti-histamine bij een allergie of bij een Bijen- of wespensteek. Hier kun je thee van zetten of het rechtstreeks op de allergieplek druppelen. Ook in het bekje proberen te krijgen met een gebruikt en schoongemaakt spuitje.

* Passiflora van VSM of Vogel. Brengt rust in het gestel van de dieren als het bijv. zoals nu behoorlijk tekeer kan gaan met voortijdig afgestoken vuurwerk, maar is in principe het hele jaar bruikbaar in geval van nood.

* Een Aloë Vera-plant die u uit laat groeien. Staat mooi op de vensterbank en bij (brand)wondjes bij uzelf of uw dieren kunt u deze plant gebruiken als verkoeling of het desinfecteren van open wonden. Evt. kunt u het ook op wondjes doen met een pleistertje.

* Bamboeplant. Houdt de plant wel in een pot, anders gaat deze boom dwars door uw hele tuin heen.... Bamboe versterkt kraakbeen en helpt met het herstellen van een pootbreuk. . Goed inzetbaar dus bij pootbreuken. Vooral als u deze gebruikt met Brandnetelkalk van VSM, dan is dat een prima combinatie.
Ook preventief mee te werken uiteraard.

Het is natuurlijk niet zo dat een rat altijd wat heeft waardoor dit ten alle tijde nodig is, maar in geval van nood, kijkt u dit lijstje even na? Misschien helpt het om de juiste keuze te maken in 'hoe te reageren'? Zeker als u de ratjes goed voedt, dan hebben wij de ervaring dat de ratjes niet zo heel veel mankeren in hun leven en op een prettige manier voor u en de beestjes zelf oud worden.

ALLES WAT HIERBOVEN VERMELDT STAAT HEBBEN WE UIT EIGEN ERVARING IN COMBINATIE MET WAT WE MEEGEMAAKT HEBBEN BIJ EN MET ANDEREN, OP BASIS VAN JARENLANGE ALTERNATIEVE MEDISCHE KENNIS.
Copyright 2000 - 2023 by RR