De Roborovski dwerghamster



Geschiedenis van de roborovski dwerhamster. (Phodopus roborovskii)

De eerste Roborovski's zijn in 1982 door een liefhebber uit Duitsland meegenomen vanuit Mongolië. Van oorsprong leeft deze ondersoort in het wild in West- en Zuid-Mongolië. Dit is een droog en dor gebied waar vooral halfwoestijnen voorkomen.
In de echte woestijnen komen dwerghamsters niet voor omdat het simpelweg te droog is en er weinig groeit. Het voedsel aanbod is hierdoor schaars.


Familie en soortgenoten

Roborovski's leven langer in nederland dan de Rus en de Campbelli. Omdat deze dwergjes minder vaak minder grote nestjes hebben, is de soort ook een stuk minder bekend. De Rus en de Campbelli hebben zich daarintegen veel sneller aangepast aan het voedselaanbod en de nieuwe leefomgeving. Ze zijn ook nog een klein beetje schuw. Het diertje zal je dan ook lang zo vaak niet in de dierenwinkel vinden, omdat de gemiddelde winkelier ze niet graag verkoopt vanwege hun wat schuwere gedrag. Echter bij de liefhebber ontpoppen ze zich als een leuk hamstertje wat went aan zijn of haar verzorgers.


Bouw, gewicht en kleur

De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamster van allemaal. De totale lengte blijft onder de 10 cm. Het staartje is 10 tot 12 mm lang. Een gemiddelde hamster weegt tussen de 30-50 gram.

De kleur van de vacht op de rug is geel met bruine eindpuntjes aan de haren. De onderkleur van de vacht is lichtgrijs. Hierdoor lijkt de kleur van de hamster wat dof te zijn. In tegenstelling tot de Russisch dwerghamster heeft de Roborovski geen aalstreep over de rug lopen. Deze hamster heeft een ander vachtje in de winter dan in de zomer. Het zomervacht lijkt een beetje okerkleurig te zijn. Het wintervacht is iets grijzer van kleur. Er is ook geen aalstreep zichtbaar, zoals bij de Rus. Boven de oogjes heeft hij spierwitte vlekken. Omdat de oogjes pikzwart zijn, lijken deze witte vlekken net wenkbrauwen. In Nederland komt inmiddels ook al de White face-variant voor. De hamster heeft dan een wit gezichtje. Door de tijd heen kan het snoetje van de hamster verkleuren. Dit staat bekend als ‘schimmelfactoren' bij knaagdieren. De vererving hiervan is dominant. De Roborovksi heeft een opvallend brede snuit en lijkt op een snor. De buikkleur is effen wit. Omdat de Roborovski nog niet zo heel veel voorkomt, is deze soort nog niet officieel erkend.

De gemiddelde Roberovski wordt twee tot drie jaar oud.


Groepsdier

Roberovskies kunnen in de meeste gevallen in groepjes worden gehouden. Het houden van groepjes mannen lijkt echter toch wel regelmatig voor problemen te zorgen. Hou dus een extra hamsterkooi bij de hand voor het geval dat het toch mis gaat!


Hamsters en kinderen

Roborovski dwerghamsters zijn voornamelijk 'kijkhamsters' omdat ze heel erg snel en schuw zijn. Koop ze dus niet met het idee dat je er mee kan knuffelen. Het zijn juist hamsters die van hun rust houden.


Kleintjes

In het wild krijgt een vrouwtje in haar hele leven maar twee à drie nestjes.
Tegenwoordig heeft de hamster zich aan het leven in gevangenschap aangepast en krijgen ze dan ook meer jongen.Ook krijgen ze meer nesten dan ze deden.


Voedsel

Het basisvoer bestaat vooral uit granen en zaden, de meeste bevatten niet veel vet . Deze zorgen voor de noodzakelijke koolhydraten en ballaststoffen. Fruit en groenten zorgen voor extra vocht en vitaminen. Hamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. Je kunt je hamster elke dag wat hondenbrokjes geven om de hoeveelheid dierlijk eiwit die een hamster elke dag nodig heeft op peil te houden. Meelwormen vinden ze ook lekker en kan je als vervanging van hondenbrokken gebruiken. Hamstervoer kun je gewoon in de dierenwinkel kopen. Dit bestaat meestal uit:

- Graskorrels
- Pinda's
- Graan
- Johannesbrood
- Tarwe
- Zonnepitten
- Haver
- Mais
- Soms insecten, bij voorkeur meelwormen


Roborovskies eten in de natuur veel graszaden en insecten, daarom kan het voer heel eenvoudig worden aangevuld met vogelvoer. Dit zaad is veel kleiner (en dus handelbaarder voor dwerghamsters) en ze eten het graag. Het is alleen te eenzijdig om als basisvoedsel te gebruiken.

Alle soorten hamsters zijn even gek op tussendoortjes. Ze houden erg van komkommer, insecten (zoals: meelwormen, krekels en moriowormen) en fruit (zoals: appel, banaan, rozijnen) of een broodkorst. Robo's zijn insecten- en kleine zadeneters van oorsprong. Deze mogen dus nooit ontbreken aan de voeding. Ze mogen geen citrusvruchten of kiwi's hebben! In de dierenwinkel zijn ook traktaties voor hamsters te koop, zoals speciale hamstersnoepjes en knabbelstangen. Geef hem/haar geen chips, snoep of koek, daar worden ze ziek van. Geef geen gekleurde bolletjes uit een dierenwinkel of van de markt. Er zitten kankerverwekkende kleurstoffen in. Een korstje brood dat een dag op de kachel gelegen heeft, geeft precies hetzelfde resultaat als het bekende ' wortelbroodje'.


Huisvesting.

Een goede kooi voor een Roborovski is een aquarium, dunabak of een trali kooi met vrij dichte spijlen. Het voordeel van een aquarium is dat ze geen last van tocht hebben en het geen troep om de kooi heen word. Het zijn namelijk gravers.

De spullen die in een kooi aanwezig moeten zijn:

- Een zandbadje (als je een andere bodembedekking gebruikt als zand). Robo's maken er hun vacht mee schoon.
- Een slaaphuisje, waar voldoende ruimte inzit om een lekker nestje te maken.
- Een trapmolentje, meestal al bij de kooi inbegrepen als je een kooi koopt.
Zo niet dan kun je ze altijd nog los kopen. Heb je meer als drie Roborovskies in een kooi hebt kan een tweede of derde loopmolen een aanrader zijn.
- Robo's leven normaal in de woetijn en leven dus op zand. Chinchillazand is dus het allerbeste voor ze. Als nestmateriaal kan je wat hooi en wc papier geven.

Geef nooit hamsterwatten aan hamsters of wat voor knaagdier dan ook; er zijn al teveel hamsters in gestikt of geamputeerde pootjes door ontstaan! De structuur van hamsterwatten is niet veilig voor kleine knagers.



Copyright 2000 - 2020 by Rattery R&R