Wat moet je in huis gaan halen als je een reservering gemaakt hebt voor je ratjes en als je je ratten opgehaald hebtWat moet je klaar hebben staan om je ratjes mee naar huis te kunnen nemen en hoe breng je de eerste dagen door?

- Allereerst een goede ruime huisvesting en een gewenningstijd in hun nieuwe verblijf, waarbij je de mogelijkheid hebt om wegkruiphoekjes en slaapgelegenheden te creŽren. Deze gelegenheid mag je nog niet optimaliseren in eerste instantie, als je ze de eerste keer in de kooi zet. De eerste dagen gebruik je om ze naar toe te halen met kleine lekkere dingetjes en dan moet je vertrouwd raken met elkaar. Door ze nu al alles te geven wat je voor ze klaar hebt staan zou het kunnen dat ze (doordat ze in een vreemde omgeving komen) toch zichzelf wat vlugger terugtrekken. Dat voorkom je door ze eerst even hun nieuwe leefruimte te laten verkennen en daarna regelmatig aandacht aan te geven. Omdat jij degene bent die ze voedt, leren ze dat jij de belangrijkste persoon voor ze bent (omdat ze van jou afhankelijk zijn). Geef ze alle liefde en aandacht die ze nodig hebben om ze zich op hun gemak te laten voelen bij je. Kleine notitie hierbij: " Ratten spiegelen jouw / uw innerlijk..." net als paarden en dolfijnen. Hoe rustiger je zelf bent, hoe sneller het contact (en hiermee de binding) tot stand komt. De eerste uren en dagen zijn ontzettend belangrijk voor de rest van de tijd dat ze bij je wonen. Let wel op dat het nog babies zijn als ze bij je / u komen en dat ze hun rust nog hard nodig hebben. Slaaptijd is groeitijd.

Observeer je ratjes ook regelmatig (kijk wat ze aan het doen zijn en speel in op wat ze aangeven). Leer te luisteren (met je emoties) naar wat ze aangeven met hun gedrag en sta jezelf toe om een band met ze op te bouwen. Een rat kent zoiets als "wederkerigheid" ten aanzien van soortgenootjes en van de eigenaar. Dat "een rat alleen houden een betere band met een eigenaar oplevert" is dus niet altijd waar is. Sommige ratten hebben dat, maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Zeker als ratten jong zijn, neem er dan meer tegelijk, jij kunt niet altijd spelen met je ratjes, dan hebben elkaar nodig.

- Geef je ratten de ruimte om zichzelf te mogen zijn, maar voedt ze ook op. Ratten lijken heel erg op honden in de opvoeding. Een rat die je niet opvoedt, zal zelf besluiten dat hij over jou / u gaat heersen (u krijgt dan een dominante rat....) omdat er toch "iemand de baas moet zijn om orde op zaken te stellen als het nodig is" volgens u rat en geef hem of haar daar eens ongelijk in... Zo werkt het in een gezin en in onze samenleving ook. Voorkom dat en neem zelf de leiding. Als je / u dat doet, dan krijgt u de leukste huisdieren aan uw ratten.

Rond een maand of vijf tot zeven, krijgt u puberende ratten. In deze periode zult u duidelijk de leiding moeten blijven nemen, ze proberen u dan zeker nog even uit op wat u ze geleerd hebt. Hebt u ze niet geleerd dat u de leiding neemt, dan kan de dominantie hele vervelende vormen aan gaan nemen, die er toe kunnen leiden dat u uw ratten weg gaat doen, omdat de situatie onhoudbaar wordt. Dit is dan niet de schuld van de rat (soms - gedeeltelijk - wel als de rat uit een verkeerde foklijn komt omdat er niet op het karakter gelet is door de handelaar, in geval van een dierenwinkelrat) maar veel vaker meer omdat u zelf "vergeten bent om uw rat te leren wat wel en niet mag". Het zijn net kinderen wat dat betreft. Ze moeten weten wat u wel of niet van ze accepteert. Dat is de basis van een leuke tijd samen!

In een dergelijke situatie kunnen wij de rat wel weer "her-opvoeden" (en dat willen we gerust voor u doen) maar u zult zelf dan ook de nieuwe regels door moeten voeren. Doet u dat niet op dat moment, dan valt de rat terug in z'n oude gedrag. Belt u altijd even als u het moeilijk vindt om uw ratten regels aan te leren alstublieft? Hoe eerder op een traject (dat iets mis gaat lopen) wij u kunnen helpen met het begrijpen van uw rat(ten) hoe beter. Vaak val het dan alles mee en is het helemaal zo moeilijk niet. Het is vaker een kwestie van doorhebben hoe een rat reageert en hierop inspelen. Na meer als 17 jaar ratten te hebben gehad, is dat niet zo moeilijk meer aan u uit te leggen, zodat we u op weg kunnen helpen hiermee.

