Nesten in het verleden vanaf 2014 - 2017


Voor u gaat lezen bij de nestjes:


Terechte beoordeling van dierenartsen bij overlijdensgevallen van tamme huisratjes ?


We proberen om contact te houden op incidentele basis met eigenaren van onze dieren, op wederzijdse basis. De respons die daar van terugkomt, is heel erg gunstig. Leeftijden van 2 jaar en 9 maanden zijn niet ongewoon, met uitschieters naar boven (tot 4,5 jaar en héél soms 4 jaar en 9 maanden) en een aantal ratjes die hier onder zitten. Waar dat precies aan ligt, is niet altijd te zeggen. Er zijn meerdere factoren die bepalen of een rat gezond oud wordt of niet. Leefomgeving is er zeker eentje van, maar ook het voer wat ratten eten draagt bij aan een goede gezondheid.

Onze zuiderburen hebben het beter voor elkaar wat voer betreft (al is dat ook maar weer een mening) en daar maken wij dan ook dankbaar gebruik van. Dat heeft ons (en met ons degenen die dit voer gebruiken) altijd nog een eind op weg geholpen om onze dieren oud te zien worden op een relatief gezonde manier (verkoudheden komen soms gewoon voor; de reactie van de rat zelf hierop bepaald of hij oud wordt). Ook het wekelijkse gebruik van DIPO en zo regelmatig wat Propolis, verhoogt de weerstand van de ratten (van élke rat).

Meldt u alstublieft uw overleden ratjes dus aan ons terug?! Het is voor ons belangrijk om te weten, waar, wanneer en onder welke omstandigheden de ratjes overleden zijn. Wij houden deze feiten serieus bij om onze foklijnen te kunnen blijven controleren.


In laten slapen bij de dierenarts

Veel van onze dieren blijken een ijzersterke wil te hebben om te blijven leven. Regelmatig horen we berichten terug van dieren die bij een dierenarts ingeslapen zijn, maar zo veel wil hebben om te leven dat ze weigeren 'af te reizen'. Twee tot drie maal de normale dosering is bij deze dieren gangbaar. We raden aan om om een gasnarcose te vragen als de eerst keer inslaappoging absoluut niet werkt. Het is een stuk diervriendelijker als ze laten knokken in het koppie en ze tot drie maal toe een dosering te laten inspuiten (bij vier ratten minimaal was uiteindelijk sprake van een dosering voor een kat). Binnen een jaar hebben we nu al voor een zesde keer een dergelijk verhaal gehoord. Het lijf is op, maar de hersenen zeggen dat ze nog willen leven en ze bijven vechten bij het inslapen....

Het gaat om dieren die hun leven lang niets gemankeerd hebben en op het eind van hun leven zodanig verzwakt zijn dat er geen herstel meer mogelijk is. Op het eind van hun leven zijn ze pas wat gaan mankeren en sommige dieren reageren niet goed genoeg meer op Antibiotica. In die gevallen horen we soms dit soort verhalen terug. We denken dat deze dieren dan redelijk 'versleten' zijn. Voor ons is dit een scenario waar we een beetje van staan te kijken dat het gebeurt.... Het is voor de dierenarts en de baasjes echt verschrikkelijk om dit aan te moeten zien, vandaar de waarschuwing.


2017

Dit jaar komen al onze nesten weer samen te staan. De Husky-rat (als ondersoort) wordt niet meer door mij (Marianne) gefokt, omdat we ons niet kunnen vinden in de huidige plannen van de Partij van de Dieren die stelt dat er een diploma behaald moet gaan worden om na 2020 nog door te mogen gaan als gecertificeerde rattery. Dat betekend een uitgave van 800 euro per persoon omdat je "mogelijkerwijs mss ook nog eens gerbils, hamsters en andere knaagdieren zou willen gaan fokken"... Veel goedlopende ratterieën kunnen dit bedrag niet ophoesten, omdat daarmee de zorg voor de dieren in gevaar komt door de financiële druk die dit geeft. Zonder de Huskies kunnen we klein blijven. Met de Huskyfok kan dat minder goed. Kwalitatief goede Huskies fokken vereist meer dieren houden als dat we nu hebben.
We weten wat er in onze foklijnen zit aan capaciteit en hebben ervoor gekozen om als ratteries alleen nog maar door te gaan met de agouti, het zwart en aanverwante effen kleuren die al sinds 2002 in onze foklijnen aanwezig zijn. En zo verdwijnt er weer een mooie ondersoort bij de ratten... Dit allemaal om maar hobbyfokker te kunnen blijven....

De nestjes van 2017


Nestje geboren bij een liefhebber met één van onze mannetjes op 13 januari. Niet door ons grootgebracht.
Nest zonder nestletter. De fokdieren (Huskies) zijn naar het buitenland gegaan naar een Huskyfokker die nog wel als Huskyfokker actief is.

A-nest,
geboren op 17 maart 2017

B-nest, geboren op 13 augustus 2017
C-nest
, geboren op 23 augustus 2017
D-nest, geboren op 10 september 2017
(Foklijn is preventief op none-actief gezet.)
E-nest, geboren op 3 oktober 2017


2016

X-nest 2016, geboren op 3 januari
Y-nest 2016, geboren op 18 januari
Z-nest 2016, geboren op 25 april
A-nest 2016, geboren op 30 juni
B-nest 2016, geboren op 29 juli
C-nest 2016, geboren op 23 september
D-nest 2016, geboren op
23 september2015

T-nest 2015, geboren op 6 maart
U-nest 2015, geboren op 16 mei
V-nest 201 5, geboren op 18 mei
W-nest 2015, geboren op 29 juli


2014

O-nest 2014, geboren 20 maart
P-nest 2014, geboren op 20 februari
Q-nest 2014, geboren op 20 maar
R-nest 2014, geboren op 16 oktober
S-nest 2014, geboren op 31 december

Ik kan hier van alles bij gaan schrijven, maar het is veel leuker om ons Beeldmateriaal op te zoeken op de website en hier de filmpjes te bekijken. Dat is dan ook wat ik u aanraad.


 

De laatste update is van 16 mei 2018

2002- 2019 by Rattery R&R by rattery Rivka