Moeilijk afdekbare wonden die blijven bloeden


Het gebeurt wel eens dat een ratje een wond heeft opgelopen waar je slecht een pleister op kunt plakken en je toch moet reageren met een degelijke oplossing.  Met name bij verwondingen die maar blijven bloeden.

U hebt de volgende opties:
- Pleisterspray (vanaf 5 cm van de wond erop spuiten). Houdt wel uw vingers uit de spuitrichting vandaan en kijk uit met oren, ogen en neus. Het plakt echt een wond helemaal dicht. Met handwarm water kunt u het weer losspoelen. Het werkt als een soort huidlijm.
- Warm water (handwarm) (35-37 graden stolt bloed beter onder en maakt de wond gelijk goed schoon.
- Druk zetten op de wond. Tot het bloeden stopt of u op tijd bij een dierenarts kunt komen.
- Hechten bij de dierenarts.
- Velletje uit een rauw ei. Alleen als u echt geen andere keus hebt!

Een rauw ei mag alleen maar gebruikt worden als je echt geen andere keus hebt (geen pleisterspray in de buurt, schaf dit aan als je ratjes hebt! Het is levensreddend.) en de wond toch direct dicht moet, omdat de wond (bijvoorbeeld) langere tijd blijft doorbloeden en de rat een dierenartsenpraktijk niet in de buurt aanwezig is of te ver weg om een rat levend en op tijd bij een dierenarts te krijgen. In dit soort gevallen ben je aangewezen op de natuurlijke reactie van het bloed op eiwitten. Vooraf altijd de wond goed uitspoelen, zodat er geen bacterieŽn in blijven rondzwerven. Liever de wond open laten en zo naar een dierenarts racen en laten hechten.

Zoek altijs zo snel moglijk een dierenarts op, als de (eerste) crisistijd voorbij is. Bel een dierenarts en leg de dierenarts uit dat het om een ernstige bloeding gaat (of ging). Zit je dierenarts om de hoek, dan kan je het misschien redden door de wond onder druk te zetten met je handen of middels een doek, maar doe wel iets! Voorkom dat een rat leegbloed of dat de bloeddruk te laag wordt! Voedt je rat vrijwel direct (of tussendoor) goed bij met suikerhoudende producten, zodat de suikerwaarden weer omhoog komen. Desnoods met een suikerklontje wat je meegrist van de keukentafel. Door de lage bloeddruk kan een rat heel snel in shock raken. Met 2-3 minuten kan je rat in één keer weg zijn.
Het is een kwestie van snel en adequaat handelen.
Na het hechten kun je Calendulazalf op dit soort wonden doen, tijdens de herstelperiode, om de wond goed te laten dichten en infecties te voorkomen

Liever ook alleen maar eieren gebruiken van dieren die niet gevoerd zijn met voer waar mogelijk de 'Salmonella-bacterie' in voor kan komen.
Het liefst een ei van hobby-kippen bij voorkeur .

Hoe werkt het ?

Neem een eitje en giet het eiwit en het eigeel in een bakje leeg. Wat je overhoudt is het vliesje in het ei. Haal dit vliesje uit het ei en leg dit op de wond. Het ratje zal het niet erg prettig vinden en zal gaan spartelen, maar binnen een half uur tot drie kwartier is de hele wond zover gesloten dat het niet meer bloed en goed kan helen. Afhankelijk van de wond, stopt het bloeden binnen tien minuten. Als het vliesje op de grond valt, pak dan een andere. Houdt het steriel.

Normaal gesproken heelt een wond bij een rat van beneden uit naar boven (richting de huid) en niet andersom. Deze behandeling dus echt alleen maar in geval van nood toepassen !!!! Als je het in huis hebt is iets als honingzalf of Propolis in de wond beter.

 

 

©2003-2019 by Rattery R&R