- Schaf voerbakjes en waterflesjes dubbel of zelfs driedubbel aan. Zeker voor waterflesjes geldt dat je deze goed schoon moet kunnen houden. Dat kan met een klein druppeltje schoonmaakazijn of gloor in het water, maar ook door er een kettinkje doorheen te schudden met een klein beetje warm water er in. Alles wat aan de zijkant van het flesje plakt komt er dan af. Spoel daarna het flesje goed schoon met schoon warm water en gebruik het opnieuw. De kettinkjes zijn eenvoudig aan te schaffen bij een bouwmarkt. Knip een stuk van de rol af van ongeveer 20-30 cm. Daar kan je een flesje goed mee schoon schudden.
Flesjes kun je zo heel af en toe gerust eens een dag of twee in schoonmaakazijn of gloor laten staan en dan goed naspoelen. Vul de flesjes dan ook echt helemaal tot bovenaan toe, anders heeft het weinig zin. Juist bovenaan het flesje is het het belangrijkste dat het goed schoon wordt. U zet uw flesje op z'n kop voor de ratten en dus wordt het daar het meest vies (stilstaand water...).

De doppen zullen niet met een kettinkje schoongemaakt kunnen worden, u ontkomt dus niet helemaal aan iets als azijn of een druppeltje chloor. Let wel op dat u ze na het schoonweken heel erg goed afspoelt. Zeker chloor is kankerverwekkend. We raden een twee- tot drie- dubbel setje waterflesjes aan.

Voor een voerbakje geldt dat ze vaker wat langer meegaan als een dag, maar dan toch, je geeft mss wel eens wat anders als het voer bij en dan is een bakje extra erg handig. Je kan er ook voor kiezen om je ratjes te laten fourageren door de bodem heen. Dan kies je er voor om geen voerbakje te gebruiken voor het voer. Je houdt ze hiermee bezig, naast het andere speelmateriaal in het hok. Bedenk hierbij dat je "zelf het leukste speelgoed bent voor je ratjes". Ze kunnen niet zonder jouw aandacht. Hoe meer aandacht, hoe meer je met ze kunt doen.


Als ratjes nog klein zijn, let dan nog meer op de voeding als dat ze wat ouder zijn. Als ze ouder zijn, mogen ze niet zoveel dierlijke eiwitten als ei en wat gekookte kip (niet de botjes, dat is gevaarlijk, maar wel bijv. de zeentjes, dat vinden ratten heerlijk om op te knabbelen) meer hebben als dat ze nog klein zijn. Je kunt dierlijk eiwit vaak beter zelf bijgeven, omdat je dan precies weet wat ze binnenkrijgen. Kattenbrokjes zijn te zout, hondenbrokjes (van een goed merk) zijn dan weer beter. Overdoe het asjeblieft niet (!) , want in de natuur vinden ze ook niet altijd een jong vogeltje als lekkernij... Dan moeten ze het vaak genoeg doen met alles wat ze op de grond vinden. Meelwormen worden ook wel gegeven aan ratten. Alles wat ze nu binnenkrijgen is belangrijk. In deze periode wordt de basis gelegt voor een gezond rattenleven.

- Verschoon de kooi regelmatig. Sommige mensen doen dat elke week, anderen doen het eens in de tien dagen. Afhankelijk van "hoe zindelijk de ratten zijn". Over bodembedekking wil ik alleen maar kwijt dat hier meerdere meningen over zijn. Wat heel erg belangrijk is is dat er geen stof in de bodembedekking zit!! Leest u hiervoor even verder bij Bodembedekking

Verschoon je te weinig dan krijg je een enorme ruikende Ammoniac-lucht die heel erg slecht is voor de ratten, maar ook voor u / jou.

- Was lapjes die in de nesten liggen regelmatig uit! Ratten lopen niet altijd naar hun plashoek toe als ze liggen te slapen.... Vooral de mannetjes zijn nogal lui aangelegd. Vervang dus regelmatig de lapjes en/of de andere atributen in het hok die van stof gemaakt zijn. Schaf er dus gerust wat meer van aan, dat is geen overbodige luxe. Als je dit niet doet, dan krijgen de verkeerde bacteriŽn dť kans om welig te tieren en kan je rat flink ziek worden. Bovendien gaat het flink "ruiken" (ammoniac-lucht) en dat is voor niemand erg plezierig. Deze Ammoniac-lucht slaat op de luchtwegen en brengt schade toe aan het functioneren van de longen en de luchtpijp. Maak dus niet de fout dat je de kooi wel schoon houdt en de lapjes en/of stoffen atributen niet regelmatig wast, het effect is precies hetzelfde, helaas....

Voor zover u vragen heeft, stelt u ze alstublieft altijd even?! Liever beantwoorden we vragen dan dat er dingen fout gaan. Bezoekt u ook regelmatig onze FB-pagina voor meer informatie of houdt u de website bij? We proberen bij te dragen aan een goede tijd voor u en uw beestjes. Dat doen we omdat we weten dat dat regelmatig als heel prettig ervaren wordt. We zijn er voor u en dat hebben we altijd belangrijk gevonden, vanaf het begin. Schroomt u dus niet om te mailen, te bellen of een berichtje te sturen via FB of wat dan ook.

Copyright 2000 - 2021 by Rattery R&R