Winkelratjes of een rat van een hobbyfokker, al of niet met stamboom...

 


Het verschil tussen een rat uit een rattery en uit de groothandel

Hierbij (vooraf) aangetekend dat er ook enkele grotere fokkers zijn die heel goed weten wat ze doen, medische kennis hebben en goed voor hun dieren zijn. De bakken worden regelmatig verschoond en er wordt goed nagedacht over de vervolgstappen in de vervolglijnen !!! In deze gevallen gaat het om mensen die op hobbymatige grond 'uit hun jasje gegroeid zijn' en op een moreel verantwoordde wijze met hun dieren werken (en leven). Dat vertaalt zich naar weinig vrije tijd en hard werken om hun dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Vaak zijn dergelijke fokkers verbonden aan kleinere ratteries middels contacten op allerlei knaagdierbeurzen, waardoor ze gaan functioneren als een connectie in het geheel van wat je kunt noemen 'de totale hobbyfok vss voormalig hobbyfokkers die uitgegroeid zijn tot een gepassioneerd bedrijfje'.

Het verschil tussen een ratteryrat en een rat opgegroeid in een groothandel, bestaat hieruit dat:
1. Een rat die geboren is in de groothandel, niet op jonge leeftijd met mensen in aanraking komt, anders dan 'alleen maar voor voer' en (vaak nog te jong ook) worden regelmatig veel te jong weggehaald bij hun moeder om verkocht te worden. Bovendien mag het voer ook niet duur zijn, omdat het 'winstgevende karakter van het fokbedrijf er dan afgaat....'
2. Er geen emotioneel menselijk contact is geweest op cruciale momenten (of helemaal niet).  *
3. De huisvesting is vaak veel te klein, waardoor een moedertje nauwelijk veel ruimte heeft om haar 'eigen ding te kunnen doen' en als de rittens groter worden is de speelruimte beperkt of niet aanwezig (in het slechtste geval).
4. In veel gevallen is er geen achtergrond bekend van deze dieren.
5. Vrouwtjes teveel nesten achter elkaar krijgen (wat de rittens niet ten goede komt; dit werkt zwakte in de hand en gevoeligheid voor ziekten als luchtwegproblemen).

Een officiŽel universitair onderzoek heeft aangetoond dat stress de patronen van het DNA
van jonge dieren al voor de geboorte aantast (in negatieve zin). Wat doet teveel jongen in een korte tijd voor een rattenvrouwtje en een minder goede verzorging (doordat een dier slechts gezien wordt als 'iets waar je geld mee kan verdienen) en ongeÔnteresseerdheid in het beestje zelf, met het karakter en de gezondheid van het dier voor de rest van haar of zijn leven en met de jongen die hier uit geboren worden? Dit is niet vergelijkbaar met het opgroeien van ratten in een rattery (of een grotere hobby-ist met meer dieren) waar wel veel meer aandacht is voor de babies en de moeders.

* Het contact met mensen op jonge leeftijd (zo ergens van een week of twee, tweeŽnhalf) geeft een vertrouwensbasis voor de jonge dieren naar mensen toe. Dit is de de eerste inprentperiode. Hij of zij zal zich emotioneel veel meer aan u kunnen hechten als hij weet wat het betekend om zich aan mensen 'te kunnen hechten'. Deze ratten hebben een enorme voorsprong op het gebied van de algemene gezondheid, conditie en op sociaal gebied.

Ratten fokken  (naast het houden van onze dieren, wat voorop staat!)  is absoluut niet kostendekkend, maar het is een hobby. Als je hiervoor niet bereid bent tijd, energie en geld te investeren, dan kan je beter wat anders gaan doen als (ratjes) fokken. Ratten fokken (uberhaupt leven met dieren) vraagt een levensinstelling die niet overeenkomt met financiŽel maatschappelijk gewin. Het is een passie of niet. De tijd die je in je jonge dieren steekt is het meest belangrijk voor hun hele leven. Daarvoor is het handiger wat kleiner te zijn. Nogmaals niets ten nadele van de gepassioneerde grotere fokker. Ze kunnen  belangrijk voor de kleinere ratteries, maar de regels moeten wel in acht genomen worden qua gezondheid en hygiŽne en het goed kunnen inschatten van de aard van een rat. Daar ontwikkel je een goed gevoel voor  (of je nu klein bent of niet met je aantallen dieren). Alle respect dus voor de fokker die dit gewetensvol doet.


Stambomen

Voor de vraag over stamboomratten verwijs ik u naar Stambomen
in het menu.

Copyright 2000 - 2024 by RR