Wat voor u belangrijk is om te weten


Onderstaande regels gelden voor de verkoop van hobbydieren, in Nederland, met ingang van juli 2014. Bijgevoegd kunt u mede lezen hoe we hier zelf verder mee om zullen gaan.

- U krijgt drie maanden garantie op uw ratten bij aankoop. Bij overlijden binnen deze periode, willen we graag de rat zien, die overleden is.

- Er moet vooraf een kooi voor de ratten klaar staan bij u thuis.

- De ratten moeten in een bestaande groep terecht komen of u ze worden per twee dieren uitgeplaatst, dit om vereenzaming en a-sociaal gedrag (lees bijterig gedrag) te voorkomen.

- Bij het afhalen van de ratten raden we u aan om een stevig rattenvervoerkooitje bij u te hebben. Dit is verkrijgbaar in de dierenwinkel. Kartonnen doosjes mogen we volgens de nieuwe regelgeving niet meer accepteren als een vervoersbakje. Het is niet diervriendelijk en vaak niet uitbreekvrij. Als uw rat onder uw gaspedaal terecht komt, is het leed niet te overzien voor u en de rat....


De basisplichten bij de verzorging:

- Elke week een schoon hok, in de zomer moet het soms vaker door de warmte.

- Elke dag vers water en vers voer.

- Elke dag moeten uw ratten er minstens een uurtje uit zijn, bij voorkeur in sociaal contact met de baasjes. Meer is altijd beter.

- Voorkomt u alstublieft dat uw ratten in de volle zon staan tijdens de zomer, maar op een schaduwplek. Een natte handdoek helpt sowieso al om de warmte onder controle te houden. Bijvoorbeeld als u uw ratjes meeneemt naar de camping.

- Bij twijfel over de gezondheid van uw rat altijd even contact opnemen met de rattery waar uw ratjes vandaan komen, deze hebben vaak meer meegemaakt met de ratjes en kunnen een degelijke inschatting maken van een medisch probleem waar u mee tobt. Waar nodig zullen ze u door verwijzen naar een dierenarts. Dat kan met spoed of binnen enkele dagen.Redenen waarom de garantie binnen drie maanden voor ons als "niet acceptabel" gezien wordt:

- U hebt uw ratten uitgehongerd (te weinig gevoerd of verwaarloosd), waardoor de darmfunctie stil is komen te liggen, de rat daardoor zwaar vermagerd is en niet meer goed functioneert. Mogelijk doordat er geen toezicht is gehouden door ouders (helaas is dit een keer voorgekomen, je kan de rat dan niet meer redden...).

- De rat is uit uw handen gevallen, waardoor de nek gebroken is.

- U hebt uw ratje medische zorg onthouden tijdens een periode van ziekte, waardoor de rat overleden is. Uitzondering hierbij is een virus als SDAV wat binnen 24-48 uur slachtoffers maakt onder de populatie ratten.


Extra noot:


Als rattery zijn we altijd bereid u te helpen (waar we maar kunnen) om een juiste inschatting van de situatie te maken, u te adviseren en u tegemoet te komen met middelen (van natuurlijke aard), als dat gerechtvaardigt is. We moeten echter wel onze grenzen aanhouden en zullen u altijd naar een dierenarts verwijzen als we denken dat dat nodig is.


Wij willen persoonlijk als ratteries niet dat onze dieren in de opvang belanden. Wij nemen onze eigen gefokte dieren altijd (kosteloos !) terug als u er niet meer voor kunt of wilt zorgen. In geval uw dieren bij vrienden opgevangen worden als huisdier, zouden wij graag de naams- en adreswijziging van u willen ontvangen. Terugplaatsing van uw ratten naar ons toe (met of zonder kooi, dat maakt ons niet uit) kan altijd. Wij zorgen dan zelf dat onze dieren (indien dat van toepassing is) een ander baasje krijgen. De kooi mag dan mee verkocht worden, maar het geld hiervoor gaat terug naar de oude eigenaar.

Te oude dieren plaatsen wij niet meer uit! Zij zullen uiteindelijk bij ons overlijden als hun tijd gekomen is.
 

 

 

©2014 - 2019 by Rattery R&R