Mijt en de bestrijding ervanKale plekken op de huid kunnen wijzen op mijt. De ratjes krabben de huid kapot, omdat het zo verschrikkelijk jeukt. De meest voorkomende plaatsen waar mijt voorkomt is bij de heup of in de nek. Mijt verzwakt een rat (zeker een oudere rat). Als je zeker wilt weten of een rat mijt heeft, kijk dan even op de vacht naar bewegende witte puntjes. Mijt bij katten en honden, gaat eenvoudig over op ratten. Heb je dat niet op tijd in de gaten, dan verzwakken de ratten doordat de mijten leven van het bloed van de rat. De beestjes springen zeer gemakkelijk over, juist ook via de mens. 


Wat zijn mijten?

Bronvermelding : https://nl.wikipedia.org/wiki/Mijten


Mijten (Acariformes) zijn kleine geleedpotigen met een lichaam dat niet duidelijk in twee (zoals bij spinnen) of drie (zoals bij insecten) geledingen is gedeeld. Samen met de teken vormen ze de orde Acarina (vroeger: Acari). Men onderscheidt 546 families met meer dan 45.000 soorten, waarvan er circa 2500 in het water leven en 10.000 parasitair zijn.

Verreweg de meeste mijten zijn met hun grootte van minder dan 0,1 tot 1,0 mm met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen, hoewel sommige soorten wat groter zijn en een afmeting van enkele millimeters halen. De bekende huisstofmijt bijvoorbeeld meet ongeveer 0,2 mm. In het algemeen heeft een mijt (net als de teek en de spin) acht poten. Een uitzondering hierop wordt gevormd door enkele zeer jonge vormen en enige zeer gespecialiseerde soorten. De vrouwtjes leggen eieren waaruit jongen tevoorschijn komen. Deze jongen hebben in het eerste larvestadium soms slechts 6 poten. Mijten eten onder andere dode dieren, planten of rottende stoffen. Roofmijten leven vaak van andere mijten en worden wel in de kastuinbouw als plaagbestrijding ingezet. Enkele soorten veroorzaken ziekten bij mens en dier en het besmet zijn met mijten wordt acariose genoemd.Schurftmijt

Onze ervaring is dat oudere ratten, ratten die gefokt zijn uit (slechte tot minder goede) ongecontroleerde foklijnen en ratten die herstellende zijn van een aandoening of een ziekte en ratten die door een slechte verzorging niet in conditie zijn (opvangratten bijvoorbeeld) meer last hebben van mijt dan jongere ratten. Je kunt hier verschillende bestrijdingsmiddelen tegen gebruiken. Een middel als 'Anti-luchtpijpmijt' voor vogels van 'Bogena' ( n druppel in de nek) is een wat langer doorwerkend middel. Door dit middel eens in de maand aan te brengen in de nek van de rat, is de rat de hele maand beschermd tegen mijt.

Aantekening hierbij d.d. 24 november 2018 : Omdat we het idee dat Bogena soms niet meer sterk genoeg is kan het raadzaam zijn om uit te wijken naar een product als een ontvlooingsmiddel voor honden, tot 5 kilo. Omdat ze zo klein zijn, maximaal 1 druppel per rat *. Liever niet gebruiken voor ratten onder de 4 maanden. Ook Bogena heeft producten die te gebruiken zijn voor knaagdieren in geval van de aanwezigheid van mijten.

De leefomgeving van de ratten moet goed schoongemaakt worden met heet water en chloor en de kooi kan je extra naspuiten met 'Vogel 404'. Maak de kooien het liefst buiten of in een ligbad schoon. Het voordeel van een ligbad is dat je de kooi met water op 60 graden Celsius kunt doorspuiten. Op deze manier heb je er waarschijnlijk geen last meer van, mits je nabehandeld na 2-3 weken en/of de neten blijft verwijderen met een roestvrij stalen Niska-kam!

'Vogel 404' en andere anti-mijtmiddelen zijn te koop in uw plaatselijke dierenwinkel.  

Een andere optie is een 'Niska-kam'. Deze kan je  kopen bij de apotheek. De kam is niet echt goedkoop, maar gaat wel jaren mee, zonder te roesten! Het is een speciale metalen, 'zeer fijn getande kam' die je in warm water kunt dompelen, waardoor je de neten als je ze van de vacht afgehaalt hebt doodt in het warme water. Dit kan een heel belangrijk onderdeel zijn van het bestrijden van de mijten als het erg hardnekkig is. De Niska-kam is ook preventief te gebruiken als 'controlemiddel' op ongewenst ongedierte !

