De Russische dwerghamster


In het midden van de jaren zeventig kwamen de eerste Russische dwerghamsters' (Phodopus sungorus sungorus) naar ons land. De russische dwerghamster die ook wel 'Dzjoengaarse dwerghamster' wordt genoemd, komen voor op de steppen van Noord-Kazachstan en Siberië. Deze steppen vormen een onherbergzaam gebied ten noorden van China. Eigenlijk is de benaming ' russisch' onjuist, want het diertje komt in het echte Rusland helemaal niet voor. Tegenwoordig wordt de benaming 'Russische dwerghamster' vaak afgekort tot 'Rus'.

Een Russische dwerghamster die niet in de huiskamer gehouden wordt, krijgt in de winter een prachtig witte vacht. Dit is een natuurlijke schutkleur, in een periode dat het oorspronkelijke leefgebied bedekt is met een laag sneeuw. De kleurverandering ontstaat overigens niet onder invloed van temperatuursdaling, maar door het korter worden van de dagen, dus onder invloed van licht. Hij heeft behaarde voetzolen, als bescherming tegen de koude Siberische grond.


De oorspronkelijke afkomst

De russische dwerghamster is een Aziatische steppenbewoner en wordt ook nog wel eens Dzjoengaarse of Siberische dwerghamster genoemd. Hij is zo'n zeven centimeter lang en weegt 40 tot 45 gram. Door zijn opvallende, haast kogelronde lijf, stompe kop, korte pootjes en nauwelijks zichtbare staartje heeft de Rus de vorm van een klein balletje.


Hamsters en kinderen

Vooral kinderen worden snel verliefd op zo'n schattig klein bolletje wol. Voor je het weet ben je dan één of meerdere Rusjes rijker. Gelukkig zijn deze dwerghamsters voor kinderen gemakkelijk te verzorgen. Bovendien worden ze snel tam, zeker als ze goed gefokt zijn en van jongs af aan in handen genomen zijn geweest. Hele jonge kinderen kunnen zo'n kleine, beweeglijke dwerghamster echter nog niet zo goed hanteren. Ze kunnen de hamster beter niet oppakken, maar hem alleen voorzichtig aaien en bekijken als hij rondloopt in bijvoorbeeld een plastic teiltje. Dat beschermt het hamstertje tegen knijpende kinderhanden en valpartijen.


Groepsdier

Het is mogelijk (op eigen risico) om twee nestgenoten samen te laten opgroeien. Ik als hamstery adviseer ze alleen te houden of als koppels. Rusjes kunnen onderling behoorlijk kibbelen. Zo leggen ze de onderlinge rangorde vast. Ondanks dat driftige gepiep en geruzie blijven echte vechtpartijen (meestal) achterwege. Het kan echter ook uit de hand lopen. Dit is van tevoren nooit met zekerheid te zeggen wat de hamsters zullen gaan doen als ze volwassen zijn. Het enige wat ik kan doen als ik de nestjes hier uitsorteer is de broertjes of zusjes uitzoeken op karakter. Volwassen dwerghamsters die enige tijd uit elkaar zijn gehaald of elkaar nog niet kennen, kunnen vaak niet (meer) bij elkaar worden gezet. Dwerghamsters die niet aan mensen zijn gewend, draaien zich op hun rug en maken een krijsend geluid. Dit signaal, dat ze ook naar soortgenoten gebruiken, is een teken van angst en onderwerping.


Man of vrouw

Bij de mannetjes is de afstand tussen anus en geslachtsopening groter dan bij de vrouwtjes. Door de dikke vacht is, zeker bij jonge dieren, het verschil tussen de beide geslachten echter niet altijd goed te zien. De Rus krijgt na een draagtijd van 18 tot 21 dagen gemiddeld zes jongen. Drie weken na het eerste nest kan er al weer een volgend nest worden geboren! Als de jongen vier tot zes weken oud zijn, kunnen ze naar een nieuwe eigenaar, afhankelijk van een snelle ontwikkeling of niet. Een goed gefokt hamstertje schiet waarschijnlijk veel sneller door zijn of haar ontwikkeling heen, als een hamstertje wat uit een inteeltlijn komt.


Het vachtje / huisvesting

Doordat dit hamstersoort helemaal verpakt in een bontjasje (zelfs zijn voeten zijn behaard)
kunnen ze beter tegen de kou dan tegen hitte. Een glazen of plastic bak is heel geschikt als hamsterwoning. Een flinke laag bodembedekking zoals: thorobed of plospan in het dwerghamsterverblijf word zeer gewaardeerd. Ze vinden het heerlijk om lekker te graven. Een ondergrondse tunnel vinden ze heel erg leuk.

