Rechten en plichten voor hobbyfokkers

 

Vanaf juli 2014 worden de onderstaande rechten en plichten gehanteerd door de overheid, overeenkomstig de nieuwe wetgeving, aangaande het houden en fokken van de tamme ratten als huisdier. Er zijn ook wat persoonlijke details verwerkt in het onderstaande lijstje.

Voor meer informatie: http://www.licg.nl/7x/home.html


Verplichtingen (volgens nieuwe regelgeving) waaraan ratteries zouden moeten voldoen :


- Alle dieren moeten goed gehuisvest worden.

- Alle dieren moeten goed gevoed zijn. Ondervoeding of juist te dikke ratten, is iets wat niet mag / kan. Goed voer moet dus een speerpunt zijn in een willekeurige rattery.

- Alle dieren moeten elke dag vers water krijgen. Indien nodig, twee keer per dag.

- Alle dieren moeten minimaal eens per week verschoond worden. Gedurende de zomer is de praktijk dat dat vaker moet gebeuren, vanwege de warmte.

- De ratten moeten geregeld aandacht krijgen. Volgens onze eigen norm willen we dat ze tam (goed hanteerbaar) zijn. Ze mogen hun eigen karaktertrekjes hebben en kieskeurig zijn in de keuze van hun baasje, maar dan nog; ze moeten tam zijn.

- Bij medische problemen moet er een dierenarts bezocht worden. Preventief kan je altijd dingen voor blijven door goede voeding en kennis van natuurlijke middelen, middels planten en kruiden. Met deze kennis bereik je ook heel veel tijdens de beginfase van een ziekte, maar dit betekend niet dat je hiermee ongelimiteerd zelf door mag gaan met dokteren. Een combinatie van medische en natuurlijke (planten)kennis samen, werkt nog veel sterker, als ze echt ziek zijn. Echter, dit is onze eigen ervaring, zoals we die al een aantal jaar toepassen. Dit vereist enige kennis van de plantenwereld. Daar moet je echt even op inlezen. Een simpel kruidenboek is al heel handig.

- Een rattery zou moeten doen aan verrijking. Dit is eenvoudig te doen door het recycelen van 'waardeloos' materiaal (doosjes en eierdozen met lekkere dingetjes er in etc.).





Regelgeving voor de verkoop van fokratten:


- Fokkers krijgen een stamboom mee.


Tot slot:

Onze eigen interpretatie volgens welke wij een rat fokgeschikt vinden:

- Ratten zijn bij ons bekend, hetzij afkomstig van een bekende rattery of nafok uit onze eigen foklijnen. Er moet altijd sprake zijn van ouderparen die een mooie leeftijd hebben laten zien.

- Ratten uit het buitenland moeten van bekende ratteries komen, die zichzelf al bewezen hebben. Van ratteries die zichzelf nog niet hebben kunnen bewijzen, moeten de ratten zeker anderhalf jaar oud zijn (voor ze gebruikt mogen worden in een foklijn), zijn nooit ziek geweest op enkel een weerstands/stressniesje na, bij aankomst in Nederland. Blijven ze niezen of ontwikkelen ze verborgen ziekten, wordt er niet mee gedekt.

- Hele felle karakters bij ratten zijn uitgesloten van de foklijn.




Copyright 2000 - 2024 by RR