Hoe voorkom ik lange tanden bij mijn rat

Een rat knaagt van nature omdat zijn tanden aangroeien en dus afgesleten moeten worden. Een aantal voedingsprodukten/atributen in de leefomgeving zijn hiervoor heel geschikt. Als je niet wilt, dat je rat te lange tanden krijgt, geef hem dan flink wat te knagen op harde materialen.

* Gebrande hazelnoten (Kan allergische reacties geven !)
* Wilgentakken (kijk hier wel mee uit als je in een omgeving leeft die nogal verontreinigd is door industrie)
* Wortels
* Hard brood dat een dag op de kachel heeft gelegen
(het liefst zelfgebakken volkorenbrood, hierin zitten minder toegevoegde stoffen)
* Gedroogde meloenpitten
* Hope Farm-snoepjes
* Houten slaaphuisjes

Houdt er rekening mee dat je het slaaphuis  moet vervangen na verloop van tijd.  Meestal knagen ratjes aan hun huisje, omdat ze de opening te klein vinden van hun huisje en die willen vergroten.


Als je wilt weten of de tanden te lang zijn, dan kun je een eenvoudig testje uitvoeren. Geef ze iets hards, wat ze heel erg graag lusten. Je moet ze goed horen knagen. Als je geen geknaag hoort en de rat wil het heel graag hebben, dan weet je dat er iets mis is. Vraag dan een dierenarts om de tanden even bij te knippen. Als je eenmaal begint met knippen, heb je een grote kans dat je het voortaan bij moet houden als ze niet genoeg hard materiaal aangeboden krijgen. Tanden die je bijknipt, reageren met een groeispurt. Let daar dus op!

 

 

2003-2019 by Rattery R&R