Wanneer u ratjes bij ons gereserveerd hebt....

- Houden wij contact met u middels de website en FB over de voortgang van het nest. Aangevuld met emailberichten. Wij hebben geen " What's app". We kunnen wel een sms beantwoorden of een foto sturen via FB of email.

- Is het mogelijk om op kraambezoek te komen vanaf ongeveer drie weken oud. Dan worden de karakters langzamerhand zichtbaar en is er
keuze-mogelijkheid, onder voorbehoud (zie onderstaande toelichting * ).

- Raden we u aan om in te lezen op het houden van ratten en u voor te gaan bereiden op de aanwezigheid van de jonge dieren in uw huis, als het uw eerste dieren zijn. Vragen kunnen gesteld worden, schrijft u die alstublieft op als u ze hier beantwoordt wilt hebben. In de praktijk (met rittens in uw handen) vergeet u vaak de vragen die u had willen stellen.... :)

- Willen wij graag weten waar onze dieren gaan wonen en zullen we altijd om contactgegevens vragen. Hier doen wij helemaal niets mee! Deze zijn alleen maar voor ons om verantwoording af te kunnen leggen bij een mogelijke controle van ons (als rattery) de LID na het aantonen dat dit echt 100% noodzakelijk is. Eerder blijven al uw contactgegevens in "onze binnenzak". De LID wil wel eens controleren op het feit dat wij geen gouden bergen verdienen aan onze dieren en niet onverantwoord bezig zijn. Ook willen wij graag weten hoe we u moeten bereiken om het contact met u te kunnen onderhouden als dat gewenst is van één of beide kanten. In geval van ziekte kunnen we u altijd bij staan met goede raad.


* Het gebeurt regelmatig dat mensen gewoon naar huis gaan met hun eerste voorkeurskeuze (bij reservering), maar we willen vooraf toch opmerken dat we soms uw eerste keuze rat afraden, om onderstaande reden:

Omdat de ratten (net als wij mensen) een bepaald karakter hebben en ook de toekomstige eigenaar met een bepaalde gedachte ratjes zoekt, zijn wij van mening dat je dat op elkaar af moet stemmen. Dat geldt ook voor de ratjes onderling. Als wij zien dat twee broertjes constant overhoop liggen met elkaar (en dan bedoel ik niet stoeien, maar echt overhoop liggen met elkaar, omdat de karakters absoluut niet samen kunnen!) dan plaatsen wij die twee ratjes ook niet samen uit. In de pubertijd lopen die karakterverschillen nog veel meer uit op gevechten onderling....

Het beste is om de ratjes naar u toe te laten te komen, net als dat u dat in een asiel doet met een hond die u uit wilt zoeken. Een ratje is heel goed te vergelijken met honden qua 'aanwezig zijn in het gezin en/of in huis'. Het zijn maar kleine beestjes, maar ze hebben echt een karakter wat bij henzelf hoort en het kan gewoon niet anders als dat de eigenaar daar blij mee moet kunnen zijn. Net als de ratten het met u moeten kunnen vinden om een goede sociale band op te kunnen bouwen. Zeker als er ook (jonge) kinderen bij betrokken zijn. Als u zich constant stoort aan het gedrag van uw rat of de rat gaat niet goed met uw kinderen, dan gaat er iets mis en dan komt u wellicht uiteindelijk toch weer bij ons terug met de betreffende rat of u doet de rat van de hand, omdat u niet blij bent met het beestje. Dat is niet goed voor de rat en voor uw kinderen kan de eerste kennismaking met de ratten dan zo verkeerd zijn gelopen, dat ze er niets meer aan vinden. Als een rat tijdens de kennismaking blijft weglopen bij u, dan heeft het beestje niets met u en dat mag. Een dier heeft ook een keuze. Uw ratjes uitzoeken met een open gedachte is veel lonender en veel ontspannender.

Dit impliceert dan ook dat we de volgorde aanhouden: "wie het eerst gereageerd heeft, heeft de eerste rechten". Maar ... omdat het soms zo is dat mensen naar huis gaan met meisjes terwijl ze voor jongens gereserveerd hadden en omgekeerd (met deze werkwijze), kan het gebeuren dat een reservering soms net even anders uitpakt. In overleg moeten we soms wat schuiven,in overleg met andere reserveerders. Hierbij gaan we uit van een keuzerat plus een vriendje of vriendinnetje wat past bij de rat van uw keuze. Staart u zich alstublief niet blind op een kleurtje of een bepaald geslacht, een rat bepaald vaak zelf wel waar hij (of zij) wonen wil is onze ervaring en daar heeft u gewoon veel meer aan. U zowel als de ratten. Dan worden het echte maatjes van elkaar en van u.

We doen er alles aan om de juiste dieren bij de juiste eigenaar / eigenaren te krijgen en werken niet met wachtlijsten, al kunt u zich wel op een reservelijst laten zetten. Meestal houdt dat in dat u dan de eerste keus hebt (na onze keuze fokrat(ten) in het volgende nest of als er ratten overblijven (door een afzegging). We proberen een vloeiende lijn te creëren tussen eigenaar en ratten. Kraambezoeken helpen om uw eerste en tweede keus te bepalen en dat maakt al heel vaak duidelijk waar de karakterkeuze ligt. Deze keuze is vaak van blijvende aard. Gemiddeld hebben wij vier tot vijf vrouwtjes zitten (in verschillende maanden geboren) waar we één nest mee doen per rat. Dat betekend dat als we met het eerste vrouwtje beginnen, vrouwtje twee een maand later aan de beurt is. Tot het vierde nestje geboren is. Een vijfde nest komt er heel vaak niet, tenzij daar een noodzaak voor is. Dit ritme herhaalt zich elke zes tot acht maanden. Mocht u dus net geen rittens hebben uit het ene nestje, dan kunt u altijd nog een volgend nestje afwachten, tot het laatste gedekte vrouwtje.

We werken met levende dieren en streven een goede communicatie na. Dat kost ons veel tijd en energie naast ons eigen privé-leven en een goede verzorging van onze (eigen) dieren. Met 8-12 rittens per nestje (met uitschieters) en puzzelen met eigenaren (welke ratjes waarheen gaan) ontstaan er wel eens drukpieken in de tijd waarin de nesten bij ons wonen. Hierdoor kan het een keertje voorkomen dat er soms in de communicatie wel eens een dubbel mailtje bij u zou kunnen binnenkomen (als we daar even geen erg in hebben) of net een detail missen. We proberen dat niet te doen door extra controle op de mailwisseling, maar als de vermoeidheid toeslaat, dan gaat er heel soms wat mis. Hier staat tegenover dat we "maatwerk" leveren als het gaat om uw dieren en het plezier dat u er aan hebt. Mogen we daarom op uw begrip rekenen als dit een keertje gebeurt?

2019 Rattery R&R