Chinese dwerghamster


De Chinese dwerghamster is heel anders als de andere twee soorten hamsters. Deze soort heeft als ze volwassen zijn een staart van ongeveer twee cm, waar een Russische dwerghamster maar een staartje heeft van maximaal één cm.

Ze komen van oorsprong uit het noorden van China en leven daar vooral in de bossen, de steppen en in gebieden waar mensen wonen.

Deze hamstersoort is niet nieuw in Nederland, maar worden al ruim 30 jaar als huisdier gehouden. Ondanks dat zijn ze nu niet erg bekend meer onder de huisdieren. Dat is erg jammer, want een Chineesje is juist zo'n leuk huisdier. Ze zijn iets rustiger als Rusjes en gemakkelijker in omgang, mits dit op jonge leeftijd aangeleerd is. Veel hangt af van de fokker waar ze vandaan komen en de foklijn die gebruikt is om ze te fokken.


Het uiterlijk

Chinese dwerghamsters zijn erg lenig, ze zijn bekend als klimhamsters, alhoewel sommige gekker zijn op graven als op klimmen. Chineesjes hebben kraaloogjes en zijn erg snel. De pels van de Chinese dwerghamster is ook niet zo wollig als van een Russische dwerghamster. De haren zien er glanzend uit en liggen vlak op de huid.

De kleuren

Er zijn drie kleuren bekend : wildkleur, gevlekt en wit.

- De wildkleuren : zijn bruingrijs van kleur met en hele fijne zwarte ticking. Aalstreep soms wat onduidelijk zichtbaar.
- De gevlekte : heeft de wildkleur als basiskleur maar heeft wat witte vlekken, meestal op de kop en zijflanken. De aalstreep kan onderbroken zijn door de witte vlekken, maar meestal zijn de flanken gevlekt en de aalstreep minder sterk van kleur maar wel duidelijker te zien.
- Helemaal witte vacht met zwarte ogen: de rugstreep mist.


Voer en verder verzorging

Chineesjes eten gewoon hamstervoer, maar ze hebben wel extra eiwitten nodig.
Ook mogen ze wat meer fruit en groente. Ze drinken ook iets meer als de Russische dwerghamster. De bodembedekking is na een week weer aan vervanging toe.

Ook vogelvoer is een lekkernij voor deze hamstersoort. Je kunt het als 'bezigheidstherapie' geven aan de hamsters. Strooi maar eens een klein hand vogelvoer in het bodembedekking, daar zijn ze minimaal een uur mee zoet om alles te vinden.


Man en vrouw

Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is erg goed te zien. Een mannetje heeft duidelijke balzakken onder zijn staartje hangen. Dit is in het begin wat raar om te zien maar dat wend wel vanzelf.


Jongen

Een vrouwtje kan nogal fel naar het mannetje toe zijn. Bij de geboorte mag vader niks doen en moet zo ver mogelijk bij het nest wegblijven. Zijn hulp is pas nodig wanneer moeder klaar is met bevallen. Daarna mag vader meehelpen in de verzorging van de jongen. Zijn hulp is tot de vierde week nodig om voor de jongen te zorgen. Vader en moeder moeten in teamverband werken omde kleintjes warm en in het nest te houden, waneer het kleine wandelaars worden. Uiteindelijk kunnen vader en moeder dat niet meer voorkomen en laten ze de kleintjes maar gaan. Wat je dan ziet is dat ze een 'bewakende houding' aannemen in en rond het hok.




Copyright 2000 - 2020 by Rattery R&R