Ratten met een gedragsprobleem

Een rat die niet consequent opgevoed is, kan de leiding gaan nemen over zijn of haar baasje in de pubertijd (en ook daarna) afhankelijk of het een ratje is met wat pit of juist niet? Ook uit onzekerheid kan een rat de leiding over willen nemen, om er zo zeker van te zijn dat hij of zij de omstandigheden kan beïnvloeden waaronder hij gehouden wordt. Onder dergelijke omstandigheden kan een rat gaan bijten. Zeker als hij merkt dat bijten betekend dat de eigenaar bang wordt en hij daardoor een stukje zekerheid voor zichzelf veilig kan stellen. Daar is dus geen dominantie van de rat voor nodig. Een rat voelt haarscherp de angst van zijn baas aan en kan (vanwege die angst) zijn eigen situatie 'veilig willen stellen'. Dat werkt bij honden en ratten precies hetzelfde. Dat gedrag moet doorbroken worden (bij rat en eigenaar) als dat het geval is.

Gaat het om ratteneigenaren die voor de eerste keer ratjes hebben, dan kan ik in een vroeg stadium nog heel mild bijsturen, duurt het langer, dan moet ik zelf kijken wat er mis gaat en waar nodig her-opvoeden. Het kan ook zijn dat een baas en rat elkaar niet blijken liggen. In dat geval neem ik liever mijn eigen dieren terug en geef ik liever een rat terug waar betrokken eigenaar wel mee door één deur kan. Is verkeerd gedrag éénmaal doorbroken, dan moet de rat opnieuw in contact gebracht worden met de eigenaar en moet de eigenaar nieuwe leefregels aangeleerd/aangereikt worden om herhaling te voorkomen.

Heeft u een rat met een gedragsprobleem, mailt u ons alstublieft? Heel vaak kunnen we u advies geven of kunnen we de oorzaak vaststellen waar het ooit begonnen moet zijn en u de oplossing geven van het probleem. Als het anders is, zeggen we het ook eerlijk. U moet wel accepteren dat we u nieuwe gedragsregels meegeven om herhaling te voorkomen (bijvoorbeeld: nooit een rat hoger dan je kin houden, uw gezicht moet hem aankijken van bovenaf!) als u wilt dat we u helpen en we kunnen iets voor u betekenen.

Het lijkt er op dat vooral Japannertjes sneller gedragsproblemen hebben, alsmede ook Huskies waar Japanner ingefokt zit (herkenbaar aan de smalle zwarte streep op de rug; Banded Huskies). Waarom dat is, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar het is wel raar dat agressief gedrag naar rittens en soortgenoten, vaker voorkomt bij Japannertjes. Mogelijk heeft dit met inteelt te maken? Het hele basisbestand van Japanners bestaat uit zeven verschillende ratten die naar Nederland gekomen zijn voor het jaar 2000. Sinds 2000 zijn er meer geïmporteerd, waardoor er in de toekomst van de Japannerratjes mogelijk weer betere karakters zullen voorkomen?

Wij hebben zelf nooit met Japanners gefokt (!) omdat we dit probleem al gesignaleerd hebben in het begin van onze ratteries. Onze huskies zijn altijd uitgekruist geweest met zwart of agouti en tonen ook geen smalle band op de rug, maar een brede zwarte tekening tot aan de pootjes.

Het helpt als u al eens een hond opgevoed hebt, om ook uw ratten te begrijpen.

Mailt u mij alstublieft als u een probleem hebt met uw ratten, ook als ze niet bij mij vandaan komen. Het is niet leuk als u of uw kinderen een negatieve ervaring krijgen met ratten, terwijl ze zo leuk zijn! Een rat spiegelt wat er leeft in zijn eigenaar is mijn ervaring en als er iets van angst of onzekerheid in uw reactie te bespeuren valt, dan valt u door de mand bij uw rat. Doordat ik tussenbeide kan treden (tussen u en uw rat) kan ik reacties corrigeren en rechttrekken, waardoor u uw onzekerheid of angst voor uw eigen rat kwijt raakt en de rat ook weer goed op u gaat reageren. Dit werkt vrijwel altijd of u moet een inteeltrat gekocht hebben die gewoon niet spoort in z'n karakter of gewoon heel erg dominant van karakter is ! Ook dat heb ik zo boven water. Ik heb gemiddeld maar vijf tot tien minuten nodig om de rat duidelijk te maken dat ik de baas ben en niet de rat, zonder agressie te tonen naar de rat zelf. Het geheim is dat ik weet hoe ik mij dominant op moet stellen naar een rat, in rattentaal. Ik heb al ratten vanaf mijn achtste levensjaar en weet aardig hoe ik een rat moet benaderen. Bovendien heb ik twee hulphonden getraind (de eerste met intensieve begeleiding en de tweede met aansturing op moeilijke puntjes) en kijk ik vanuit dat standpunt misschien toch net met een iets scherper oog naar dierengedrag vanuit die trainingssessies?

Een rat verschilt niet zo heel veel van een hond, ze zijn alleen wat kleiner en wendbaarder als honden. ; )

 

2012 - 2019 by Rattery R&R