Rusjes slapen graag in een huisje, bijvoorbeeld een nestkast of omgekeerde bloempot. Het liefst een hoop bodembedekking op een hoopje gegraven en daar een mooi holletje in op te pitten. Met behulp van hamsterspeeltjes zoals een loopmolen, buizen, theedoosjes en wc-rollen maak je het hok compleet. Als je er meer als één hamster hebt is het handig om meer loopmolens neer te zetten. Zo kunnen ze er ook niet om gaan kibbelen. Ook kan je een eigen graafbak maken


Kleuren

Er zijn tot nu nog maar vier kleuren erkend, dat zijn de pearl, manderijn, blauw wildkleur en naturel.

Pearl
De vacht van de pearl (parel) Rus is geheel wit met op de kop en rug iets donkergekleurde haarpuntjes ofwel 'ticking', die gelijkmatig over de rug moet zijn verdeeld. Er is nog een lichte schaduw van de aalstreep zichtbaar.

Manderijn
De benaming oranje komt van de kleur van de manderijn.
Een goed gefokte manderijn is ook oranje, de aalstreep is donkeroranje net als de booglijnen.
Sommige manderijnkleurige Rusjes hebben iets wat grijze tinten door de aalstreep heen lopen. De buik is wit van kleur

Blauw wildkleur
De blauw-wildkleur Rus wordt ook wel 'saffier ' genoemd, verwijzend naar de blauwe edelsteen. Het dek van deze kleurvarieteit is zacht blauwgrijs van kleur. Over de rug lijkt een soort waas te liggen. De buik is wit. De onderkleur is blauw. De aalstreep en de bogenlijn zijn zachtblauw tot donkerblauw van kleur.

Wildkleur
De wildkleur is de variant die in het wild voorkomt. Een andere kleur vind je zeer zeldzaam.
De aalstreep is zwart en de booglijnen zijn donkerbruin. De vacht op hun buik lijkt wit maar ze hebben een grijze ondervacht.

Door Campbellie-foklijnen in te kruizen in Russische dwerghamsterfoklijnen, kan een bepaalde hamsterfamilie kleuren met zich meedragen die niet horen bij het originele gen. Soms kan het al meer als acht generaties voor die bepaalde hamsterfamilie gebeurd zijn. De kleur van de Campbellie komt dan in een rus te voorschijn, waar ze weer doorgezet worden. Je hebt dan met Russische dwerghamster te maken met een Campbellie-gen.

De meest voorkomende kleuren zijn:

- alle Russische dwerghamsters met rode ogen
- geel wildkleur
- blue fawn
- mandarijn roodoog


De leeftijd

Een Russische dwerghamster wordt gemiddeld twee tot drie jaar oud, met uitschieters tot vier jaar. Bejaarde dieren verliezen hun mooie kogelronde bouw. Ze worden mager, krijgen een dunnere vacht en kunnen last krijgen van vetbulten of lange nagels (voorzichtig knippen met een klein schaartje). Met wat extra rust, voldoende nestmateriaal en een lekker hapje bezorg je zo'n opa of oma nog een prima oude dag.


Voedsel

Het basisvoer bestaat vooral uit granen en zaden, de meeste bevatten niet veel vet . Deze zorgen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Fruit en groenten zorgen voor extra vocht en vitaminen. Hamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. Je kunt je hamster elke dag wat hondenbrokjes geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Meelwormen vinden ze ook lekker en kan je als vervanging van hondenbrokken gebruiken. dwerghamster voer kun je gewoon in de dierenwinkel kopen.

Alle soorten hamsters zijn gek op tussendoortjes. Vooral de Rusjes houden erg van komkommer, fruit (zoals appel, peer of banaan,rozijnen), een stukje kaas of een broodkorst. Ze mogen geen citrusvruchten of kiwi's hebben! In de dierenwinkel zijn ook traktaties voor hamsters te koop, zoals speciale hamstersnoepjes en knabbelstangen. Verder eet een Rusje bijna alles wat je hem geeft, maar geef hem geen chips, snoep of koek, daar wordt hij ziek van. Geef geen enkele hamstersoort de gekleurde bolletjes uit een dierenwinkel of van de markt. Er zitten kankerverwekkende kleurstoffen in. Een korstje brood op de kachel geeft precies hetzelfde resultaat als het bekende ' wortelbroodje'.

Wat moet er in de kooi komen?

- Een slaaphuisje
- Een zandbakje om te poetsen
- Een trapmolentje, meestal al bij de kooi inbegrepen als je een kooi koopt. Zo niet dan kun je ze altijd nog los kopen.
- Bodembedekking zoals:Thorobed neemt heel erg goed op. Schelpen- of chinchillazand is voor dit soort hamsters beter. Ze leven normaal in de woestijn en leven dus op zand. Als nestmateriaal kan je wat hooi of wc papier geven.

Geef nooit hamsterwatten aan hamsters ; er zijn al teveel hamsters in gestikt of een pootje verloren. De structuur van hamsterwatten is zodanig dat hamsters er gemakkelijk in verstrikt kunnen raken.






Copyright 2000 - 2020 by Rattery R&R