Hoe krijg ik mijn waterflesjes schoon?

 

Bij het afhalen van de rittens adviseren wij altijd twee waterflesjes (of drie) aan te schaffen. Waarom?

Omdat stilstaand water uiteindelijk altijd een laagje achterlaat in de flesjes en die regelmatig verwijderd moet worden. Dit is een broedplaats voor bacteriën die de spijsvertering van de ratten heel veel last kan bezorgen. Uiteindelijk kleurt het flesje groen door de algen. Het is ontzettend slecht voor de gezondheid van de ratten. Daar komt bij dat stilstaand water nooit zo vers is als dat het net uit de kraan komt en daarom ververs je ook elke dag het water (... bij voorkeur eerst door een waterfilter gehaald, vooral als je in Zuid Holland Zuid woont). Het lijkt zo simpel, maar het is iets wat je soms net even af kan doen als: "Dat doe ik morgen wel even." als je het druk hebt en dat is misschien éénmalig geen probleem, maar het mag geen gewoonte worden om de ratten de flesjes helemaal leeg te laten drinken als dat meer als twee dagen duurt (of langer), dan krijgt Alggroei de kans om toe te slaan. Een héél klein beetje citroen in het water helpt vaak wel als je weet dat je maar twee dagen weg bent en is ook nog eens erg gezond voor ze (werkt heel goed op de darmflora, waardoor het eten goed opgenomen wordt), maar de standaard moet beslist anders zijn als dat. Algengroei in bakjes of flesjes (doordat de plaklaag in de flesjes nooit wordt verwijderd) is iets wat niet bespreekbaar is in het houden van huisdieren in het algemeen!

Hoe maak ik de waterfles op een schone manier voor het millieu schoon? Dat antwoord is redelijk simpel te geven. Als je bij een "Doe het zelf-winkel" één of twee metalen kettinkjes haalt, dan kan je die in een klein laagje warm water door het water heen schudden. Dat kan met je duim er op, maar ook door het dopje er op te schroeven. Door het schudden komt alle aanslag los en is het weg te spoelen door de gootsteen. Ook is het geen verkeerd advies om regelmatig gewoon eens een flesje overnacht in een beetje azijn- of sopwater een paar nachtjes te laten staan. Let wel op - bij het gebruik van afwassop - dat alle sopresten uit het flesje uitgespoeld worden. Controle hierop is dat je - als je er water indoet - nog een klein beetje schuim aan de bovenkant te voorschijn ziet komen. Door het flesje onder de kraan te zetten en van bovenaf nog even over te laten stromen, spoelen ook deze sopresten weg.Water dient sowieso altijd in z'n geheel ververst te worden en nooit aangevuld! Water wat al even stil staat wordt ook wel eens "dood water" genoemd,omdat het niet stroomt. "Dood water" mengen met vers water is net zo slecht als het flesje een paar dagen laten staan.

Vooral in de zomer is vers water van levensbelang.
Vooral met extreme hitte hebben de ratten vers water nodig om altijd te kunnen drinken en eigenlijk geldt dat het hele jaar door ! Het is niet erg als ratten heel even een klein half uurtje zonder water zitten als je hokken verschoont (als je er meer hebt als tien gebeurt dat wel eens), maar dan moet er daarna wel weer gewoon water aanwezig zijn in de hokken.

 2018 - 2019 by Rattery R&R