Preventief raden wij aan om ratten vitamines bij te geven, omdat mijt in de praktijk nog wel eens wijst (als er geen katten of andere huisdieren in huis zijn) op een verzwakte weerstand of u hebt het ergens opgepikt bij een andere ratteneigenaar, dierenarts (iemand met mijten voor u) of gewoon ergens anders op straat, bus of andere gelegenheden. Mijten kunnen via kleding, textiel en handen overgedragen worden en gelden als 'overdraagbaar. Een rat met een goede weerstand is vaak minder gevoelig voor, maar ook dan kan het een keertje voorkomen. In geval van een minder sterke weerstand (rood bij de oogjes en de neus wijzen hier ook op) kan deze geactiveerd worden door goede voeding en het toevoegen van vitamines in het water. Bij voorkeur raden wij 'Quickon vitamines voor knagers' aan of Propolis en/of andere honingproducten. Reformzaken en ook een bedrijf als de Imme verkoopt Propolis.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld een natuurlijke vitaminebron als 'Quicko Knagersvitamine' kunt u bij uw lokale dierenwinkel vragen of ze wellicht meerdere flesjes Quickonvoor u wil bestellen vaak als u drie flesjes tegelijk besteld, doet een dierenspeciaalzaak dat wel. De flesjes zijn niet geopend en koel waard ongeveer anderhalf jaar houdbaar).Ook kunt u bij bij een Reformwinkel vragen om vitamines voor jonge kinderen die oplosbaar zijn in water. Doseert u hier de helft van per waterflesje per keer, dat is meer dan genoeg en hoeft ook niet elke dag.

Verder promoten wij het geven van (biologisch gekweekte) kruiden aan knaagdieren. Ook dit zet het immuunsysteem aan tot herstel of beter functioneren. Het kan voorkomen dat uw dieren vaak bij een dierenarts komen. Eigenlijk houdt het gewoon in dat u tekorten voorkomt. Dat is het geheim.

Dit is wat u daarvan ziet bij uw ratten als last hebben van mijt die de huid aanpakt:Lokatie : achter de oren, tussen de schouderbladen, zijdelings op de flanken bij de voorpootjes en in de nek.
De jeuk is niet te harden en de ratten kunnen er vaak nog slecht bijkomen ook.


Deze foto's zijn mij ter beschikking gesteld door iemand die hier vragen over had en zijn met toestemming van de eigenaar overgenomen op de website.
Het betrof hier een dier wat net een operatie heeft gehad (verzwakking is vaak mede een aanleiding of verergert het als ze al mijtjes hadden) en herstellende is
.

Behandeling voor dit dier is een goede mijtbehandeling, extra kruiden en kwalitatief goed (vers!) voer (niet ouder dan 3 maanden), samen met DIPO-Bac (evt. aangevuld met eens in de week een klein beetje Propolis in het water. Propolis kan ook gebruikt worden om de wonden schoon te maken als het heel erg wordt en hiermee te ontsmetten en sneller te laten helen.

* Bij twijfel altijd even een dierenarts raadplegen !!

Kijk wel uit met de doseringen die dierenartsen soms gebruiken voor ratten.... Een rat in het zuiden is, door een veel te zware dosis Anti-parasieten (door toedoen van een dierenarts) na een dag of tien er na overleden. Na behandeling was hij dan wel van zijn mijtjes af, maar langzamerhand ging het steeds meer bergafwaarts en overleed hij in zijn slaap. In die tien dagen werd hij steeds zieker in plaats van beter ! Deze ratten golden als sterk tot de 2,5 jaar minimaal, hij is de enigste van zijn nest die dit overkomen is. En hele pipet van een dergelijk middel voor een rat is echt veel te veel! En druppeltje is meer dan genoeg (als je het hebt over een middel wat normaal gesproken voor kleine hondensoorten wordt gebruikt). Heb je meerdere ratten, dan heb je aan 1 pipetje meer dan voldoende voor een groep ratten! Hond of kat in de buurt is dan mss een betere optie om het op te maken. Zijn zij ook meteen beschermd tegen parasieten. Sowieso handig om alle dieren in huis bij te houden. Zeker in de zomertijd. *

 Copyright 2000 - 2023 by RR